Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Χορός μέσα στο σκοτάδι για Ευρωζώνη και ΕΚΤ – Στο +1,5% το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024 και 2% το 2025

ING: Χορός μέσα στο σκοτάδι για Ευρωζώνη και ΕΚΤ – Στο +1,5% το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2024 και 2% το 2025
Ο επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι οι χώρες της περιφέρειας –Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία– θα εμφανίσουν ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου
Ενδείξεις ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει εντοπίζει η ING - αν και, όπως λέει, εξακολουθεί να χορεύει στο σκοτάδι.
Σε κάθε περίπτωση, ο επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι οι χώρες της περιφέρειας –Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία– θα εμφανίσουν ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου και θέτει τον πήχυ για την ελληνική οικονομία στο 1,5% για φέτος και στο 2% για το 2025.
Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός αύξησης των τιμών φαίνεται να υποχωρεί, με την ολλανδική τράπεζα να κάνει λόγο για πληθωρισμό 2,7% το 2024 και 1,9%.

Μεικτή εικόνα

Μετά από δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, το ΑΕΠ της Eυρωζώνης αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το α’ τρίμηνο (κατά 0,3%).
Αλλά όπως επισημαίνει η ING, το ερώτημα είναι, πού πάμε…
Οι πρόδρομοι δείκτες το β’ τρίμηνο δίνουν μια μεικτή εικόνα.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν απογοητευτικός τον Απρίλιο, με τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών και τη μεταποιητική παραγωγή να είναι μέτρια.
Ο PMI, αν και σημείωσε άνοδο τον Απρίλιο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης.
Όπως λοιπόν φαίνεται, η διόρθωση των αποθεμάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την πορεία της, αλλά τα υπερβολικά αποθέματα θα έχουν μειωθεί επαρκώς το δεύτερο εξάμηνο του έτους ώστε να επιτραπεί μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής.
Το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Μάρτιο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.
Τούτου λεχθέντος, η στενότητα στην αγορά εργασίας φαίνεται να μειώνεται κάπως.
Ο δείκτης αποθησαυρισμού εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μειώθηκε τον Απρίλιο και τώρα είναι σαφώς χαμηλότερος από το περσινό επίπεδο.
Οι κενές θέσεις εργασίας, αν και εξακολουθούν να είναι υψηλές, μειώνονται και ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης βρίσκεται πλέον επίσης σε πτωτική τάση.
Όλοι αυτοί οι δείκτες εξακολουθούν να είναι πάνω από τα ιστορικά επίπεδα και τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία πιθανότατα αποκλείουν οποιαδήποτε σημαντική αύξηση της ανεργίας.
Η αύξηση των πραγματικών μισθών θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κατανάλωση τα επόμενα τρίμηνα.
«Αν και υπάρχουν αρκετοί λόγοι να αναμένουμε τη συνέχιση της ανάπτυξης, δεν αναμένουμε μεγάλη επιτάχυνση.
Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανό να μαλακώσει τα επόμενα τρίμηνα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Και τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει επιτέλους τις αξιολογήσεις της για τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών της ΕΕ.
Αυτό θα αναγκάσει αρκετά από αυτά να ασκήσουν πολύ πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική το 2025, μετριάζοντας πιθανότατα τον ρυθμό της ανάκαμψης.
Από αυτή την άποψη, αναμένουμε ότι η τριμηνιαία ανάπτυξη θα κυμανθεί γύρω στο 0,3% τα επόμενα έξι τρίμηνα.
Με το ισχυρότερο από το αναμενόμενο πρώτο τρίμηνο να δημιουργεί θετική επίδραση βάσης για το 2024, αναθεωρήσαμε την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη για φέτος προς τα πάνω, στο 0,7%.
Για το 2025 διατηρούμε την πρόβλεψή μας 1,4%» επισημαίνει ο ολλανδικός οίκος, προσθέτοντας:
«Τα στοιχεία του Απριλίου επιβεβαίωσαν ότι η δυναμική του πληθωρισμού από μήνα σε μήνα αμβλύνεται.
Και το πιο σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι μισθολογικές εξελίξεις φαίνεται να μετριάζονται.
Ο δείκτης παρακολούθησης μισθών Indeed διαμορφώθηκε στο 3,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, από 4% τον Ιανουάριο και 4,9% πριν από ένα χρόνο.
Αν και αυτό δεν αντικατοπτρίζει τέλεια τη δυναμική των μισθών βάσει διαπραγμάτευσης, δείχνει ότι ο πληθωρισμός των μισθών μειώνεται.
Τούτου λεχθέντος, η εξασθένηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης αποτελεί συνταγή μείωσης του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα.
Τώρα αναμένουμε πληθωρισμό 2,5% φέτος και 2,1% για το 2025».

Νομισματική πολιτική

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, λέει η ING, τα επιτόκια αναμένεται να υποχωρήσουν τον Ιούνιο, με τη Fed να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο…
Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, φυσικά.
Όμως, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ οδήγησε επίσης στον πληθωρισμό της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, οι Ευρωπαίοι καλό θα ήταν να μην απορρίψουν κατηγορηματικά τις ενδείξεις πληθωρισμού σε «όλη τη λίμνη».
Η ΕΚΤ θα ελπίζει ότι ο πρώτος της χορευτικός συνεργάτης θα είναι πράγματι η Fed, καθώς ο πληθωρισμός αποδεικνύεται λιγότερο επίμονος από ό,τι αναμενόταν.
Εάν όχι, ο κίνδυνος είναι υψηλός, η ΕΚΤ θα είναι ολομόναχη, χορεύοντας στο σκοτάδι, καταλήγει η τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης