Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Zelensky ως «Πρόσωπο της Xρονιάς» για τους Financial Times: «Έχει γίνει σημαιοφόρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας»

O Zelensky ως «Πρόσωπο της Xρονιάς» για τους Financial Times: «Έχει γίνει σημαιοφόρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας»
Ο Zelensky ενσαρκώνει επίσης το θάρρος και την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού στον αγώνα του ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα» γράφει το άρθρο, εξηγώντας τους λόγους που οι FT επέλεξαν τον Ουκρανό πρόεδρο ως «Πρόσωπο της Χρονιάς»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας «ενσαρκώνει την ανθεκτικότητα του λαού του κι έχει γίνει σημαιοφόρος του αγώνα για τη φιλελεύθερη δημοκρατία» σημειώνουν οι Financial Times, ανακηρύσσοντας «Πρόσωπο της Χρονιάς» τον Zelensky.
H βρετανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει την κούραση που ζωγραφίζεται στο πρόσωπο τουZelensky μετά την εννιάμηνη μάχη της Ουκρανίας για την επιβίωσή της κόντρα στους Ρώσους εισβολείς, μιλά για τον άνθρωπο που είδε τη φήμη του να εκτοξεύεται από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σε σατιρική τηλεοπτική σειρά, τον πρόεδρο που ακόμη προβάλλεται ως ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, σε αντίθεση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, «που κρύβεται στο Κρεμλίνο και η εμμονή του για την ανοικοδόμηση μιας αυτοκρατορίας έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων, ίσως εκατοντάδων χιλιάδων ζωών».
Οι Financial Times συγκρίνουν τονZelensky με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, επισημαίνοντας: Όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το ραδιόφωνο για να συσπειρώσει τους συμπατριώτες του στη διάρκεια του αστραπιαίου πολέμου του Χίτλερ και των βομβαρδισμών του Λονδίνου, ο Zelensky χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια ακάματη εκστρατεία για την εξασφάλιση δυτικής στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης, μετατρέποντας τα δεινά του λαού του σε ηθικό μοχλό έναντι ηγετών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ».

Γιατί επέλεξαν οι FT τονZelensky ως «Πρόσωπο της Χρονιάς»

Όλο αυτό το διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου, που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα του, οZelensky «έχει γίνει σημαιοφόρος της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην ευρύτερη παγκόσμια πάλη με τον αυταρχισμό που θα μπορούσε να καθορίσει την πορεία του 21ου αιώνα. Ο Zelensky ενσαρκώνει επίσης το θάρρος και την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού στον αγώνα του ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα» γράφει το άρθρο, εξηγώντας τους λόγους που οι FT επέλεξαν τον Ουκρανό πρόεδρο ως «Πρόσωπο της Χρονιάς».
Ο ίδιος, βέβαια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα, σημειώνει ότι δεν είναι πραγματικά θαρραλέος. «Είμαι περισσότερο υπεύθυνος, παρά γενναίος… Απλώς, απεχθάνομαι να απογοητεύω τους ανθρώπους», λέει. Όμως, οι FT θυμίζουν την έκπληξη που προκάλεσε στους συμπατριώτες του και στους δυτικούς συμμάχους η απόφαση τουZelensky να παραμείνει στο Κίεβο στην αρχή της εισβολής, ώστε να συσπειρώσει τη βούληση αντίστασης του λαού του και των ενόπλων δυνάμεων, αντί να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση να τον φυγαδεύσουν.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι ο Zelensky θα αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα όταν τελειώσει ο πόλεμος, αναφορικά με την αποτυχία επαρκούς προετοιμασίας της Ουκρανίας για την εισβολή, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας δεν ναρκοθέτησαν, ούτε ανατίναξαν γέφυρες κατά μήκος των ρωσικών γραμμών επίθεσης από Βορρά και Νότο, με αποτέλεσμα να αλώσουν τάχιστα οι δυνάμεις του Πούτιν τεράστια εδάφη.
Ο ίδιος λέει ότι, παρά τις δημόσιες προειδοποιήσεις δυτικών αξιωματούχων, η κυβέρνησή του δεν έλαβε ποτέ πληροφορίες βάσει των οποίων θα μπορούσε να δράσει ενόψει της επικείμενης ρωσικής επίθεσης. «Ουδείς μάς έδειξε συγκεκριμένο υλικό, που να έλεγε ότι θα έρχονταν από αυτή ή εκείνη την κατεύθυνση», είπε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης