Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ένα αποδυναμωμένο γουάν δεν θα αποτελούσε πανάκεια για την Κίνα

Reuters: Ένα αποδυναμωμένο γουάν δεν θα αποτελούσε πανάκεια για την Κίνα
Τα οφέλη για τους εξαγωγείς θα αντισταθμίζονταν από το υψηλότερο κόστος για εμπορεύματα και εξαρτήματα
Ένα αποδυναμωμένο γουάν δεν θα αποτελούσε πανάκεια για την Κίνα, επισημαίνεται σε άρθρο του Reuters, στο οποίο τονίζεται ότι η πρόσφατη πτώση του κινεζικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχει ανανεώσει τους φόβους ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ξένες συναλλαγματικές ισοτιμίες για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της.
Από αυτή την κατάσταση θα μπορούσαν να προκύψουν ορισμένοι νικητές και ηττημένοι, ωστόσο δεν θα πρόσφερε πολλά στην πραγματική οικονομία, ενώ και οι εξαγωγές έχουν πλέον λιγότερη σημασία απ' ό,τι παλαιότερα για την ανάπτυξη της Κίνας.
Βεβαίως, θα επωφελούνταν αυτοί που πληρώνουν τους πελάτες τους σε δολάρια, όμως τα οφέλη για τους περισσότερους εξαγωγείς θα αντισταθμίζονταν από το υψηλότερο κόστος για εμπορεύματα και εξαρτήματα.
Επίσης, οι αεροπορικές εταιρείες που αγοράζουν καύσιμα σε δολάρια και πωλούν εισιτήρια σε γουάν, θα υπέφεραν.
Η πρόσφατη ανάπτυξη της Κίνας, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters, εξαρτήθηκε κυρίως στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων κ.λπ. και όχι στην πώληση προϊόντων στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι εξαγωγές ήταν στο 36% του ΑΕΠ το 2006, αλλά μόλις στο 23% το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κινεζικές αρχές δεν θα ήθελαν ένα περισσότερο αποδυναμωμένο γουάν, όμως το κυριότερο πλεονέκτημα θα ήταν να διατηρήσουν την ικανότητα μείωσης των επιτοκίων, απ' ό,τι να ενισχύσουν τις αδύναμες εξαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης