Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στοιχεία - σοκ στη Γάζα: Σε 4 μήνες περισσότερα νεκρά παιδιά από πολέμους 4 ετών παγκοσμίως - ΕΕ: Όπλο του Ισραήλ... η πείνα

Στοιχεία - σοκ στη Γάζα: Σε 4 μήνες περισσότερα νεκρά παιδιά από πολέμους 4 ετών παγκοσμίως - ΕΕ: Όπλο του Ισραήλ... η πείνα
Στους 27 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τον υποσιτισμό και την αφυδάτωση
(upd5) Να προλάβει τα χειρότερα στη Γάζα, όπου ο πληθυσμός λιμοκτονεί και βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, σπεύδουν Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, τη στιγμή που το Ισραήλ διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, μέχρι την πλήρη εξόντωση της Hamas.
Ήδη το ισπανικό πλοίο Open Arms που μεταφέρει 200 τόνους τρόφιμα και νερό, έχει αναχωρήσει από τη Λάρνακα της Κύπρου και κατευθύνεται προς τη Γάζα ενώ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε πως κατάφερε χθες 12/3 και για πρώτη φορά από τις 20 Φεβρουαρίου να φτάσει στην πόλη της Γάζας, στα βόρεια εδάφη, εκεί όπου η κατάσταση περιγράφεται…τραγική όσον αφορά την έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων.
Την ίδια στιγμή, τέσσερα αμερικανικά στρατιωτικά πλοία αναχώρησαν από τη βάση τους στην Virginia, μεταφέροντας υλικά και 100 στρατιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν μέσα στο επόμενο δίμηνο να «κατασκευάσουν» μια πλατφόρμα, ένα «προσωρινό λιμάνι» στις μεσογειακές ακτές της Γάζας, όπου θα μπορεί να γίνεται αποτελεσματικά η εκφόρτωση της βοήθειας.

Στοιχεία - σοκ για τα νεκρά παιδιά

Στοιχεία - σοκ για τον αριθμό των νεκρών παιδιών στη Γάζα έδωσε στη δημοσιότητα ο Phillipe Lazzarini, γενικός επίτροπος της  υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον Lazzarini, μέσα σε 4 μήνες έχουν σκοτωθεί περισσότερα παιδιά στη Γάζα από ότι έχουν σκοτωθεί σε όλους τους πολέμους παγκοσμίως τα τελευταία 4 χρόνια.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε, από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024 έχουν σκοτωθεί στη Γάζα περισσότερα από 12.300 παιδιά, όταν στους πολέμους που μαίνονται σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 4 χρόνια έχουν σκοτωθεί 12.193 παιδιά.
«Αυτός ο πόλεμος είναι ένας πόλεμος κατά των παιδιών.
Είναι ένας πόλεμος στην παιδική τους ηλικία και στο μέλλον τους.
Κατάπαυση του πυρός τώρα για χάρη των παιδιών στη Γάζα» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Χ ο Lazzarini.

ΟΗΕ: Δεν φτάνει…

Αν και ο ΟΗΕ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες αυτές των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου, παρόλο αυτά επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των χερσαίων διαδρόμων από την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Tο Ισραήλ απορρίπτει τις αιτιάσεις της διεθνούς κοινότητας, υποστηρίζοντας πως δεν ευθύνεται αυτό για την πείνα των κατοίκων της Γάζας καθώς, όπως υποστηρίζει, οι δυνάμεις του επιτρέπουν να περνά η βοήθεια μέσω δύο περασμάτων στα νότια της Γάζας.
Παρόλο αυτά είναι χαρακτηριστικό πως μόλις χθες και για πρώτη φορά από τις 20 Φεβρουαρίου, κατέστη εφικτό να παραδοθεί βοήθεια σε 25.000 ανθρώπους στην πόλη της Γάζας.
Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή, ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται εδώ και αρκετές ημέρες και μέσω αεροσκαφών, τα οποία προχωρούν σε ρίψεις πακέτων με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Μάλιστα, σήμερα Τετάρτη 13/3 η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις για την αεροπορική ρίψη βοήθειας.

Πυρά Borrell: Όπλο του Ισραήλ η πείνα

Από την πλευρά του ο Josep Borrell, επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υποστήριξε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως η πείνα χρησιμοποιείται ως «βραχίονας πολέμου».
Ο Borrell είπε πως δεν είμαστε αντιμέτωποι με μια φυσική αλλά με μια ανθρωπογενή καταστροφή.
«Αυτή η ανθρωπιστική κρίση… δεν είναι φυσική καταστροφή, δεν είναι πλημμύρα, δεν είναι σεισμός, είναι ανθρωπογενής» είπε ο Borrell, εξαπολύοντας τα πυρά του κατά του Ισραήλ για τους περισσότερους από 31.000 νεκρούς στη Γάζα αλλά και για το κλείσιμο των χερσαίων διαδρόμων για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στους 27 οι νεκροί από υποσιτισμό

Όπως ανακοίνωσαν οι Παλαιστίνιοι, οι νεκροί από υποσιτισμό και αφυδάτωση ανέρχονται πλέον σε 27.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστίνιων κινδυνεύει από την πείνα.
Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν πως πεθαίνουν… από την πείνα με δύο τρόπους: Είτε τα τρόφιμα είναι σπάνια και άρα δεν επαρκούν είτε ακριβώς επειδή είναι τόσο σπάνια και λίγα, κοστίζουν τόσο πολύ που είναι αδύνατο να τα αγοράσει κανείς.

Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Hamas, αυτές φαίνεται να μην έχουν καταλήξει πουθενά με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Majed Al-Ansari να λέει ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.
Υπενθυμίζεται πως το σενάριο που συζητούσαν οι δύο πλευρές, προέβλεπε μια κατάπαυση πυρός για 40 ημέρες, με την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Η βασική διαφορά των δύο πλευρών έχει να κάνει με το ότι η Hamas θέλει μόνιμη, και όχι προσωρινή εκεχειρία αλλά και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γάζα, αιτήματα που απορρίπτει κατηγορηματικά το Ισραήλ, το οποίο διαμηνύει πως συζητά μόνο μια προσωρινή κατάπαυση πυρός και ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και μέχρι την πλήρη εξουδετέρωση της Hamas.

Θα πάμε στη Rafah

Το επανέλαβε άλλωστε εκ νέου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ο οποίος διεμήνυσε πως ο ισραηλινός στρατός θα επιτεθεί στη Rafah, εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Το Ισραήλ θεωρεί πως η Rafah είναι το τελευταίο οχυρό της Hamas
«Θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά στη Rafah, ενώ θα συνδράμουμε τον άμαχο πληθυσμό να φύγει» είπε ο Netanyahu σε βιντεοδιάσκεψη της φιλοϊσραηλινής οργάνωσης AIPAC στην Ουάσιγκτον, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει που ακριβώς θα οδηγηθούν τα 1,5 εκατομμύρια των Παλαιστίνιων.
Η Δύση και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από το Ισραήλ να μην εισβάλλει στη Rafah, εάν πρώτα δεν έχει φροντίσει για την ασφαλή εκκένωση της περιοχής από τους αμάχους.
Διαφορετικά, προειδοποιούν για ένα άνευ προηγουμένου μακελειό…

Στους 31.272 οι νεκροί

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό των Παλαιστίνιων, οι νεκροί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, ανέρχονται σε 31.272.
Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 73.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης