Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θλιβερή επιχείρηση η Ουκρανία, ραγίζει το μέτωπο – Γάλλος στρατηγός: Με fake news να αντιμετωπιστεί η Ρωσία - Πολεμικές ιαχές ΝΑΤΟ

Θλιβερή επιχείρηση η Ουκρανία, ραγίζει το μέτωπο – Γάλλος στρατηγός: Με fake news να αντιμετωπιστεί η Ρωσία - Πολεμικές ιαχές ΝΑΤΟ
John Mearsheimer (Πανεπιστήμιο Σικάγου): Οι ΗΠΑ παρατείνουν την καταστροφή στην Ουκρανία, αλλά οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ήδη καταδικασμένες - Nicolas Richoux (Γάλλος στρατηγός): Με fake news η Δύση να αντιμετωπίσει την Ρωσία και την επιτυχημένη αφήγηση της
(upd 28) Η Ουκρανία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή, ο στρατός έχει ήδη συντριβεί και η νέα κινητοποίηση 500.000 νέων στρατιωτών θα αποδειχθεί εξίσου καταστροφή αφού σε τόσο σύντομο χρόνο οι νέοι στρατιώτες απλά θα γίνουν τροφή για κανόνια.
Οι αλλαγές στο Ουκρανικό στράτευμα δεν θα φέρουν καμία αλλαγή, ο Zelensky που πρόσφατα αγόρασε πολυτελή κατοικία 17 εκατ στο Dubai και επίσης αγόρασε θαλαμηγούς αξίας 72 εκατ δολαρίων εμπαίζει τον Ουκρανικό λαό.
Ο Zelensky τρέμει πολιτικά τον στρατηγό Zaluzhny που τον απέπεμψε καθώς είναι λαοφιλής και προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις…
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά Γάλλος στρατηγός πρότεινε να αντιμετωπίσει η Δύση την Ρωσία με fake news δηλαδή ψεύτικες ειδήσεις… αυτό αποτελεί πραγματική παρακμή… η υστερία της ήττας έχει τυφλώσει την Δύση.
Εν τω μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg καλεί τα κράτη - μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να προετοιμαστούν για μία αντιπαράθεση με τη Ρωσία που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. 

Stoltenberg (ΓΓ ΝΑΤΟ): Πρέπει να οπλιστούμε για πιθανή αντιπαράθεση με τη Ρωσία

«Το ΝΑΤΟ δεν επιζητά τον πόλεμο με τη Ρωσία. Ωστόσο ά πρέπει να οπλιστούμε για μια πιθανή αντιπαράθεση που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες», σημείωσε ο Stoltenberg σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλύτερη άμυνα σήμερα είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας και οι επενδύσεις στις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ.
Για να γίνει αυτό, πιστεύει ο Stoltenberg, είναι απαραίτητο να επεκταθεί γρήγορα η βιομηχανική βάση των χωρών της συμμαχίας, προκειμένου να αυξηθούν οι προμήθειες στην Ουκρανία και να αναπληρωθούν τα δικά τους αποθέματα.
Οι παραγγελίες για τις ευρωπαϊκές εξοπλιστικές εταιρείες θα πρέπει επίσης να αυξηθούν, πρόσθεσε.
Υπογραμμίζοντας πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια έδειξε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν είναι δεδομένη, επέμεινε στη σημασία της προστασίας των χωρών της συμμαχίας.
«Όσο επενδύουμε στην ασφάλειά μας και παραμένουμε ενωμένοι, θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε κάθε επίθεση», σημείωσε ο Νορβηγός αξιωματούχος.

H Ουκρανική παλίρροια εξελίσσεται σε τραγωδία για την Δύση και τον Ουκρανικό στρατό – Έρχεται οδυνηρή ήττα στην Avdiivka

Η παλίρροια της ουκρανικής σύγκρουσης εξελίσσεται σε καταστροφή.
Η πρόσφατη σειρά αποτυχιών έκανε το καθεστώς μαριονέτα κουτσό στα μάτια των χορηγών του.
Αυτή η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των περαιτέρω αυξανόμενων επιπέδων διαφθοράς, ανικανότητας και ενδυνάμωσης της εσωτερικής πάλης για εξουσία στην ανώτατη ουκρανική ηγεσία.
Αυτό συμβαίνει εν μέσω της διαφαινόμενης απειλής της οδυνηρής ήττας στην Avdiivka.
Ένα μεγάλο βαριά οχυρωμένο ουκρανικό οχυρό στα περίχωρα του Donetsk βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Τα ρωσικά στρατεύματα ροκανίζουν τις ουκρανικές άμυνες στους δρόμους, περικυκλώνοντας τον Ουκρανικό στρατό.
Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη αλέθουν τις ουκρανικές θέσεις με δεκάδες βαριές βόμβες που πέφτουν κάθε βράδυ.
Στη βόρεια γραμμή του Donbass, τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στο χωριό Belogorovka.
Ως αποτέλεσμα σκληρών μαχών, πήραν τον έλεγχο της βιομηχανικής ζώνης και συνεχίζουν τις περαιτέρω επιθέσεις.

Στην κατεύθυνση του νότιου Donetsk, ο ουκρανικός στρατός έχασε τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Novomikhailovka.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που προμηθεύονται οι Ουκρανοί από το ΝΑΤΟ.
Μόνο τη νύχτα της 9ης Φεβρουαρίου, 19 ουκρανικά UAV αναχαιτίστηκαν σε πέντε ρωσικές περιοχές.
Μαζί με την αποτυχία της «καλοκαιρινής αντεπίθεσης» που στοίχισε στο Κίεβο εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα που προμήθευσε το ΝΑΤΟ και περισσότερα από 100.000 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες, γίνεται δύσκολο για την Ουκρανική ηγεσία να φέρει αποτέλεσμα σε μια θλιβερή επιχείρηση.
Μετά από εβδομάδες εικασιών, ο Zelensky απέλυσε τελικά τον Ανώτατο Διοικητή Zaluzhny, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την «καλοκαιρινή αντεπίθεση» που απέτυχε αλλά να θυμίσουμε στόχευε στην κατάληψη της Κριμαίας.
Χάρη σε αυτό, ο Zaluzhny τράβηξε μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και κέρδισε πολιτικούς πόντους, αλλά έχασε ένα αξιοσημείωτο μέρος του εναπομείναντος στρατιωτικού δυναμικού υπό τις διαταγές του Zelensky .
Η μόνιμη υποστήριξη και οι προμήθειες του ΝΑΤΟ βοήθησαν στην αποφυγή μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης, αλλά δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την τάση.
To πεδίο της μάχης για τον Ουκρανικό στρατό είναι αδιέξοδο.

Ουκρανία: Επίθεση με ρωσικά drones σε πρατήσιο καυσίμων στο Χάρκοβο, 7 νεκροί

Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός κυβερνήτης του Χαρκόβου Olech Sinekhubov ανακοίνωσε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, σε πλήγματα με ρωσικά drones σε πρατήριο καυσίμων στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία.
«Δυστυχώς, ο απολογισμός των επιθέσεων στο Χάρκοβο αυξήθηκε σε επτά θανάτους», δήλωσε ο Sineκhubov στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram.
«Μεταξύ αυτών βρίσκονται τρία παιδιά: ένα 7 ετών, ένα 4 ετών και ένα μωρό περίπου έξι μηνών», πρόσθεσε.
Τα drones, τύπου Shahed ιρανικής κατασκευής, «έπληξαν πρατήριο καυσίμων με αποτέλεσμα τη διαρροή εύφλεκτου καυσίμου, το οποίο προκάλεσε πυρκαγιά σε 14 κατοικίες», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Igor Terekhov,  προσθέτοντας ότι η πυρκαγιά κάλυψε μεγάλη περιοχή, με τις αρχές να δίνουν εντολή σε περίπου 50 κατοίκους να απομακρυνθούν.

Χτύπημα σε Ουκρανούς αξιωματικούς που γιόρταζαν τον διορισμό του Syrsky στην ηγεσία του στρατού

Kατά τη διάρκεια των ρωσικών πληγμάτων στo Kharkiv χτυπήθηκε και ένα καφέ, όπου γινόταν γιορτή Ουκρανών αξιωματικών προς τιμήν του διορισμού του Alexander Syrksy ως νέου αρχιστράτηγου των AFU, όπως αποκαλύπτει το Ria Novosti.
«Ένα καφέ χτυπήθηκε στην πόλη Velikiy Burluk στα ανατολικά της περιοχής του Kharkiv.
Εκεί είχαν συγκεντρωθεί αξιωματικοί για να γιορτάσουν την προαγωγή του στρατηγού Syrsky στη θέση του αρχιστράτηγου» μετέδωσε το Ria Novosti, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Αδιανόητη αιματοχυσία – Οι Ουκρανοί έχασαν 2.200 στρατιώτες σε μόλις 7 μέρες και μόνο στο Donetsk

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν πάνω από 2.190 στρατιώτες στην περιοχή του Donetsk την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το Tass το Σάββατο (10/2/2024) επικαλούμενο υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές.
«Οι δυνάμεις της ρωσικής ομάδας μάχης Νότος απέκρουσαν 26 ουκρανικές επιθέσεις κοντά σε οικισμούς Krasnoye, Leninskoye, Klescheyevka, Shumy και Pobeda στο Donetsk.
Επιδρομές της αεροπορίας και πυρά πυροβολικού έπληξαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τα στρατεύματα της εθνικής φρουράς κοντά σε Bogdanovka, Noviy, Kurdyumovka, Novgorodskoye, Andrew. Georgiyevka και Katerinovka, DPR», μετέδωσε το Tass.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Ουκρανοί έχασαν πάνω από 2.190 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες), 2 άρματα μάχης, 13 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 38 αυτοκίνητα, 19 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου και έναν εκτοξευτή Grad MLRS.

Marchenko (Ουκρανός στρατηγός): «Το 2024 θα δούμε τους Ρώσους να εισβάλουν στο Κίεβο»

Ο  υποστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Maksym Marchenko, προέβλεψε μια νέα επίθεση του ρωσικού στρατού με στόχο το Κίεβο.
Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν θα προχωρούσαν οι Ρώσοι σε μία νέα απόπειρα κατάληψης της πρωτεύουσας, απάντησε: «Έχουν και τη δύναμη και τα μέσα για αυτό».
Σύμφωνα με τον Ουκρανό στρατηγό οι Ρώσοι δεν «ξέχασαν» το Κίεβο.
«Κανείς δεν φεύγει απλώς κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. Υποχώρησαν για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, να εξάγουν συμπεράσματα, να ανασυγκροτήσουν τα στρατεύματά τους - και να κινηθούν ξανά προς το Κίεβο. Επομένως, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προετοιμαστούμε για αυτό», είπε ο Marchenko.
Παρεμπιπτόντως, αυτό το θέμα τέθηκε στην ουκρανική τηλεόραση μετά τη δήλωση ανώτατου αξιωματικού του Συντάγματος Azov οποίος παραδέχτηκε ότι οι Ρώσοι θα βρεθούν ξανά, και φέτος, κοντά στο Κίεβο.

Financial Times: Η Ουκρανία κινδυνεύει από κατάρρευση λόγω έλλειψης πυρομαχικών

Οι καθυστερήσεις στη δυτική βοήθεια φαίνεται να επιδεινώνουν τις τρέχουσες ελλείψεις πυροβολικού της Ουκρανίας και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Οι Financial Times ανέφεραν στις 9 Φεβρουαρίου ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις πυροβολικού εν μέσω της καθυστερημένης βοήθειας των ΗΠΑ και της αναμενόμενης αποτυχίας της Ευρώπης να τηρήσει την προθεσμία του Μαρτίου 2024 για την παροχή ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία.
Ένας ανώνυμος ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στους Financial Times ότι η καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει μια «φυσαλίδα αέρα» ή ένα «κενό στον εύκαμπτο σωλήνα» της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και να αφήσει την Ουκρανία χωρίς δυτική βοήθεια για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεντάγωνο ανησυχεί ιδιαίτερα για την ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει τα συστήματα αεράμυνας και τις προμήθειες πυρομαχικών της, και ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο για την Ουκρανία να διατηρήσει ακόμη και τις τρέχουσες θέσεις της χωρίς δυτικά όπλα.
Το ISW συνεχίζει να εκτιμά ότι η κατάρρευση της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία πιθανότατα θα οδηγούσε στην τελική κατάρρευση της ικανότητας της Ουκρανίας να αμύνεται και να συγκρατεί τον ρωσικό στρατό και θα μπορούσε να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να πιέσουν μέχρι τη δυτική Ουκρανία πιο κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ.
Ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για την ικανότητα της Ευρώπης να αντικαταστήσει τον όγκο της βοήθειας που παρείχαν προηγουμένως οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Oksana Markarova είπε στο Bloomberg στις 8 Φεβρουαρίου ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει «κρίσιμη έλλειψη» σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα πυραύλους
Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν πρόσφατα ότι η Ουκρανία δεσμεύει τον εξοπλισμό αεράμυνας και τα πυρομαχικά, ενώ προσπαθεί να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί σε μεγάλης κλίμακας ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθέσεις πυραύλων.

Όπλα πυροβολικού, αντιαεροπορικά και drones ζήτησε επειγόντως από τον Macron ο Zelensky

Η δραματική έλλειψη πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού κυριάρχησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο (10/2/2024) ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky.
«Μιλήσαμε για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και τις ανάγκες της Ουκρανίας στο θέμα της άμυνας, που περιλαμβάνουν drones, όπλα πυροβολικού και πυρομαχικά, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντιαεροπορικά συστήματα», έγραψε ο Zelensky σε μήνυμά του στο Χ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε το τηλεφώνημα «πολύ θετικό και σαφές», ευχαριστώντας τη Γαλλία για την «ακλόνητη στήριξή» της.
Το Παρίσι επιβεβαίωσε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την «εξέλιξη της κατάστασης στο πεδίο και τις ανάγκες της Ουκρανίας».
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας στο να προσφέρει κάθε αναγκαία στήριξη, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και με το σύνολο των εταίρων της, προκειμένου να αποτύχει ο πόλεμος της Ρωσίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Επίσης συζήτησαν για τη διμερή συμφωνία κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης που υπέγραψε η Ουκρανία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

John Mearsheimer (Πανεπιστήμιο Σικάγου): Οι ΗΠΑ παρατείνουν την καταστροφή στην Ουκρανία, αλλά οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ήδη καταδικασμένες

Ο Λευκός Οίκος θέλει να παράσχει νέα βοήθεια στην Ουκρανία για να παρατείνει τις μάχες, παρά το γεγονός ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ήδη καταδικασμένες, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο John Mearsheimer.
«Αυτά τα χρήματα απλώς συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη καταστροφή.
Απλώς σκεφτείτε τα λόγια του Biden ότι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
Μιλάει για την επίθεση του ρωσικού στρατού - αυτή είναι η σωστή ρητορική.
Δώστε προσοχή στο ισορροπία δυνάμεων: είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί είναι καταδικασμένοι», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή John Mearsheimer, ο Λευκός Οίκος αναμένει να μεταφέρει χρήματα στο καθεστώς του Κιέβου για την εκπαίδευση του στρατού, την αγορά όπλων και για άλλες στρατιωτικές ανάγκες.
Την ίδια στιγμή, ο Mearsheimer πρόσθεσε ότι θεωρεί πιο λογικό να ξεκινήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης παρά να συνεχιστεί η χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
«Αυτό θα μπορούσε ακόμα να δικαιολογηθεί εάν πιστεύετε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να κερδίσει πραγματικά, αλλά οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να επικρατήσουν - σε κάθε περίπτωση, θα χάσουν μόνο ακόμη περισσότερα εδάφη», κατέληξε.

Nicolas Richoux (Γάλλος στρατηγός): Με fake news η Δύση να αντιμετωπίσει την Ρωσία και την επιτυχημένη αφήγηση της

Ο Γάλλος στρατηγός, πρώην διοικητής της έβδομης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, Nicolas Richoux, στο τηλεοπτικό κανάλι LCI , πρότεινε την ενεργό διάδοση φιλοδυτικών ψεύτικων ειδήσεων προκειμένω να αντιμετωπιστεί η επιτυχημένη ρωσική αφήγηση.
Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Carlson έδωσε στη δημοσιότητα μια συνέντευξη με τον Ρώσο πρόεδρο Putin, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες και έθιξε διάφορα θέματα, όπως τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, τις σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ , τεχνητή νοημοσύνη και άλλα.
«Ναι, η ρωσική αφήγηση είναι εξαιρετική.
Πρέπει να αρχίσουμε να βγάζουμε μια άλλη αφήγηση...
Τώρα είμαστε σε πανικό...
Πρέπει να μάθουμε να βγάζουμε τις δικές μας αντί- αφηγήσεις και να τις επιβάλλουν στον κόσμο...
Συμπεριλαμβανομένου και των fake news», τόνισε ο Nicolas Richoux.
Νωρίτερα, ο αρχηγός του κόμματος Γάλλοι Πατριώτες, Florian Philippot, δήλωσε ότι η συνέντευξη του Putin με τον Carlson επέτρεψε στους ανθρώπους στη Δύση να ακούσουν ρητορική διαφορετική από το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά.
Ο Carlson αποκάλυψε την αλήθεια, η οποία προκάλεσε υστερία στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και ακόμη και απειλές για κυρώσεις κατά του δημοσιογράφου.

Trump (υποψήφιος Πρόεδρος ΗΠΑ): Ο Biden λόγω άνοιας μπορεί να μην ξέρει ότι είναι ακόμη ζωντανός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden μπορεί να μην συνειδητοποιεί ότι είναι ακόμα ζωντανός, τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος Trump.
«Αν δεν διωχθεί, αυτό εξαρτάται από αυτούς, αλλά τότε δεν μπορώ να κατηγορηθώ ούτε εγώ.
Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από επιλεκτική στόχευση του πολιτικού αντιπάλου του.
Δεν ξέρω αν εμπλέκεται ο Biden γιατί δεν νομίζω ότι ξέρει «ότι είναι ζωντανός.
Αλλά αυτοί είναι κακοί και πολύ έξυπνοι άνθρωποι που τον περιβάλλουν» τόνισε ο Trump σε εκδήλωση της Εθνικής Ένωσης Όπλων στην Πενσυλβάνια.
O Trump μίλησε για την τελευταία απόφαση του ειδικού εισαγγελέα που ερευνά την ακατάλληλη αποθήκευση απόρρητων εγγράφων από τον Biden.
Ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι ο διάδοχός του διατηρούσε απόρρητο υλικό για χρόνια σε χαρτόκουτα στο γκαράζ, όταν ο ίδιος ο Trump προστατεύεται από τη Μυστική Υπηρεσία μετά την προεδρική του θητεία και τα έγγραφα, σύμφωνα με τον ίδιο, φυλάσσονταν με ασφάλεια σε κλειδωμένα δωμάτια.
Νωρίτερα, ο ειδικός εισαγγελέας ολοκλήρωσε την έρευνα για την ακατάλληλη αποθήκευση διαβαθμισμένων εγγράφων από τον Biden.
Στην αναφορά του, τόνισε ότι δεν άξιζε να ασκηθεί ποινική υπόθεση εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ, γιατί στο δικαστήριο ενώπιον των ενόρκων θα μπορούσε να εμφανιστεί ως «ωραίος ηλικιωμένος με προβλήματα μνήμης».
Το έγγραφο αναφέρει ότι κατά την επικοινωνία με τον ειδικό εισαγγελέα ο Biden παρουσίασε προβλήματα μνήμης, δεν μπορούσε να υποδείξει με ακρίβεια τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης του έργου του ως αντιπροέδρου ή να ονομάσει την ημερομηνία θανάτου του γιου του.
Στη συνέχεια ο Biden απηύθυνε ειδική ομιλία στον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας την οργή για τέτοιες εκτιμήσεις.
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωσε ότι «όλα είναι καλά» με τη μνήμη του.
Ωστόσο, στο τέλος της ομιλίας του μπέρδεψε την Αίγυπτο με το Μεξικό .
Τις τελευταίες ημέρες, τα προβλήματα με τη μνήμη του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονα: τρεις φορές είπε ιστορίες στις οποίες, αντί για τους σημερινούς αρχηγούς κρατών, ανέφερε κατά λάθος τους νεκρούς προκατόχους τους.

Valery Zaluzhny (Πρώην αρχηγός στρατού Ουκρανίας): Στηρίζω το στράτευμα, αλλά πλέον δεν κατέχω καμία θέση

Ο πρώην αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Valery Zaluzhny, δημοσίευσε την πρώτη του ανάρτηση στο Telegram μετά την απόλυσή του, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν κατέχει καμία θέση.
«Η τιμή και η ευθύνη που νιώθω μπροστά σε κάθε υπερασπιστή της Ουκρανίας , παρά το γεγονός ότι δεν κατέχω αυτή τη στιγμή θέση», έγραψε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky ανακοίνωσε την παραίτηση του Valery Zaluzhny και τον διορισμό του Alexander Syrsky, ο οποίος προηγουμένως διοικούσε τις χερσαίες δυνάμεις,.
Ορισμένα τοπικά και δυτικά έντυπα έγραψαν το περασμένο φθινόπωρο για πιθανή σύγκρουση μεταξύ του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου και του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Έτσι, η Washington Post ανέφερε ότι ο Zaluzhny, ο οποίος είναι δημοφιλής στους συμπολίτες του, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον Zelensky εάν αποφασίσει να ξεκινήσει πολιτική καριέρα.

Bloomberg: O Zelensky χάνει τον ρόλο του μαχόμενου ηγέτη – Καρατόμησε την πιο ακατάλληλη στιγμή τον Zaluzhny

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κινδυνεύει να χάσει τον ρόλου του μαχόμενου ηγέτη μετά την σφοδρή σύγκρουση που είχε με τον πρώην αρχιστράτηγο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valery Zaluzhny, αναφέρει το Bloomberg.
Το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι ο Zaluzhny εκδιώχθηκε την πιο ακατάλληλη στιγμή καθώς καθυστερεί η βοήθεια από τις ΗΠΑ, ενώ ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει βλήματα πυροβολικού.
Νωρίτερα, το Bloomberg, επικαλούμενο μια επιστολή του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Rustem Umerov προς τους ευρωπαίους συμμάχους του Κιέβου, ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν μπορούν να εκτοξεύουν περισσότερες από 2.000 οβίδες την ημέρα κατά μήκος της γραμμής εμπλοκής μήκους 1.500 χιλιομέτρων, που είναι λιγότερο από το ένα τρίτο των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί η Ρωσία.

Konstantin Zatulin (Αντιπρόεδρος Κρατικής Δούμας Ρωσίας): Για δύο λόγους ο Zelensky απέπεμψε τον στρατηγό Zaluzhny

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας Konstantin Zatulin δήλωσε ότι η παραίτηση του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny συνδέεται με δύο βασικούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι η δημοτικότητα του η οποία επισκιάζει τον Πρόεδρο Zelensky.
«Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την αντικατάσταση του Zaluzhny.
Ο πρώτος είναι ότι ο Valery Zaluzhny, κρίνοντας από κοινωνιολογικές έρευνες στην Ουκρανία, επισκιάζει τον Ουκρανό Πρόεδρο σε δημοτικότητα, και αυτό είναι, φυσικά, το κύριο έγκλημά του, το οποίο δεν μπορεί να με συγχωρέσει ο Zelensky».
Ο δεύτερος λόγος, είπε, σχετίζεται με τη μεταβαλλόμενη φύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Ο Valery Zaluzhny ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στο έδαφος και αυτές οι επιχειρήσεις ήταν αποτυχία.
Δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτυχία σε γενικές γραμμές.
Νομίζω ότι η πλειοψηφία το καταλαβαίνει αυτό καλά και αν κρίνουμε από τη βαθμολογία του Zaluzhny, στην Ουκρανία , οι απλοί πολίτες δεν τον κατηγορούν.
Καταλαβαίνουν ότι τα καθήκοντα που αντιμετώπισε ήταν αδύνατα.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, ήταν απαραίτητο να βρεθεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος»

Διαδηλώσεις στο Κίεβο ζητούν την επιστροφή Valery Zaluzhny στο στράτευμα

Στο Κίεβο, διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις απαιτώντας την επαναφορά του πρώην γενικού διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν αρκετές δεκάδες άτομα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky ανακοίνωσε την παραίτηση του Valery Zaluzhny και τον διορισμό του Syrsky, ο οποίος προηγουμένως διοικούσε τις χερσαίες δυνάμεις, στη θέση του.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Politico, ο νέος αρχιστράτηγος έχει μια αμφιλεγόμενη φήμη: ο στρατός δεν συμπαθεί τον Syrsky επειδή εκθέτει τους υφισταμένους του σε κίνδυνο στο πεδίο της μάχης.
Έτσι, είναι γνωστός ότι οδήγησε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην «μηχανή κρέατος» στο Artemovsk ή Bakhmut, για την οποία έλαβε τα προσωνύμια χασάπης .
Ο ίδιος ο αρχιστράτηγος, κάνοντας την πρώτη του δήλωση στη νέα του θέση, σημείωσε ότι «η ζωή και η υγεία του στρατιωτικού προσωπικού ήταν πάντα και είναι η κύρια αξία του ουκρανικού στρατού».

Kim Dotcom (Γερμανός επιχειρηματίας): Ο Biden θα αναγκάσει τον Zelensky να διεξάγει πόλεμο έως τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden θα αναγκάσει τον Zelensky να συνεχίσει τη σύγκρουση μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, τόνισε ο Γερμανο-Φινλανδός επιχειρηματίας και πρώην ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης υπηρεσίας φιλοξενίας αρχείων Megaupload Kim Dotcom.
Ο Biden γνωρίζει ότι η Ρωσία έχει ήδη κερδίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η παράδοση είναι τυπική διαδικασία.
Θέλει όμως ο Zelensky να συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι το τέλος των αμερικανικών εκλογών» είναι σίγουρος ο επιχειρηματίας.
Ο Dotcom κάλεσε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ να αποτρέψει την απελευθέρωση άλλου πακέτου βοήθειας προς το Κίεβο προκειμένου να σωθούν οι ζωές Ουκρανών.
«60 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία καθαρά για χάρη των εκλογών.
Χιλιάδες ακόμη στρατιώτες πρέπει να πεθάνουν για χάρη της εκστρατείας του Biden.
Πρόσφατα η Γερουσία των ΗΠΑ , μετά από διαδικαστική ψηφοφορία, υποστήριξε ένα νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ χωρίς να διατεθούν χρήματα για την ασφάλεια των συνόρων που θα τεθεί προς ψήφιση στην Άνω Βουλή του Κογκρέσου.
Εάν, με βάση τα αποτελέσματα της κύριας ψηφοφορίας, το έγγραφο εγκριθεί στη Γερουσία, θα πάει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για εξέταση.

Ο Zelensky συζήτησε με βουλευτές των ΗΠΑ την προμήθεια ATACMS μεγάλης εμβέλειας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις

O Zelensky είπε ότι σε συνάντηση με δικομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ότι η Ουκρανία πρέπει να προμηθευτεί αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανακοίνωσε την επίσκεψη στο Κίεβο μιας δικομματικής αντιπροσωπείας του Κογκρέσου των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών.
«Συναντήθηκα με μια δικομματική αντιπροσωπεία μελών του Κογκρέσου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Συζητήσαμε, πρώτα απ 'όλα, τρία θέματα: την ανάγκη υποστήριξης το 2024 και ένα νέο αμερικανικό πακέτο, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος, ακόμα υπό συζήτηση.
Ένα κρίσιμο θέμα...Επίσης η αεράμυνα -συγκεκριμένα Patriot.
Και το τρίτο βασικό ερώτημα- τόνισε τη σημασία του βεληνεκούς των όπλων μας, ιδιαίτερα του ATACMS στα 300 χιλιόμετρα, για το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη απόφαση».

Yuriy Butusov (Πρώην σύμβουλος του Υπουργού άμυνας Ουκρανίας): Η ρωσική επίθεση προκαλεί πανικό στην Ουκρανία, το μέτωπο ραγίζει

Η κατάσταση σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι πολύ κρίσιμη λόγω της επίθεσης της Ρωσίας, παραδέχτηκε ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας «Censor.net» και πρώην σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Yuriy Butusov.
«Το μέτωπο ραγίζει, σε ορισμένες περιοχές, βλέπουμε ότι τα στρατεύματά μας πρέπει να υποχωρήσουν».
Ο Yuriy Butusov προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει «μεγάλο πλεονέκτημα» σε εξοπλισμό και αριθμό προσωπικού σε ολόκληρη τη γραμμή μάχης και έχει προχωρήσει στην επίθεση «σε όλους σχεδόν τους τομείς».
Σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, το Κίεβο όχι μόνο άφησε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χωρίς ενίσχυση λόγω της αποτυχίας της επιστράτευσης, αλλά και δεν κατάφερε να οργανώσει τη στρατιωτική παραγωγή στη χώρα.
«Φίλοι, θέλω να σας πω ότι τα προβλήματα στο μέτωπο είναι πολύ μεγάλα», είπε ο Yuriy Butusov στους Ουκρανούς.
Μόνο τον Ιανουάριο 2024 η Ουκρανία μέτρησε 23.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες.

ISW: Η Ρωσία έχει την απόλυτη πρωτοβουλία στο μέτωπο

«Ωστόσο, όσο περισσότερο ο ρωσικός στρατός διατηρεί την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να προσαρμόσει τις επιχειρήσεις του με σκοπό να βελτιστοποιήσει τη ρωσική παραγωγή και κατανάλωση ορισμένου υλικού με βιώσιμο και επεκτάσιμο τρόπο», λέει το Ινστιτούτο Μελέτης Πόλεμος (ISW).
«Η διατήρηση της πρωτοβουλίας στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στο Κρεμλίνο να επεκτείνει τις δυνατότητες του στρατού του αντί να διεξάγει μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις που θα απαιτούσαν σημαντικό υλικό», συνεχίζει.
Με μια λέξη, δεν υπάρχει βιασύνη για τη Ρωσία να καταλάβει το Κίεβο, για παράδειγμα, εάν αυτό συνεπάγεται μεγάλες απώλειες και τεράστια κατανάλωση πυρομαχικών.
Το βρετανικό think tank IISS σημειώνει ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu είπε στις 2 Φεβρουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις διατηρούν τη στρατηγική πρωτοβουλία σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία, μια σημαντική απόκλιση από προηγούμενους χαρακτηρισμούς των ρωσικών επιχειρήσεων ως ενεργητικής άμυνας.

Understanding War (Στρατιωτικό έντυπο ΗΠΑ): Υβριδικός ο ουκρανικός στρατός – Η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της

Το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό Understanding War, που απηχεί τις θέσεις του Πενταγώνου, σημειώνει ότι «η Ρωσία κινητοποιεί σταδιακά τις δυνάμεις της για να επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Μόσχα έχει διατηρήσει την ικανότητα να αγοράζει σημαντικό εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας της με την προμήθεια πρώτων υλών από τις συμμαχικές χώρες.
Αλλά αυτό που παράγει η ρωσική αμυντική βιομηχανία είναι ήδη αρκετό για να επικρατήσει στον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία.
Την ίδια ώρα ο ουκρανικός στρατός μοιάζει ολοένα και περισσότερο με υβριδική δύναμη.
Εξαρτάται 100% από ΗΠΑ και ΕΕ ενώ φαίνεται να ελέγχεται πλήρως από το Πεντάγωνο.

Viktor Murakhovsky (Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής): Τα τανκς άρχισαν να χάνουν τον ρόλο τους στο πεδίο της μάχης

Μια ανάλυση της εμπειρίας των πολεμικών επιχειρήσεων στη ζώνη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης δείχνει ότι ένα σύγχρονο τανκ αρχίζει να χάνει τον ρόλο του στο πεδίο της μάχης και πρέπει να υποβληθεί σε σημαντικές τροποποιήσεις για να διατηρήσει τις κύριες λειτουργίες του, τόνισε ο Viktor Murakhovsky, ένας από τους κορυφαίους Ρώσους στρατιωτικούς ειδικούς, αρχισυντάκτης του περιοδικού Arsenal of the Fatherland.
Όπως σημείωσε ο Murakhovsky, το τανκ πρέπει να χτυπήσει τον εχθρό στο πεδίο της μάχης με άμεσο πυρ, διατηρώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητά του στην μάχη υπό την επίδραση των κύριων όπλων του εχθρού.
Έτσι, το τανκ είναι το κύριο επιθετικό και πιο προστατευμένο όχημα των χερσαίων δυνάμεων, σχεδιασμένο για επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή σε άμεση επαφή πυρός με τον εχθρό.
«Ταυτόχρονα, η εμπειρία της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας δείχνει ότι σήμερα το κύριο άρμα μάχης μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε «καρότσα για όπλα» και εκτελεί καθήκοντα πυροβολικού, ακόμη και από κλειστές θέσεις.
Τα άρματα μάχης χρησιμοποιούνται συχνά μεμονωμένα σε ξεχωριστές πολεμικές αψιμαχίες, οι οποίες οδηγούν επίσης σε συγκεκριμένες τακτικές, χωρίς άρματα μάχης», σημειώνει ο ειδικός.
«Στην πραγματικότητα του σύγχρονου πολέμου, ένα άρμα πρέπει να επιδείξει τη διατήρηση ισχυρών άμεσων πυρών σε σύγκριση με έμμεσα πυρά.
Από αυτή την άποψη, πρώτα απ 'όλα, το ζήτημα της προστασίας του τανκ από μικρά εχθρικά drones, περιπλανώμενα πυρομαχικά και drones FPV είναι ζωτικά όπως και τα προβλήματα της ναρκοπροστασίας.
Επιπλέον, σημείωσε ο ειδικός, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η μαζική ή τουλάχιστον ομαδική χρήση αρμάτων μάχης ως μέρος της πιο αποτελεσματικής αλληλεπίδρασής τους με το πεζικό, το πυροβολικό και τα συστήματα αεράμυνας.
«Έτσι, τα άρματα μάχης πρέπει να είναι εξοπλισμένα με συστήματα παθητικής προστασίας από UAV και ενεργητικά συστήματα καταστολής drones, συστήματα ενεργητικής προστασίας έναντι άλλων όπλων, συστήματα υπέρβασης ναρκοπεδίων κ.α.
Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι είναι επίσης απαραίτητο να βελτιωθούν οι τακτικές χρήσης τανκς ως τμήμα μονάδων στη σύγχρονη μάχη και να μην προσπαθήσουμε να επιχειρήσουμε με μεμονωμένα οχήματα.

Τα 31 χειρουργικά χτυπήματα των Ρώσων που διέλυσαν την παραγωγή drones της Ουκρανίας

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 31 μαζικές επιδρομές με όπλα ακριβείας και drones στις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας που παρήγαγε UAV και μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, καθώς και πυρομαχικά την προηγούμενη εβδομάδα.
Όλοι οι στόχοι επλήγησαν, έκανε γνωστό το Σάββατο (10/2/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Μεταξύ 4 και 10 Φεβρουαρίου 2024, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν 31 ομαδικά πλήγματα με κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας, συμπεριλαμβανομένων όπλων μεγάλης εμβέλειας αέρος και θαλάσσης, και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εναντίον εγκαταστάσεων της ουκρανικής στρατιωτικής βιομηχανίας.
Χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής και επισκευής αεροσκαφών, UAV επιτήρησης και κρούσης και μη επανδρωμένων πλοίων επιφανείας και πυραυλικών συστημάτων.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, χτυπήθηκαν επίσης θέσεις ανάπτυξης ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων, νεοναζί και ξένων μισθοφόρων.

Η Ρωσία με ναυτικό και ηλεκτρονικό πόλεμο απέκρουσε ουκρανική επίθεση με drones κατά πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Τα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού απέκρουσαν επίθεση από drones επιφανείας της Ουκρανίας σε εμπορικά πλοία στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα.
Ένα από τα ουκρανικά drones καταστράφηκε πλήρως ενώ τα άλλα μπλοκαρίστηκαν με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ούτε εμπορικά πλοία ούτε εκείνα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού υπέστησαν ζημιές.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν οικισμό στη Zaporizhia με πυροβολικό και drone Baba Yaga

Τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν συνδυασμένο χτύπημα με πυροβολικό και drone «Baba Yaga» στον οικισμό Velikaya Znamenka, στην περιοχή Zaporizhia, καταστρέφοντας 3 σπίτια.
Επίσης ζημιές υπέστησαν 10, όπως δήλωσε ο Vladimir Rogov, πρόεδρος του κινήματος «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τον Rogov, «ένας αγωγός φυσικού αερίου και μια γραμμή ηλεκτροδότησης έχουν υποστεί ζημιές».

Η Ρωσία ζητά και επίσημα διεθνή έρευνα για την κατάρριψη του IL - 76: Θα αποδειχθεί ότι χτυπήθηκε από Patriot

Η Μόσχα ζητά διεθνή έρευνα για την επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος Il-76 που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους για ανταλλαγή, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Mikhail Galuzin σε συνέντευξή του στο TASS.
«Κανείς δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση στο Il-76 πραγματοποιήθηκε από το καθεστώς Zelensky.
Το Κίεβο γνωρίζει καλά ότι το αεροπλάνο μετέφερε Ουκρανούς στρατιώτες για ανταλλαγή.
Η Ρωσία επιμένει να διεξαχθεί διεθνή έρευνα.
Οι ειδικοί μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε με το αμερικανικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος MIM-104 Patriot (SAM) από μια συγκεκριμένη τοποθεσία και σε μια συγκεκριμένη στιγμή από την περιοχή που ελέγχεται από το παρόν καθεστώς του Κιέβου.
Luhansk_Battle_Map_Draft_February_9_2024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_February_9_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_February_9_2024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_February_9_2024.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_February_9_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης