Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Credit Suisse: Mε ερωτηματικά τα stress tests - Τα αμφισβητεί η Oppenheimer και ο Roubini - J. Rogers: Ήταν για δημόσιες σχέσεις - Trichet: Σημαντική άσκηση διαφάνειας τα stress tests- Τι λέει η Fitch για τους 7 που δεν πέρασαν

Credit Suisse: Mε ερωτηματικά τα stress tests - Τα αμφισβητεί  η Oppenheimer και ο Roubini - J. Rogers: Ήταν για δημόσιες σχέσεις - Trichet: Σημαντική άσκηση διαφάνειας τα stress tests- Τι λέει η Fitch για τους 7 που δεν πέρασαν
(upd4) Καμία έκπληξη δεν επιφύλασαν τελικά τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών σύμφωνα με την Credit Suisse, αν και η αγορά περίμενε να αποτύχουν εννέα τράπεζες και όχι επτά όπως ανακοινώθηκε. Στην έκθεση της CS που επακολούθησε των αποτελεσμάτων επισημαίνονται ορισμένες αδυναμίες στους τραπεζικούς κλάδους της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας, ενώ δε λείπουν και τα προβλήματα στους κλάδους της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.
Η CS ωστόσο αφήνει κάποιες αιχμές σχετικά με την διαφάνεια σε ορισμένες τράπεζες, και ιδιαίτερα με τις γαλλικές και τις περιφερειακές γερμανικές τράπεζες, αλλά δεν αναμένει να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στο μέλλον.
Το σενάριο της διπλής ύφεσης θεωρείται από την CS λιγότερο πιθανό πλέον, ενώ επισημαίνει ότι η θετική στήριξη των αγορών από τις τράπεζες θα συνεχιστεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αν και παραμένουν ερωτηματικά για τις ελληνικές και τις ισπανικές τράπεζες. Γι' αυτούς τους λόγους θεωρεί ότι θα πρέπει να καθυστερήσουν ή να εξομαλυνθούν οι αυστηροί όροι της κεφαλαιακής επάρκειας που προβλέπονται από τη Βασιλεία ΙΙΙ.
Η Credit Suisse αναμένει καλή συμπεριφορά, συστήνοντας παράλληλα, από τις τράπεζες BNP Paribas, UBS και HSBC, ενώ μικρό ράλι αναμένει και από τη Société Générale και την ισπανική Banco Santander. Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμπεριλαμβάνονται ακόμη στη λίστα προς επένδυση, ενώ στην ίδια κατηγορία παραμένουν και ορισμένες γερμανικές τράπεζες που δεν ανακοίνωσαν την αναλυτική έκθεση τους σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.
Τέλος, η Credit Suisse επισημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική του τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης θα κριθεί από την πρόσβαση των τραπεζών σε κεφάλαια μέσω της αγοράς, ενώ πολλή σοβαρά θα κριθεί και η επιτυχία των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον, η πορεία των κρατικών χρεών, κυρίως της Ισπανίας, θα είναι ένας άλλος παράγοντας που εάν εξελιχθεί θετικά θα βοηθήσει την αγορά και τον κλάδο.

Αμφισβητεί τα stress tests η Oppenheimer

Για έλλειψη αυστηρότητας κατηγόρησε τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών ο επικεφαλής της Oppenheimer, κ. Στίβεν Μπέρνστάιν, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να συμπεριλάβουν και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, ο Μπέρνστάιν εκτιμά ότι τα stress test έπρεπε να είχαν ένα ευρύτερο πεδίο ελέγχου και να μην επικεντρωθούν μόνο σε ένα κομμάτι του χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Ο  Μπέρνστάιν δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι κάποιες τράπεζες θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, εκτός από τις επτά που θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα κεφάλαια τους. Μάλιστα, όπως επισήμανε, όσο θα πέρνα ο καιρός τόσο η ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια θα αναδεικνύεται.

J. Rogers: Τα stress tests ήταν για δημόσιες σχέσεις


«Τα stress test, όπου μόνο οι 7 από τις 91 τράπεζες απέτυχαν, ήταν μια άσκηση δημοσίων σχέσεων και μάλιστα καθόλου αυστηρή», δήλωσε ο διεθνούς φήμης επενδυτής, Jim Rogers σε συνέντευξή του στο CNBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τεστ αντοχής ήταν «χαμένος χρόνος» , «δημοσιογραφικό μελάνι» και «απλά μια άσκηση δημοσίων σχέσεων, ανάλογη με εκείνη της Αμερικής». Ο Rogers συνεχίζοντας, τόνισε ότι «επέρχονται νέα προβλήματα στις αγορές» και «ότι πολλοί παράγοντες είχαν παραβληθεί όσον αφορά στα stress tests».  Τέλος, ο διάσημος επενδυτής επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίζει να προσπαθεί να προβλέπει το μέλλον για να σώσει τις αδύναμες χώρες της Ευρώπης».

Επικριτικός ο Roubini για την αυστηρότητα των stress tests

«Τα stress tests του τραπεζικού συστήματος δεν ήταν αρκετά αυστηρά για να αντικατοπτρίσουν το δυσμενές μέλλον της οικονομίας» δήλωσε ο διάσημος οικονομολόγος και πρόεδρος της Roubini Global Economics, Nouriel Roubini , σε συνέντευξή του στο CNBC. «Οι  υποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη, για κρίση του χρέους , δεν είναι αρκετά ρεαλιστικές», τονίζει ο Roubini, ενώ συμπληρώνει ότι «ήταν προφανές ότι οι ισπανικές τράπεζες θα είχαν τέτοιου είδους προβλήματα, κάτι όμως που δεν φαινόταν για τις γερμανικές». Ο διάσημος οικονομολόγος τονίζει ότι «ούτε τα stress tests των ΗΠΑ ήταν αρκετά αυστηρά» αλλά παραδέχεται ότι ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξος όσον αφορά στις αμερικανικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι «έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν».  Τέλος, υπογραμμίζει ότι η οικονομική κατάσταση είναι «άσχημη» σε όλες τις χώρες και ότι κάποιες από τις ανεπτυγμένες θα πρέπει να περιμένουν μικρότερη ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια. «Είναι σαν ένα διαγωνισμό ομορφιάς όπου το θέμα δεν είναι ποιος είναι ο πιο όμορφος, αλλά ποιος είναι ο λιγότερο άσχημος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Roubini.

Trichet: Σημαντική άσκηση διαφάνειας τα stress tests

Εντυπωσιακή χαρακτήρισε, σε δηλώσεις του, την εκτέλεση της διαδικασίας των stress tests ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Πιο συγκεκριμένα ο Τρισέ έκανε λόγο για μια σημαντική άσκηση διαφάνειας.
«Βρήκα εντυπωσιακό ότι την ίδια ώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη 27 πρωτεύουσες επικοινωνούσαν υπό κοινό πρότυπο», επισήμανε ο Τρισέ.

Fitch
Δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των 7 ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν "πέρασαν" τη δοκιμασία των stress tests, σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, αναφερόμενος στην ΑΤΕ, τη γερμανική Hypo Real Estate και 5 ακόμη ισπανικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης