Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός για την κινεζική οικονομία - Επεκτείνεται το lockdown, σε έξαρση ο covid στη Σαγκάη

Συναγερμός για την κινεζική οικονομία - Επεκτείνεται το lockdown, σε έξαρση ο covid στη Σαγκάη
Κινέζοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η επιβολή καθολικού lockdown σε πόλεις όπως η Σανγκάη θα μειώσει κατά 4% το κινεζικό ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα

Χάος επικρατεί στη Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων λόγω της έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία, σημαίνοντας συναγερμό στις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα και να επεκτείνουν το αυστηρό lockdown και στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να επισπεύσουν κατά δύο ημέρες την επιβολή lockdown σε κάποιες δυτικές περιοχές της Σαγκάης λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κατά ένα τρίτο μέσα σε ένα 24ωρο.
Σημειώνεται πως lockdown έχει ήδη επιβληθεί στο ανατολικό τμήμα της Σανγκάης εδώ και τρεις ημέρες.

Στα δύο η πόλη

Οι αρχές έχουν επιβάλλει περιοριστικά μέτρα, διαιρώντας μέχρι στιγμής την πόλη στα δύο κατά μήκος του ποταμού Huangpu.
Συγκεκριμένα, έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown στο Pudong, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, που αποτελεί και το οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της Σαγκάης, ενώ στο δυτικό κομμάτι που αποτελεί και το ιστορικό κέντρο επρόκειτο να αρχίσουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό και από μεθαύριο Παρασκευή 1 Απριλίου να μπουν σε ένα lockdown τεσσάρων ημερών.
Ωστόσο, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων (ανακοινώθηκαν 5.656 ασυμπτωματικά και 326 συμπτωματικά κρούσματα, αριθμός ρεκόρ), οι Αρχές αποφάσισαν να επισπεύσουν το lockdown, ενώ ήδη πολλοί κάτοικοι του δυτικού τμήματος της πόλης ενημερώθηκαν από τις επιτροπές των συγκροτημάτων κατοικιών όπου διαμένουν ότι δεν θα τους επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους τις επόμενες επτά ημέρες.

Ποινικές διώξεις σε όποιον δεν κάνει τεστ

Ήδη έχει αποφασιστεί πως στη νοτιοδυτική συνοικία Minhang, όπου ζουν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, θα ανασταλούν τα δρομολόγια των λεωφορείων ως τις 5 Απριλίου, ενώ από την περασμένη Δευτέρα έχουν πραγματοποιηθεί 9,1 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ.
Παράλληλα, οι Αρχές προχωρούν σε απολυμάνσεις κτιρίων γραφείων, οικοδομών, αγορών και σχολείων, ενώ προειδοποίησαν τους κατοίκους μέσω του επίσημου λογαριασμού τους στο WeChat ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον όποιου αρνηθεί να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για covid-19.

Μείωση 4% στο ΑΕΠ

Εν τω μεταξύ, Κινέζοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην κινεζική οικονομία εάν επιβληθεί ένα ολικό lockdown στη Σαγκάη.
Συγκεκριμένα, οικονομολόγοι από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, του πανεπιστημίου Tsinghua και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων υποστηρίζουν ότι η επιβολή ενός καθολικού lockdown σε πόλεις όπως είναι η Σαγκάη θα επιφέρει μια μείωση του ΑΕΠ κατά 4%.
Ήδη η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα στη Σαγκάη έχει επηρεαστεί καθώς μεγάλοι όμιλοι, όπως η Aptiv, Thyssenkrupp ανακοίνωσαν πως κλείνουν τα εργοστάσια τους ενώ σε μείωση της δραστηριότητας τους προχωρούν και αρκετές κινεζικές επιχειρήσεις.

Μέτρα και στην υπόλοιπη Κίνα

Πάντως, έξαρση της επιδημίας καταγράφεται και σε άλλες περιοχές της Κίνας, καθώς οι ημερήσιοι αριθμοί των κρουσμάτων είναι κατά πολύ υψηλότεροι τις τελευταίες δύο εβδομάδες από ότι ήταν τους δύο πρώτους μήνες του 2022, αποτελώντας και το μεγαλύτερο κύμα μολύνσεων από τις αρχές του 2020.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πόλη Xuzhou, στα ανατολικά της Κίνας, αν και ανακοίνωσε λιγότερα από 20 κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, έχει προχωρήσει σε τριήμερο lockdown, με την τοπική κυβέρνηση να επισημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να στέλνει μόνο ένα άτομο για να ψωνίσει για είδη πρώτης ανάγκης κάθε δεύτερη μέρα.
Όσον αφορά τις εταιρείες, των οποίων η δραστηριότητα δεν θεωρείται καίριας σημασίας, αυτές θα πρέπει είτε να κλείσου είτε να έχουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης