Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup - Στο 98% του ΑΕΠ το ευρωπαϊκό χρέος – Στο +1,3% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014

Citigroup - Στο 98% του ΑΕΠ το ευρωπαϊκό χρέος – Στο +1,3% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014
Στο 0,7% ο πληθωρισμός τη διετία 2014 - 2015
Αισιόδοξη παρά τους ορισμένους… αστερίσκους, παραμένει η Citigroup για την Ευρωζώνη, αναβαθμίζοντας εκ νέου την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2014.
Σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Global Strategy and Macro Group Theme Book», η Citigroup αναβαθμίζει στο +1,3% από +1,1% προηγουμένως, την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014. Παράλληλα, αναμένει αύξηση +1,6% του ΑΕΠ για το 2015.
Στο «μέτωπο» του πληθωρισμού, εκτιμά πως το 2014 και το 2015 θα σταθεροποιηθεί στο 0,7%.
«Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υποτονικός, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην υιοθέτηση πιο χαλαρών νομισματικών πολιτικών, οι οποίες θα ληφθούν το β’ 6μηνο» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, η Citigroup αναμένει επίσης, σταθεροποίηση στο 98% του ΑΕΠ.
Παρόλα αυτά, η αμερικανική τράπεζα εφιστά την προσοχή για την διατήρηση σημαινόντων κινδύνων, οι οποίοι εκπορεύονται από το ισχυρό ευρώ, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και την αυξανόμενη αδυναμία των αναδυόμενων αγορών.
Στον τομέα της τραπεζικής ένωσης, η Citigroup αναγνωρίζει την συντέλεια σαφής προόδου, εκφράζοντας ωστόσο, σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργία του μηχανισμού εκκαθάρισης.





Επίσης, η Citigroup διαπιστώνει σημαντικές ανισότητες μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Μάλιστα, αποδίδει την πρόσφατη βελτίωση των χωρών της περιφέρειας περισσότερο στη μείωση της ζήτησης για εισαγωγές, παρά στην αύξηση των εξαγωγών προς τις χώρες του πυρήνα.





Παγκόσμια οικονομία
Όσον αφορά το παγκόσμιο ΑΕΠ, η Citigroup εκτιμά πως την επόμενη διετία θα συντελεστεί μία επιτάχυνση της ανάπτυξης, αρχής γενομένης το 2014, όπου το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά +3,1%.
Το 2015, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί περαιτέρω στο +3,4%.
Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα αναμένει μία σύγκλιση των αναδυόμενων με τις αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά και περαιτέρω χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών .
Ειδικότερα, εκτιμά πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014, ενώ όσον αφορά την Ευρώπη και την Ιαπωνία αναμένει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Ακόμη, «βλέπει» σταδιακή άρση της «χαλαρής» πολιτικής το 2014-2015 σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Καναδά και Νέα Ζηλανδία.
Αναφερθείσα στους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κίνδυνους, τονίζει πως η ουκρανική κρίση θα «βαρύνει» την ρωσική ανάπτυξη, διαταράσσοντας τις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.
Όσον αφορά την Κίνα, επισημαίνει πως το Πεκίνο θα ισορροπήσει μεταξύ μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης, ενώ εκτιμά πως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης.





Μετοχές
Όσον αφορά τις μετοχές, η Citigroup επισημαίνει πως οι αποδόσεις θα αυξηθούν κατά 13% το 2014, λόγω της βελτίωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία θα καταγράψουν αύξηση 9% το τρέχον έτος.
Παράλληλα, η Citigroup εξακολουθεί να δηλώνει overweight για τις βρετανικές μετοχές έναντι των ευρωπαϊκών και ιαπωνικών. Παράλληλα, δηλώνει underweight για τις αμερικανικές.
Στο μέτωπο των αναδυόμενων αγορών, η αμερικανική τράπεζα εκφράζει την προτίμησή της στις ασιατικές μετοχές, όπως επίσης και στις κινεζικές, τις κορεάτικες και του Ταϊβάν.
Σε επίπεδο ομολόγων, η Citigroup δηλώνει outperform για Γερμανία και Ιαπωνία.





Ισοτιμίες
Στον κλάδο των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η Citigroup επισημαίνει πως τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα καταγράψουν περαιτέρω «βουτιά» της τάξης του -4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σε βάθος 12μήνου.
Όσον αφορά το club του δολαρίου, θετικές εκτιμήσεις διατηρεί για το δολάριο της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, ενώ αρνητικές για το δολάριο των ΗΠΑ και του Καναδά.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης