Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βλέπει την ύφεση να έρχεται στις ΗΠΑ ο δείκτης της Fed - Αρχίζει η ιστορική περίοδος του στασιμοπληθωρισμού

Βλέπει την ύφεση να έρχεται στις ΗΠΑ ο δείκτης της Fed - Αρχίζει η ιστορική περίοδος του στασιμοπληθωρισμού
Το GDPNow ακολουθεί οικονομικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και τα χρησιμοποιεί για να προβάλει τον τρόπο με τον οποίο κινείται η οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Ένας ευρέως ακολουθούμενος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δείχνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικής μεταβολή, πληρώντας έναν εμπειρικό κανόνα για την ύφεση.
Ειδικότερα ο δείκτης GDPNow της Atlanta Federal Reserve δείχνει τώρα ανάπτυξη μόλις 0,9% για το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Μετά από μια πτώση 1,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ο δείκτης δείχνει ότι η οικονομία δεν έχει λάβει πολύ ώθηση να προχωρήσει και οι πιθανότητες να διολισθήσει σε αυτό που πολλοί θεωρούν ύφεση είναι μεγάλες.

Τι είναι το GDPNow

Το GDPNow ακολουθεί οικονομικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και τα χρησιμοποιεί για να προβάλει τον τρόπο με τον οποίο κινείται η οικονομία.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, σε συνδυασμό με άλλους δείκτες, οδήγησαν στην υποβάθμιση του μοντέλου, όπως εκτιμάται ότι θα ήταν 1,3% από την 1η Ιουνίου σε νέα προοπτική για άνοδο 0,9%.
Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, ένα μέτρο των καταναλωτικών δαπανών που ευθύνονται για σχεδόν το 70% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σημείωσαν μείωση στο +3,7% από προηγούμενη εκτίμηση +4,4%.
Επίσης, οι πραγματικές ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις αναμένεται τώρα να μειώσουν την ανάπτυξη κατά 8,5%, από το προηγούμενο 8,3%.
Ταυτόχρονα, η βελτίωση των εμπορικών προοπτικών οδήγησε σε ήπια ώθηση
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τους παγκόσμιους εταίρους τους μειώθηκε στα 87,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο, περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από το ρεκόρ του Μαρτίου.
Οι συζητήσεις για ύφεση έχουν αυξηθεί φέτος εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού που έχει επιβαρύνει τις προοπτικές εταιρικών κερδών.
Πολλοί στη Wall Street εξακολουθούν να αναμένουν τον συνδυασμό της ανθεκτικότητας στις καταναλωτικές δαπάνες και την αύξηση της απασχόλησης για να κρατήσουν τις ΗΠΑ εκτός ύφεσης.

Το 2023 η ύφεση

«Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι κάθε συζήτηση για ύφεση είναι μια ιστορία του 2023.
Δεν είναι για φέτος», δήλωσε ο Joseph Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία RSM.
«Θα χρειαστεί να δούμε μελλοντικούς κλυδωνισμούς στον επιχειρηματικό κύκλο.
Αισθάνομαι ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί, αλλά θα επιστρέψει πραγματικά στον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της τάσης του 1,8%.
Βεβαίως, ενώ η έννοια των δύο διαδοχικών αρνητικών τριμήνων του ΑΕΠ θεωρείται συχνά ύφεση, αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.
Το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, ο επίσημος κριτής της ύφεσης, λέει ότι ο εμπειρικός κανόνας ισχύει συχνά, αλλά όχι πάντα.
Για παράδειγμα, η ύφεση του 2020 είχε μόνο το ένα τέταρτο αρνητικής ανάπτυξης.
Αντίθετα, ο NBER ορίζει την ύφεση ως «μια σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε όλη την οικονομία και διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες».
Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ περίοδος με διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης που να μην επέφερε ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία που χρονολογούνται από το 1947.

Υψηλός ο πληθωρισμός

Μια σημαντική πηγή φόβων για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι ο πληθωρισμός, καθώς η Fed βρίσκεται σε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον υψηλό πληθωρισμό.
Ο πρόεδρος J Powell δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι βλέπει «μια καλή ευκαιρία να έχει μια ήπια προσγείωση της πολιτικής».
«Δεν θα είναι εύκολο. Και μπορεί κάλλιστα να εξαρτάται, φυσικά, από γεγονότα που δεν είναι υπό τον έλεγχό μας.
Αλλά η δουλειά μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα, και αυτό θα κάνουμε», είπε ο Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης