Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με επίκεντρο τον MSCI και συναλλαγές πάνω από 380 εκατ. άτονα πτωτικά το ΧΑ -0,34% στις 1.312 μον. – Short στη ΤΕΝΕΡΓ

Με επίκεντρο τον MSCI και συναλλαγές πάνω από 380 εκατ. άτονα πτωτικά το ΧΑ -0,34% στις 1.312 μον. – Short στη ΤΕΝΕΡΓ
Μετά από καιρό άνοιξαν short θέσεις... η Millennium International Management είναι σε ποσοστό 0,75%, στην μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής (ΤΕΝΕΡΓ)
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Με απώλειες 0,34% έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.312 μονάδες, με την αγορά να επισκιάζεται από το rebalancing στον δείκτη MSCI standard Greece, το οποίο και θα κορυφώθηκε στις δημοπρασίες στις 17:10, ανεβάζοντας τον τζίρο κατά 380 εκατ. ευρώ περίπου, φτάνοντας τον στα 455 εκατ. ευρώ. 
Στην κύρια συνεδρίαση ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 102 εκατ. ευρώ, με περίπου 20 εκατ. εξ αυτών να αφορούν τις αρχικές κινήσεις της αναδιάρθρωσης, ενώ η εστίαση ήταν σαφώς στην Πειραιώς. 
Στις δημοπρασίες, ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 455 εκατ. ευρώ, με τα 380 εκατ. εξ αυτών να αφορούν τις ροές που υπήρξαν με αιχμή την Πειραιώς (178 εκατ. ευρώ, -1,24%, την Τέρνα Ενεργειακή (107,8 εκατ. ευρώ, +0,61%).
Σημαντικές ροές όμως υπήρξαν και στην Alpha Bank, 15,4 εκατ. τεμάχια, και στην Eurobank 12 εκατ. τεμάχια. 
Την ίδια ώρα, μετά από 16 μήνες, είχαμε και την εμφάνιση short θέσης από τη Millennium International Management στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής και μάλιστα με ποσοστό 0,75%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Η επενδυτική βαθμίδα έχει περίπου προεξοφληθεί και στο καλύτερο σενάριο να φέρει μια άνοδο 200 μονάδων 13% στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά έχουμε επιφυλάξεις και γι΄ αυτό… το σενάριο.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,24% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,26%.
Καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης βρισκόταν μεταξύ 1.312 - 1.315 μονάδες, με τις κινήσεις να είναι κυρίως άτονες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,34% στις 1.312 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.323,61 μονάδες και χαμηλό τις 1.311,73 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα λόγω rebalancing. 
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 455 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 106,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 86 εκατ να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης στις 1.312 μονάδες, πάνω από τις κρίσιμες 1.300 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.250 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 1.220 – 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.063 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.080 μονάδες και ακολουθούν οι 1.100, οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.050 μονάδες και ακολουθούν οι 1.000, οι 980 και οι 950 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,83% - Το spread με την Ιταλία στις -38 μ.β.

Μικτές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα 31/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, η μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις τελευταίες συνεδριάσεις και στα κρατικά ομόλογα εκτός των μετοχών, καθώς παραμένουν όμηροι των στοιχείων που τη μία ημέρα μπορεί να υποστηρίζουν την υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και την επόμενη ημέρα να υποδηλώνουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι κοντά
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,83% και το 10ετές ιταλικό 4,21% με το μεταξύ τους spread στις -38 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφουν τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,11% και το 2ετές στο 4,89%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την πολυπόθητη και υπερεκτιμημένη επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα διέθετε επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν και μάλιστα έχοντας παραπλανήσει τους πάντες καθώς στα δημόσια οικονομικά σημειώνονταν απίστευτες αλχημείες… είχε και υψηλή βαθμολογία…
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και η Ελλάδα βρέθηκε δύο φορές στην χρεοκοπία, την μια φορά μάλιστα με το haircut στα ομόλογα τυπικά χρεοκόπησε…
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που χαρακτηρίζονται επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ομόλογα χωρών που είναι επενδύσιμα και βαθμολογίες που θεωρούνται junk δηλαδή σκουπίδια.
Εδώ και μια 10ετία η Ελλάδα διέθετε βαθμολογίες που κατατάσσουν τα ελληνικά ομόλογα σε junk bond δηλαδή σκουπίδια αλλά παρ΄ όλα αυτά τα τελευταία 6 χρόνια η Ελλάδα είναι σταθερά στις αγορές ομολόγων, μπορεί και δανείζεται…
Η επενδυτική βαθμίδα στο παρελθόν ήταν χρήσιμη για τους τοξικούς μηχανισμούς της ΕΚΤ που δημιούργησε το απαράδεκτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
Αυτό το πρόγραμμα είναι η αιτία του υψηλού πληθωρισμού.
Με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ αγόραζε τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης…και έτσι οι επενδυτές είχαν την ασφάλεια ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα – η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στην φάση της έκδοσης των ομολόγων –
Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση και ευτυχώς…
Όμως συνέβη το μοιραίο και η ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας λόγω του covid 19 αποφάσισε να εντάξει σε ένα ειδικό πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα παρ΄ ότι είναι σκουπίδια και παρ΄ ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι λοιπόν αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ σε σύνολο 82 δισεκ. περίπου που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς η πλειοψηφία του δημοσίου χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης περίπου 234 δισεκ.
Για την αγορά ομολόγων λοιπόν η επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα δεν θα έχει καμία επίδραση αφού η Ελλάδα «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η επίδραση της επενδυτικής βαθμίδας στο ελληνικό χρέος… θα είναι ουδέτερη… επί της ουσίας…

Η επενδυτική βαθμίδα 8 Σεπτεμβρίου 2023 και 20 Οκτωβρίου.... επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη για το χρηματιστήριο

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 ο Καναδικός οίκος DBRS θα αναβαθμίσει και επίσημα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒΒ low από BB high με σταθερές προοπτικές…
Αναφέρουμε την λέξη επίσημα, γιατί ήδη ο Γερμανικός οίκος Scope έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 ο αμερικανικός οίκος Moody’s θα αναβαθμίσει στην Ελλάδα σε Ba2 από Ba3… η Moody’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Στις 20 Οκτωβρίου 2023 ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε BBB- με σταθερές προοπτικές δηλαδή θα επαναφέρει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα…
Την 1η Δεκεμβρίου 2023 ο αμερικανικός οίκος Fitch δεν είναι σαφές εάν θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ- αλλά μπορεί να μεταβάλλει σε θετικές τις προοπτικές…
Αυτά είναι περίπου προδιαγεγραμμένα… υπάρχει η περίπτωση της αρνητικής έκπληξης… αλλά περίπου αυτά είναι τα μελλούμενα…
Επίσης ένας οίκος αξιολόγησης να αναβαθμίσει την Ελλάδα επίσημα σε επενδυτική βαθμίδα φθάνει... αφού πάντα μετράει η υψηλότερη βαθμολογία...

Η δυσάρεστη έκπληξη για το χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται πέριξ των 1.300 μονάδων, η επενδυτική βαθμίδα έχει περίπου προεξοφληθεί και στο καλύτερο σενάριο να φέρει μια άνοδο 200 μονάδων 13% που έχουμε επιφυλάξεις και γι΄ αυτό… το σενάριο
Πιστεύουμε λοιπόν ότι ενώ οι όγκοι στο χρηματιστήριο θα εκτοξευθούν λόγω της επενδυτικής βαθμίδας για ορισμένο χρονικό διάστημα… το χρηματιστήριο μπορεί να μας εκπλήξει δυσάρεστα…
Πιστεύουμε ότι μετά την τυπική άνοδο της αγοράς λόγω επενδυτικής βαθμίδας το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι για επιθετικές πωλήσεις, όχι για επιθετικές αγορές…
Τα placement των τραπεζών θα συντηρήσουν κάπως την κατάσταση…

Υπολογίζουμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το υψηλό των 1.500 μονάδων θα μπορούσε να χάσει έως 400 μονάδες δηλαδή 1.100 ή σε ένα εφιαλτικό σενάριο που θα περιγράψουμε θα μπορούσαμε να δούμε και τις 900 μονάδες ξανά..
Κανείς δεν πιστεύει ότι θα ξαναδούμε τις 900 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο... είμαστε σίγουροι... αλλά στην ζωή ποτέ μην λες ποτέ...
Να θυμάστε ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και πολλά λάμπουν τελευταία…

Επανεμφάνιση short θέση μετά από 16 μήνες

Κάτι παραπάνω από 16 μήνες είχαμε να δούμε short θέση στο ελληνικό χρηματιστήριο και εμφανίστηκε στα τέλη Αυγούστου.
Στις 4 Απριλίου 2022 είχε κλείσει η Lansdowne Partners τις τελευταίες short θέσεις στην Alpha Bank και έκτοτε δεν υπήρχε κάποιες επενδυτής να έχει ανοικτή θέση με ποσοστό πάνω από 0,3% ώστε να οφείλει να το δημοσιεύσει.
Τώρα έχει εμφανιστεί short θέση από τη Millennium International Management στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής και μάλιστα με ποσοστό 0,75%.
Σημειώνεται πως σήμερα η μετοχή στις τελικές δημοπρασίες αναμένεται να κάνει μεγάλο όγκο καθώς λόγω εξόδου από τον MSCI Greece Standard θα έχει εκροές 3,5 εκατ. τεμαχίων σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.
Η εισηγμένη έχει δει τη μετοχή της να υποχωρεί το τελευταίο διάστημα μέχρι και τα 16 ευρώ λόγω των ανησυχιών για την πορεία του deal το οποίο καθυστερεί.

1_333.JPG

Η περίπτωση της Τέρνα Ενεργειακής

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το deal πώλησης της Τέρνας Ενεργειακής δεν έχει ακυρωθεί, αλλά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να κλείσει η τελική συμφωνία.
Όπως έχει πει ο Γιώργος Περιστέρης στη Γενική Συνέλευση, θα είναι ένα deal όπου όλοι θα βγουν κερδισμένοι και όχι μόνο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ή ο ίδιος ή κάποιος άλλος μέτοχος, αλλά και οι μικρομέτοχοι.
Το ενδιαφέρον βέβαια στρέφεται στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γιατί κάποιος που «ποντάρει» στο deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή, κοιτάει και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αφού αυτή θα εισπράξει τα χρήματα και την υπεραξία.

Άνοδος στη Wall

Ανοδική τροχιά ακολουθούν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη 31 Αυγούστου, με τη Wall Street να προσπαθεί να «γράψει» θετικά πρόσημα για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα μακροοικονομικά δεδομένα, με τον πληθωρισμό να παρουσιάζει μικρή αύξηση και τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να υποχωρούν. 
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow αναρριχάται 0,4% στις 34.995 μον., ο δείκτης S&P 500σημειώνει αύξηση +0,25% στις 4.526 μον. και ο δείκτης Nasdaq ενισχύεται +0,43% στις 14.080 μον.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον κλάδο των τραπεζών να δίνει στηρίξεις μετά και τα αποτελέσματα της UBS.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%.
Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,02% στις 7.471 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,23% στις 15.929 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,06% στις 7.359 μονάδες.

Νευρικότητα στην Ασία

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, καθώς τα στοιχεία για την εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας απογοήτευσαν.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,23% και ο δείκτη CSI 300 έχασε περίπου 0,6%.
Από την άλλη, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,6% και ο Topix κέρδισε 0,68%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,42%.

Έκρηξη συναλλαγών στις τράπεζες 

Μικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, με έκρηξη συναλλαγών λόγω rebalancing.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,2740 ευρώ, με πτώση -1,82% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,73 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5565 ευρώ, με άνοδο +0,29%, με όγκο 15,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1920 ευρώ, με πτώση -1,24%, με όγκο 55,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,99 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6030 ευρώ, με πτώση -0,12% και όγκο 12 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,94 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,95 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,32 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 558 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,85 ευρώ, με απώλειες -0,88% και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.

Μικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Μικτές τάσεις επικράτησαν μεταξύ μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25.
Η Coca Cola έκλεισε στα 26,84 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση στα 9,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,80 ευρώ, με πτώση -0,14% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται πλέον στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,10 ευρώ, με πτώση -1,75% και αποτίμηση 3,85 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,58 ευρώ, με πτώση -2,01% και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,38 ευρώ, με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,46 ευρώ, με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 1,39 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 1,96 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,27 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,50 ευρώ, με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,52 ευρώ, με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 3,88 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 37,44 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 5,34 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,60 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 707 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,2050 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 827 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,08 ευρώ, με άνοδο +2,26% και κεφαλαιοποίηση 125 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,83% - Το spread με την Γερμανία στις 125 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 31/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,83% και το 10ετές ιταλικό 4,21% με το μεταξύ τους spread στις -38 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης από 127 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -38 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 58 μονάδες βάσης.

Μικτές τάσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,95% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,25% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,58% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,21% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,86%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης