Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξασθενεί η πρωτοκαθεδρία του Λονδίνου στην αγορά συναλλάγματος λόγω γιουάν και Brexit

Εξασθενεί η πρωτοκαθεδρία του Λονδίνου στην αγορά συναλλάγματος λόγω γιουάν και Brexit
Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών spot (άμεσες) στο συνάλλαγμα μειώθηκαν κατά 19% την τελευταία τριετία - στα 1,7 τρισ. δολάρια - με τις συναλλαγές σε συναλλαγματικά swaps να αυξάνονται κατά 6%
Η πρωτοπορία του Λονδίνου στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος ολοένα και περισσότερο υποχωρεί υπέρ της Ασίας, λόγω της ενίσχυσης του κινεζικού γιουάν (renminbi) ως το νόμισμα αναδυόμενης οικονομίας με το μεγαλύτερο ημερήσιο όγκο συναλλαγών.
Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Financial Times, σύμφωνα με την οποία το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια αξία συναλλαγματικών συναλλαγών μειώθηκε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, για να περιοριστεί σε 37,1% από σχεδόν 41% το 2013, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη αναφοράς της Τραπέζης Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Τα τρία μεγαλύτερα κέντρα συναλλαγών της Ασίας - το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη - κατάφεραν να κερδίσουν το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας μεριδίου του Λονδίνου, με το συνδυασμένο μερίδιό τους να μεγαλώνει σε 21%, από 15% το 2013.
Η Νέα Υόρκη διατήρησε τη δεύτερη θέση της σε αξία συναλλαγματικών συναλλαγών, καταγράφοντας μικρή αύξηση μεριδίου σε 19%.
Αντικατοπτρίζοντας την εδραίωση της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, οι συναλλαγές σε κινεζικό γιουάν διπλασιάστηκαν σε αξία, ξεπερνώντας το μεξικάνικο πέσο ως το πλέον διαπραγματευόμενο νόμισμα αναδυόμενης οικονομίας.
Αντίθετα, οι αγορές νομισμάτων στα οποία είναι κυρίαρχες οι βρετανικές τράπεζες - όπως το ευρώ, το γιέν, το αυστραλιανό δολάριο και το ελβετικό φράγκο - καταγράφουν πτώση.
Ιδιαίτερα το ευρώ, στο συνάλλαγμα μείωσε το μερίδιό του από 39% το 2010, σε 31%.
Η μέση αξία συναλλάγματος που «αλλάζει χέρια» κάθε μέρα στην αγορά συναλλάγματος μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2001, για να περιοριστεί σε 5,1 τρισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2016, από 5,4 τρισ. δολάρια τρία χρόνια νωρίτερα.
Όπως γράφουν οι Financial Times, το Brexit αναμένεται να δυσκολέψει το Λονδίνο να ανακτήσει το χαμένο μερίδιό του στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος, ιδιαίτερα την ισχύ του στις εκκαθαρίσεις πράξεων σε ευρώ.
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα της BIS, ότι η αξία των ημερήσιων συναλλαγών spot (άμεσες) στο συνάλλαγμα μειώθηκαν κατά 19% την τελευταία τριετία - στα 1,7 τρισ. δολάρια - με τις συναλλαγές σε συναλλαγματικά swaps (ανταλλαγή μελλοντικών συναλλαγματικών ροών) να αυξάνονται κατά 6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης