Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 4 ευρώ με premium η πώληση του 27% της Πειραιώς, στα 10,8 δισ. οι προσφορές – Ιούλιο το νέο placement Εθνικής 8 ευρώ

Στα 4 ευρώ με premium η πώληση του 27% της Πειραιώς, στα 10,8 δισ. οι προσφορές – Ιούλιο το νέο placement Εθνικής 8 ευρώ
Η υπερκάλυψη στην Πειραιώς ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφεται σε ελληνική τράπεζα έσπασε και το ρεκόρ στην Εθνική, οι προσφορές στην Πειραιώς ήταν ρεκόρ
Σχετικά Άρθρα
(upd7) Ως παγκόσμια επιτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί το placement του 27% ή 338 εκατ. μετοχών της τράπεζας Πειραιώς στα 4 ευρώ, αφού πραγματοποιήθηκε με premium σε σχέση με τα 3,98 ευρώ που ήταν η μετοχή της τράπεζας κατά την έναρξη της διαδικασίας τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024.
Το 27% θα διατεθεί ως εξής 22% σε ξένους θεσμικούς με τον μεγαλύτερο ξένο να παίρνει 2,8% και τους έλληνες και μικρομετόχους να παίρνουν 5%.
Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στην Εθνική... ήρθαν και στην Πειραιώς.
Επιτυχημένο επειδή το 27% πωλήθηκε στα 4 ευρώ – στην καλύτερη δυνατή τιμή και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί - από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στις 6 Μαρτίου 2024 στα 4,1640 ευρώ, με 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 5,21 δισεκ. ευρώ.

Με 4 ευρώ Χ 338 εκατ μετοχές σημαίνει = 1,352 δισεκ. ευρώ
Οι προσφορές έφθασαν τα 10,8 δισεκ. έναντι στόχου να αντληθεί 1,35 δισεκ. ευρώ, που σημαίνει υπερκάλυψη 8 φορές (8 Χ 1,35 = 9).
Η υπερκάλυψη στην Πειραιώς ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφεται σε ελληνική τράπεζα έσπασε και το ρεκόρ στην Εθνική, οι προσφορές στην Πειραιώς ήταν ρεκόρ.
Η έννοια τηρουμένων των αναλογιών σχετίζεται με το γεγονός ότι το ΤΧΣ ενώ πούλησε στην καλύτερη δυνατή τιμή με όρους τρέχουσας πραγματικότητας – αυτό είναι γεγονός – εντούτοις είχε επενδύσει 19,68 δισεκ. και πήρε πίσω 1,35 δισεκ. ευρώ.

Στα 4 ευρώ η τιμή του placement στην Πειραιώς το ΤΧΣ


Στα 4 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή της διάθεσης του 27% της Πειραιώς, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όπως ανέφερε το ΤΧΣ, οι διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά ότι αιτήσεις αγοράς Προσφερόμενων Μετοχών κάτω από το ποσό των 4 Ευρώ ανά Προσφερόμενη Μετοχή πιθανότατα δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών.

Πού θα φθάσει η μετοχή της Πειραιώς;

Το βασικό ερώτημα εδώ είναι εάν αξίζει η τοποθέτηση αξιολογώντας την τρέχουσα τιμή, την τιμή διάθεσης και την τιμή μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Η περίπτωση της Εθνικής τράπεζας μας δείχνει ότι αξίζει η τοποθέτηση…
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν η Πειραιώς ακολουθήσει το παράδειγμα της Εθνικής π.χ. η τιμή της μετοχής της Πειραιώς μετά το placement θα κινηθεί προς τα 5 ευρώ.
Στην Εθνική υλοποιήθηκε το placement στα 5,30 ευρώ και η τρέχουσα τιμή ανέρχεται στα 7,30 ευρώ (6 Μαρτίου 2024) άνοδος 38%.
Η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς έφθασε στα 5,21 δισεκ. αποτελεί προσωπική επιτυχία του Χρήστου Μεγάλου του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς στο επιτυχημένο σχέδιο εξυγίανσης.
Πώληση στα 3,90 ευρώ θα είναι προσωπική επιτυχία και για τον Ηλία Ξηρουχάκη του ΤΧΣ που πουλάει το 27% της Πειραιώς.
Το bankingnews αναφέρει ότι προσεχώς η μετοχή της Πειραιώς θα φθάσει στα 4,40 ευρώ και βασικός στόχος είναι τα 5 ευρώ που σημαίνει συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,250 δισεκ. μετοχές Χ 5 ευρώ = 6,25 δισεκ ευρώ.
Τα 6,25 δισεκ. ευρώ απέχουν μόλις 400 εκατ από την Εθνική…

Τι επένδυσε το ΤΧΣ στην Πειραιώς 19,68 δισεκ. και πήρε πίσω 1,31 δισ...

Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Με το placement η Πειραιώς θα αυξήσει το free float δηλαδή την διασπορά μετοχών άρα και την εμπορευσιμότητα.
Το 27% της Πειραιώς θα διατεθεί σε ευρεία διασπορά ενώ ο Paulson θα κρατήσει το 18,62% θα παραμείνει ο βασικός μέτοχος της τράπεζας.

Πότε θα πραγματοποιηθεί το νέο placement για το 18% της Εθνικής τράπεζας; .... έως Ιούλιο 2024 στα 8 ευρώ

Μετά το placement για το 22% της Εθνικής τράπεζας όπου η προσφορές υπερκάλυψαν την προσφορά κατά 8 φορές σε τιμή 5,30 ευρώ… η μετοχή έφθασε στα 7,23 ευρώ καταγράφοντας άνοδο 36%.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον Ιούλιο 2024 θα προχωρήσει στην πώληση του 18% της Εθνικής ολοκληρώνοντας την αποεπένδυση και από την Εθνική τράπεζα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 18% προφανώς θα διατεθεί με την ίδια διαδικασία όπως και στο προηγούμενο placement με την διαφορά ότι θα αλλάξει η τιμή αφού το placement του 22% διατέθηκε σε πολύ χαμηλή τιμή.
Ήδη η μετοχή της Εθνικής έχει φθάσει στο 7,23 ευρώ με συνολική χρηματιστηριακή αξία 6,6 δισεκ. απέχει ωστόσο σχεδόν 400 εκατ από την Eurobank που διατηρεί την πρώτη θέση.
Το placement του 18% θα πραγματοποιηθεί στην ζώνη των 8 ευρώ και θα συμβάλλει στην αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και της ευρύτατης διασποράς με χρονικό ορίζοντα Ιούλιο 2024.
Τα 8 ευρώ είναι κατά 50% υψηλότερα από τα 5,30 ευρώ του προηγούμενου placement… μόνο αυτό επιβεβαιώνει ότι η διάθεση του 22% στα 5,30 ευρώ ήταν λάθος, πουλήθηκε πολύ φθηνά…

To ΤΧΣ θα μείνει με το 32% της Attica bank μετά την συγχώνευση – Θα το διαθέσει Καλοκαίρι 2025

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα απομείνει μόνο με το 32% στην νέα ενοποιημένη Attica bank μετά την συγχώνευση με Παγκρήτια και HSBC.
Το 32% στην νέα τράπεζα θα αποτιμάται 300 με 350 εκατ.
Το placement στην Attica bank θα πραγματοποιηθεί το Καλοκαίρι 2025.

O Πρόεδρος ΔΣ του ΤΧΣ, κ. Ανδρέας Βερύκιος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση:

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της
Δημόσιας Προσφοράς των μετοχών του στη Τράπεζα Πειραιώς.
Η εξαιρετική ανταπόκριση του διεθνούς και ελληνικού επενδυτικού κοινού, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών.
Το σημερινό αποτέλεσμα έρχεται να δικαιώσει και το έργο που έχει επιτελέσει το Ταμείο, για περισσότερο από μία δεκαετία, με γνώμονα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και την ομάδα του ΤΧΣ για την προετοιμασία και επιτυχημένη εκτέλεση της συναλλαγής αυτής».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης δήλωσε:

«Σήμερα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο πρώτος κύκλος της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου από τις συστημικές Τράπεζες, γεγονός που μας αφήνει με ένα βαθύτατο αίσθημα ικανοποίησης.
Η τέταρτη κατά σειρά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 6 μηνών), επιτυχής αποεπένδυση, αποτελεί μια πλήρη επιβεβαίωση της στρατηγικής και των βασικών επιλογών του Ταμείου.
Η υπερκάλυψη της διάθεσης της συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς υπερακόντισε τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες μας (περίπου 9 φορές για το διεθνές βιβλίο, 4 φορές για το Ελληνικό ή περίπου 8 φορές για τη συνολική προσφορά).
Η προσέλκυση, από την έναρξή της διάθεσης (το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου σε 6 μόλις λεπτά από το άνοιγμα), ισχυρότατου ενδιαφέροντος από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα, αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη σταθερή δυναμική που αναπτύσσει η Ελληνική οικονομία.
Παράλληλα αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και στην εμπέδωση ισχυρού κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα.
Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς του Ταμείου για την Τράπεζα Πειραιώς, επισφραγίζει τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλες τις πλευρές.
Για τον λόγο αυτό θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τη Διοίκηση – ιδιαίτερα δε προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου - και το προσωπικό της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαιρετική συνεργασία με το Ταμείο όλα αυτά τα χρόνια, η οποία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα γι’ αυτό το σημαντικό επίτευγμα.
Ένα εξίσου μεγάλο «μπράβο και ένα ευχαριστώ από καρδιάς» αξίζει και στους εργαζόμενους του ΤΧΣ για την άψογη προετοιμασία και εκτέλεση της συναλλαγής. Η σκληρή δουλειά και η αφοσίωσή τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην έως τώρα εξαιρετικά επιτυχή υλοποίηση, όχι μόνο του συγκεκριμένου εγχειρήματος αλλά και ολόκληρης της στρατηγικής αποεπένδυσης.
Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχή έκβαση του στόχου της αποεπένδυσης του Ταμείου, η οποία αποτελεί ορόσημο για την εθνική οικονομία και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη πλέον των αγορών στις λαμπρές προοπτικές του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης