Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να καθησυχάσει την Ιταλία για τα NPLs, οι έντονες αντιδράσεις συνεχίζονται

Παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να καθησυχάσει την Ιταλία για τα NPLs, οι έντονες αντιδράσεις συνεχίζονται
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan, δήλωσε σήμερα μετά την ολοκλήρωση του Ecofin, ότι οι νέες προτάσεις της ΕΚΤ υπερβαίνουν τη δικαιοδοσία της
Μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στην ΕΚΤ και την Ιταλία για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη Ρώμη να διαφωνεί στις προτάσεις για αύξηση των προβλέψεων για την κάλυψη των NPLs στο 100% από το 2018.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan, δήλωσε σήμερα μετά την ολοκλήρωση του Ecofin, ότι οι νέες προτάσεις της ΕΚΤ υπερβαίνουν τη δικαιοδοσία της.
«Το σχέδιο της ΕΚΤ ξεπερνά  τα εποπτικά όρια.
«Είμαστε υπέρ της αντιμετώπισης του προβλήματος των NPLs, το οποίο εμποδίζει τις τράπεζες να δανείζουν, αλλά χρησιμοποιώντας μια εύλογη μέθοδο και χρονοδιάγραμμα που δεν δημιουργούν νέες ευπάθειες», τόνισε ο Padoan σύμφωνα με το Reuters.
Η ΕΚΤ επιχειρεί να καθησυχάσει τις ιταλικές αρχές, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση με τις ιταλικές αρχές.
H ΕΚΤ θα εξετάσει κατά περίπτωση λύσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 900 δισ. ευρώ, που επιβαρύνουν τον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης, δήλωσε η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy.
Η ΕΚΤ έχε δεχθεί πυρά λόγω της πρότασης για προβλέψεις σχετικά με τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ορισμένοι επικριτές, ιδίως η Ιταλία, προειδοποίησαν την ΕΚΤ να μην θέσει παρόμοιους κανόνες για τα κόκκινα δάνεια που υπάρχουν ήδη.
«Για τα παλιά NPLs, λοιπόν, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, οπότε η αξιολόγηση και οι λύσεις που θα προταθούν θα πρέπει να είναι κατά περίπτωση» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου η Nouy προσθέτοντας «συνεργαζόμαστε με όλες τις τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση σε NPLs».
Παράλληλα επεσήμανε «έχουν παρουσιάσει τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση του θέματος.
Εξετάζουμε αυτά τα σχέδια για να διασφαλίσουμε ότι αρκετά φιλόδοξα και αρκετά αξιόπιστα.
Για να αξιόπιστα πρέπει να είναι ρεαλιστικά.
Δεν μπορούν να μας υποσχεθούν θαύματα».
Σημειώνεται ότι η διαφωνία έγκειται στην πρόταση της ΕΚΤ για προβλέψεις στο 100% για τα νέα προβληματικά δάνεια από το 2018.
Οι ιταλικές τραπεζικές, οικονομικές και πολιτικές αρχές,  αντιδρούν έντονα στις προτάσεις της ΕΚΤ, καθώς οι ιταλικές τράπεζες διακρατούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 210 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου το 30% των μη NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Έως τώρα οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 45% της αξίας τους και το επίπεδο 100% που προωθεί η ΕΚΤ θεωρείται απαγορευτικό για τις ιταλικές τράπεζες.
Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν ότι με τις προβλέψεις στο 100%, οι ιταλικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να χορηγούν πιστώσεις, ως εκ τούτου θα υποστεί πλήγμα η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Οποιαδήποτε κίνηση που θα οδηγήσει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της Ευρωζώνης θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και κυρίως να λάβει υπόψη τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Την παραπάνω άποψη εξέφρασε ο Ignazio Visco, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας.
Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Μαδρίτη ο Visco τόνισε ότι «οι αρχές ελέγχου θα πρέπει να μειώσουν την εφαρμογή μέτρων που de facto επιβάλλουν ένα συγκεκριμένο πλαφόν πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Ταυτόχρονα, όμως, υποστήριξε ότι οι τράπεζες όντως θα πρέπει να προχωρήσουν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει ασκήσει έντονη κριτική στα νέα μέτρα που προτείνει η ΕΚΤ και αφορούν τα νέα (όχι τα ήδη υπάρχοντα) μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις προβλέψεις που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι τράπεζες.

Στηρίζει την Ιταλία η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία

Νωρίτερα, σήμερα η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με την αύξηση της αβεβαιότητας όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο λόγω της πρότασης της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, σε επιστολή της προς αξιωματούχους της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Ιταλίας.
Στην επιστολή που έχει την ημερομηνία 6 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της EBF, Wim Mijs, έχει «ασαφή αντικείμενο», διότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα ήδη υπάρχοντα κόκκινα δάνεια.
«Παράλληλα, οι αυστηρότερες απαιτήσεις θέτουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες με έκθεση όχι στην ευρωζώνη σε μειονεκτική ανταγωνιστική θέση έναντι των τοπικών τραπεζών», ανέφερε ο Mijs.
Το σχέδιο θα εφαρμόσει επίσης τις αλλαγές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς προηγούμενη εκτίμηση επιπτώσεων, πρόσθεσε ο Mijs.
Επισημαίνεται ότι η επιστολή εστάλη στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, στον επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, Roberto Gualtieri, στην επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy αλλά και στον υπουργό Οικονομικών της Εσθονίας Toomas Toniste.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης