Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Έφοδος της Επ. Κεφαλαιαγοράς στα γραφεία της ΕΧΑΕ μετά από δημοσίευμα του ΒΝ και οι παραβάσεις που εντόπισε

Αποκλειστικό: Έφοδος της Επ. Κεφαλαιαγοράς στα γραφεία της ΕΧΑΕ μετά από δημοσίευμα του ΒΝ και οι παραβάσεις που εντόπισε
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως πιθανότατα όλα γίνονται χειροκίνητα και στο …excel
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βάζει στο στόχαστρό της την ΕΧΑΕ και σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ έχει εντοπίσει παραβάσεις, ενώ δεν αποκλείονται και κυρώσεις.
Όλα προέκυψαν μετά από δημοσίευμα του Bankingnews αναφορικά με τη μετοχή της ΒΙΣ το Φεβρουάριο του 2023.
Τότε το ΒΝ είχε εντοπίσει ότι η μετοχή διαπραγματευόταν με λάθος όρια διακύμανσης (έως 10% αντί για 20%) και ζήτησε ενημέρωση από την ΕΧΑΕ.
Είχαμε αναφερθεί τότε αναλυτικά στις κινήσεις που κάναμε και στον τρόπο που μας αντιμετώπισε η ΕΧΑΕ.
Μετά το τηλεφώνημα τα όρια αποκαταστάθηκαν, αλλά μάλλον για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ήταν αρκετό.
Σημειώνεται πως σήμερα και μετά από σχετική απόφαση που έλαβε το Χ.Α. τον περασμένο Μάιο τα όρια στην επιτήρηση είναι στο ±10% από ±20% που ήταν όταν προέκυψε το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη δημοσίευση του θέματος, αλλά και των σχολίων στη στήλη Παρασκήνιο της Αγοράς, στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πήραν αμέσως εντολή ελέγχου στα γραφεία της ΕΧΑΕ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε έκτακτος έλεγχος και προέκυψαν σημαντικές παραβάσεις του κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως πιθανότατα όλα στη συγκεκριμένη περίπτωση έγιναν χειροκίνητα (και προφανώς γενικότερα το … χειροκίνητο ζει και βασιλεύει) και μέσω εξελόφυλλου, όταν η διοίκηση της ΕΧΑΕ ενημερώνει για σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία και σε πρόσωπα προκειμένου να αναβαθμίσουν τεχνολογικά την αγορά.
Επιπλέον έχουν δοθεί και μεγάλες αυξήσεις σε μισθούς, bonus και όπως φαίνεται θα συνεχιστούν οι αυξήσεις και το 2024, όπως ειπώθηκε στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών.
Δεν είναι γνωστό αν οι υπεύθυνοι για το μπάχαλο βρέθηκαν αντιμέτωποι με κυρώσεις ανεξάρτητα με το τι έκανε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η ουσία είναι πως ούτε «συναγερμοί», ούτε «καμπάνες» χτύπησαν όπως είχαν ενημερώσει εκ των υστέρων το ΒΝ από την ΕΧΑΕ, αφού δεν υπάρχουν τέτοια συστήματα και σε κάθε περίπτωση αν υπήρχαν, θα έπρεπε να είχαν χτυπήσει την πρώτη μέρα και όχι την πέμπτη που το ΒΝ ζήτησε να λάβει ενημέρωση.
Κοινώς αν το BN δεν εντόπιζε το ζήτημα το μπάχαλο θα συνεχιζόταν και όταν θα έφτανε ο κόμπος στο χτένι πάλι θα ανακαλύπτονταν δικαιολογίες της … δεκάρας για καμπανάκια και συναγερμούς που παραπέμπουν σε χρηματιστήρια τριτοκοσμικών χωρών και όχι ευρωπαϊκής χώρας.
Φαίνεται όμως όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ότι και οι ελεγκτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν καταλήξει πως το λάθος μάλλον εντοπίστηκε μετά από την παρέμβαση του ΒΝ και όχι από την ΕΧΑΕ και τα στελέχη που ήταν επιφορτισμένα να κάνουν αυτή τη δουλειά.
Επίσης μάλλον η διόρθωση έγινε επίσης χειροκίνητα και χωρίς να γίνει κάποια σοβαρή διαδικασία.
Σε απλά ελληνικά η ΕΧΑΕ των εκατομμυρίων κερδών δεν έχει φροντίσει να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες και από τύχη δεν έχουν προκύψει και άλλα φαινόμενα ή έχουν προκύψει και απλά πρόλαβαν να τα … κουκουλώσουν.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα του ΒΝ που προκάλεσε την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Οι ερασιτεχνισμοί που εκθέτουν την ΕΧΑΕ – Η περίπτωση της ΒΙΣ και η παρέμβαση του Βankingnews

Είναι πραγματικά απίστευτα τα όσα παρακολουθούμε να γίνονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα.
Φυσικά και πολλά περνάνε απαρατήρητα, καθώς δε γίνονται αντιληπτά από τους πολλούς.
Αλλά είναι και κάποιες κινήσεις που δείχνουν ότι κάποια θέματα αντιμετωπίζονται τελείως ερασιτεχνικά και προκαλούν εκνευρισμό στους επαγγελματίες της αγοράς.
Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Το BN στις 6 Φεβρουαρίου έγινε αποδέκτης ερωτημάτων επαγγελματιών για το ανώτατο ποσοστό ανόδου ή πτώσης που μπορεί να καταγράψει σε μία μέρα η μετοχή της ΒΙΣ.
Ως γνωστόν, η ΒΙΣ είναι στην κατηγορία της Επιτήρησης και πρόσφατα ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου με επιτυχία.
Μέχρι να ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου η μετοχή, όπως και όλες οι μετοχές της επιτήρησης είχε μέγιστο ποσοστό ανόδου ή πτώσης το 20%. Η μετοχή προς το τέλος του 2022 είχε καταγράψει άνοδο έως 19% ή πτώση 15%.
Ξαφνικά, στις συνεδριάσεις από 30 Ιανουαρίου και μέχρι 6 Φεβρουαρίου ο πωλητής που υπάρχει καιρό στη μετοχή δεν μπορεί να πουλήσει στο -20% αλλά μέχρι το -10%.
Η μετοχή καταγράφει έξι μέρες πτώσης 10% με χιλιάδες ανεκτέλεστα και ταλαιπωρία, αφού
Δηλαδή, έχει αλλάξει το όριο και άρα ο πωλητής χρειάζεται περισσότερες μέρες για να αποχωρήσει.
Το ΒΝ επικοινώνησε αμέσως με την ΕΧΑΕ και έκανε το ερώτημα:
Γιατί η ΒΙΣ που είναι στην Επιτήρηση δεν μπορεί να πάει μέχρι συν-πλην 20% αλλά μόνο 10%. Τί έχει αλλάξει;
Η απάντηση που λάβαμε ήταν «μεταφέρω το ερώτημα και σου απαντώ αμέσως».
Την επόμενη μέρα (7/2) και στην προσυνεδρίαση, παρατηρήσαμε πως το ανώτατο ποσοστό ανόδου και πτώσης της μετοχής της ΒΙΣ για τη συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου δεν είναι το 10%, αλλά έχει πάει στο 20%.
Δηλαδή ενώ για 6 συνεχόμενες συνεδριάσεις η μετοχή ήταν «κλειδωμένη» στο limit down του -10% και με χιλιάδες ανεκτέλεστα, ξαφνικά και κυρίως μετά το ερώτημα του ΒΝ, πήγε το όριο στο 20%.
Μέχρι εκείνη την ώρα βέβαια, το Χρηματιστήριο δεν είχε απαντήσει στο ερώτημά μας για το τι είχε συμβεί.
Ούτε σε μήνυμα που στείλαμε απάντησαν.
Η στήλη «Το Παρασκήνιο της Αγοράς» στο κλείσιμο της συνεδρίασης είχε το παρακάτω σχόλιο για τη μετοχή:
ΒΙΣ: Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί ενώ πριν λίγες εβδομάδες η μετοχή είχε όριο το 20% (συν και πλην) ξαφνικά πήγε στο 10% (συν και πλην). Τί έγινε και άλλαξε;
Στο -9,68% και στα 0,1680 ευρώ με όγκο 170 χιλ. τεμάχια και ανεκτέλεστο στους πωλητές 152 χιλ. τεμάχια.
To ερώτημα βέβαια που τίθεται τώρα είναι αν κάποιος έχει την ευθύνη και θα πρέπει να την αναλάβει ή απλά έχει επιλεγεί η τακτική κρυβόμαστε και το αφήνουμε να περάσει.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες μέρες πάλι είχε υπάρξει αντίδραση επαγγελματιών του χώρου, αλλά και δημοσιογράφων με αφορμή την εισαγωγή νέων συμβολαίων επί μετοχών, χωρίς να δοθεί η απαραίτητη δημοσιότητα.
Η στήλη «Το Παρασκήνιο» και πάλι το είχε σχολιάσει με αποτέλεσμα να στείλει η ΕΧΑΕ δελτίο τύπου με 3 μέρες καθυστέρηση.

Νίκος Καρούτζος - Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης