Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει; - Οι τράπεζες «πάγωσαν» τα νέα αιτήματα για χρηματοδοτήσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Τι συμβαίνει; - Οι τράπεζες «πάγωσαν» τα νέα αιτήματα για χρηματοδοτήσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Στις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις Αιολικών πάρκων δεν παρατηρούνται προβλήματα
Σχετικά Άρθρα
“Πάγωσε” ο ρυθμός νέων αιτημάτων στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) το τελευταίο διάστημα, ύστερα από την ανισορροπία προσφοράς - ζήτησης στην αγορά η οποία προκάλεσε τις αρνητικές και μηδενικές τιμές ρεύματος.
Την ίδια στιγμή, τα αιτήματα για νέες άδειες παραγωγής ρεύματος συνεχίζονται και δεν ανακόπτονται δίχως να υπολογίζει κανείς που θα πωληθεί το παραγόμενο ρεύμα.
Στην “βιομηχανία” των ανανεώσιμων πηγών εκτός από τους ελληνικούς και ξένους ομίλους που επενδύουν συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται ιδιώτες, οι οποίοι, αποκτώντας μια άδεια, προσδοκούν να την μεταπωλήσουν στην συνέχεια σε μεγαλύτερους ομίλους, έχοντας δαπανήσει ελάχιστα κεφάλαια. Οι όποιες, όμως, εξαγορές εταιρειών ΑΠΕ αφορούσαν ώριμα έργα τα οποία διέθεταν μια κρίσιμη μάζα παραγωγής αλλά και έργα υπό ανάπτυξη. Επίσης, αρκετές εταιρείες οι οποίες είχαν δανειοδοτηθεί μέσω τραπεζικών δανείων, τελικώς κατέληξαν στην αγορά των “κόκκινων” δανείων και εκεί αποκτήθηκαν με το σχετικό “κούρεμα” από μεγαλύτερους ομίλους προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα.

Χρηματοδοτήσεις μόνο όταν υπάρχει εταιρικό συμβόλαιο ενέργειας

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, παρά την συνεχή αύξηση των αιτημάτων για νέες άδειες παραγωγής (1,47 GW - Ioύνιος) οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν έργα μόνο εφόσον υπάρχει εταιρικό συμβόλαιο πώλησης ενέργειας (PPA) και όχι στην βάση ότι το παραγόμενο ρεύμα θα πωληθεί στο σύστημα.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα υφιστάμενα τραπεζικά δάνεια δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στα παλαιά έργα Αιολικά Πάρκα, Φ/Β τα οποία λειτουργούν και παράγουν τις απαραίτητες ταμειακές ροές για την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Επιπλέον, στα δάνεια από τις τράπεζες υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των μεγαλύτερων και μικρότερων έργων. Στις νέες χρηματοδοτήσεις οι οποίες αφορούν μεγάλους ομίλους ελληνικούς και ξένους προχωρούν κανονικά εφόσον υφίστανται οι προϋποθέσεις, δηλαδή τα έργα είναι συνδεδεμένα στο σύστημα και να υπάρχουν συμβάσεις πώλησης της ενέργειας. Όταν πρόκειται για μικρότερα έργα AΠΕ, τότε οι τράπεζες ζητούν αυξημένα ίδια κεφάλαια, υψηλότερους δείκτες κάλυψης των δανείων και συμβόλαια πώλησης ενέργειας.
Εξάλλου, πριν ακόμα γίνει ευρύτερα γνωστή η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στα Αιολικά Πάρκα, Φωτοβολταϊκά ενέργειας, οι τράπεζες ήδη είχαν κινητοποιηθεί και κατά την εξέταση των χρηματοδοτήσεων ζητούσαν και ειδικές μελέτες από συμβούλους για την απόδοση των έργων. Και σε όσα έργα οι αποδόσεις ήταν οριακές, οι χρηματοδοτήσεις δεν προχώρησαν.
Για το πρόβλημα της ανισορροπίας μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς στην αγορά πράσινης ενέργειας ερωτήθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Metlen κ. Ε. Μυτιληναίος, ο οποίος εκτίμησε ότι, στην συγκεκριμένη αγορά, θα επικρατήσουν οι καθετοποιημένοι όμιλοι στην ενέργεια ενώ ανέφερε ότι, όποιος προχωρά σε ανάπτυξη τέτοιων έργων οφείλει να αναλαμβάνει και το εμπορικό ρίσκο.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης