Τελευταία Νέα
Διεθνή

Institute of International Finance: Ο χρόνος εξαντλείται για την Κίνα στη μάχη κατά της φυγής κεφαλαίων

Institute of International Finance: Ο χρόνος εξαντλείται για την Κίνα στη μάχη κατά της φυγής κεφαλαίων
Οι κινεζικές αρχές δεν υπήρξαν πολύ πειστικές – Υπάρχει η εκτίμηση ότι το γουάν μπορεί να αποδυναμωθεί δραστικά
Η Κίνα χάνει ταχέως την εμπιστοσύνη των διεθνών πιστωτών και οι εκροές κεφαλαίων κινδυνεύουν να καταστούν δηλητηριώδης, αν συνεχιστεί η τρέχουσα πολιτική παράλυση, προειδοποιεί το κορυφαίο τραπεζικό σώμα του κόσμου, το Institute of International Finance (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο).
«Υπάρχει η αίσθηση ότι το γουάν μπορεί να αποδυναμωθεί δραστικά» σημειώνει ο Charles Collyns, διευθύνων σύμβουλος του Institute of International Finance στην Ουάσιγκτον και προσθέτει ότι οι κινεζικές αρχές έχουν αποτύχει μέχρι τώρα να αρθρώσουν μια συνεκτική στρατηγική, ενώ υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι οι εκροές κεφαλαίων μπορεί να επιταχυνθούν, με το Πεκίνο να μην μπορεί να τις ελέγξει.
Οι κινεζικές αρχές δεν ήταν αυστηρές και δεν ήταν και πολύ πειστικές», επισημαίνει ο Collyns, ο οποίος αναφέρει ότι η Κίνα έχει ήδη επιτρέψει στο γουάν να αποδυναμωθεί έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, ενισχύοντας τις υποψίες ότι η πρόσφατη αλλαγή από μια συνδεδεμένη στο δολάριο ισοτιμία προς ένα πιο αδιαφανές καθεστώς συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι πραγματικά μια κάλυψη για υποτίμηση του νομίσματος.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Institute of International Finance, οι εκροές κεφαλαίων από την Κίνα έφθασαν τα 676 δισ. δολάρια το 2015.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας δαπανά ξένα συναλλαγματικά αποθέματα για να αντισταθμίσει αυτή την αιμορραγία και να ενισχύσει το νόμισμα, με αποκορύφωμα την παρέμβαση των 140 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.



Μια μεγάλη πτώση του γουάν θα έστελνε ένα αποπληθωριστικό κύμα σοκ σε μια ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία και σε μια στιγμή που η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία οδηγούν χαμηλότερα τα νομίσματά τους.
Θα υπήρχε κίνδυνος μιας πανασιατικής νομισματικής καταιγίδας όπως το 1998, όμως ακόμη μεγαλύτερης κλίμακας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης