Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καθυστερημένη απάντηση Μητσοτάκη: Παράνομη και ανεπίτρεπτη η πρωτοβουλία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας

Καθυστερημένη απάντηση Μητσοτάκη: Παράνομη και ανεπίτρεπτη η πρωτοβουλία της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας
Προεκλογικά το 2018, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυε πως ως κυβέρνηση, δεν θα κυρώσει ποτέ τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σχετικά Άρθρα
Με καθυστέρηση σχεδόν μίας ημέρας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska-Davkova, που κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα της... Μακεδονία, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σε ανάρτηση του στο facebook, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη» και «πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ».
Παράλληλα διαμηνύει ότι «η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα» την οποία «καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της».
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων» καταλήγει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
mitsotakis.webp

Υπενθυμίζεται ότι, προεκλογικά το 2018, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυε πως ως κυβέρνηση, δεν θα κυρώσει ποτέ τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκείνη την περίοδο, οι τόνοι είχαν ανέβει, με τη ΝΔ να ασκεί σκληρή κριτική στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, αφού η ΝΔ εκλέχθηκε οι τόνοι έπεσαν, και φτάσαμε στο 2024, όπου η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει κυρώσει τη Συμφωνία, έβλεπε το εθνικιστικό VMRO να ανεβαίνει στην κυβέρνηση, να κάνει… κουρελόχαρτο τη Συμφωνία των Πρεσπών και να μην... αντιδρά. Για τους καλά γνωρίζοντες, η στάση της νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία όσον αφορά το όνομα ήταν κάτι περισσότερο από… αναμενόμενη. Και τα ερψτήματα που τίθενται είναι γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ επέτρεψε η κατάσταση να εξελιχθεί κατά αυτόν τον τρόπο; Γιατί η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό για να διεκδικήσει την πιστή εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γείτονα χώρα;
Για την ιστορία επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός -σε συνέντευξη στον Alpha το Σάββατο (11/5/2024) δήλωσε: «Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι παρά τη διαφωνία μου με τη συμφωνία, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά γιατί αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα». Κι αυτό πριν την ορκωμοσία της νέας προέδρου...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης