Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στις ευρωπαϊκές τράπεζες για τις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Συναγερμός στις ευρωπαϊκές τράπεζες για τις συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες - ιδιαίτερα αυτές της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας- είναι οι πιο εκτεθειμένες στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Για τις συνέπειες της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας προετοιμάζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με την HSBC να προειδοποιεί για μετάδοση της κρίσης και την αυστριακή Raiffeisen Bank International να ετοιμάζει «σχέδια κρίσης».
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες - ιδιαίτερα αυτές της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας- είναι οι πιο εκτεθειμένες στον κόσμο στη Ρωσία και εδώ και εβδομάδες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, για το ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά την απαγόρευση διαπραγμάτευσης ρωσικών κρατικών ομολόγων και την επιβολή κυρώσεων σε εκατοντάδες άτομα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν επίσης πακέτο κυρώσεων.
Σε ένδειξη του πόσο σοβαρά αντιμετώπιζαν οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης τις τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz ανακοίνωσε ότι βάζει στον πάγο την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μιας σημαντικής μελλοντικής πηγής ενέργειας για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ανησυχεί η HSBC

Ο πρόεδρος της HSBC, μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, δήλωσε την Τρίτη ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο «ευρύτερης μετάδοσης» για τις παγκόσμιες αγορές από την εντεινόμενη κρίση στην Ουκρανία, αν και η άμεση έκθεση της τράπεζας ήταν περιορισμένη.
«Είναι σαφές ότι υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης ή κάποιας επίδρασης δεύτερης τάξης, αλλά θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της σύγκρουσης και τη σοβαρότητα των αντιποίνων εάν υπάρξει σύγκρουση», δήλωσε ο Noel Quinn στο πρακτορείο Reuters.

Σχέδια κρίσης από την αυστριακή RBI

Η RBI, η οποία διαθέτει σημαντικές δραστηριότητές της στη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ότι ενώ οι εργασίες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, «σε περίπτωση κλιμάκωσης, τα σχέδια κρίσης που ετοίμασε η τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες θα τεθούν σε ισχύ».
Οι μετοχές της αυστριακής τράπεζας υποχώρησαν 5%.
Η ολλανδική ING, η οποία έχει μεγάλη παρουσία στη Ρωσία, δήλωσε: «Μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες».

Γιατί ανησυχούν οι γερμανικές τράπεζες

Καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούν να συντάξουν πακέτα κυρώσεων, οι γερμανικές τράπεζες δήλωσαν ότι πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις είναι «ακριβείς και ξεκάθαρες», αφαιρώντας κάθε περιθώριο ερμηνείας που θα μπορούσε να δυσκολέψει τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να τις εφαρμόσουν.
Οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές γιατί η μη συμμόρφωση θα ενέχει τον κίνδυνο αυστηρών κυρώσεων.
«Για τις τράπεζες, είναι σημαντικό οι κυρώσεις να διατυπώνονται με επαρκώς ακριβή και ξεκάθαρο τρόπο, (και) να μην αφήνουν κανένα ερώτημα ανοιχτό προς ερμηνεία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γερμανική τραπεζική ένωση.
Προς το παρόν, οι τράπεζες βρίσκονται σε αδιέξοδο μέχρι να γίνουν συγκεκριμένες οι κυρώσεις.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης