Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισχυρά κέρδη 2% στο πετρέλαιο μετά τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, «αγγίζει» τα 80 δολάρια

Ισχυρά κέρδη 2% στο πετρέλαιο μετά τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, «αγγίζει» τα 80 δολάρια
Αν η Fed ακολουθήσει την κίνηση της ΕΚΤ, τότε το δολάριο θα υποχωρήσει και θα δώσει «ανάσα» στο πετρέλαιο
Σχετικά Άρθρα
Με κέρδη έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι τιμές πετρελαίου, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει τα επιτόκια, καθώς δημιουργεί ελπίδες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και από την αμερικανική Federal Reserve (Fed) εντός του 2024.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε 1,93% και έκλεισε στα 79,90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου έκλεισε στο +2% και τα 75,55 δολάρια το βαρέλι. Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, οι τιμές Brent και WTI σημείωσαν πτώση 0,6% και 1% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του μήνα, οι απώλειες έφθασαν το 7% στον «μαύρο χρυσό».
Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή 2/6, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του αποφάσισαν να παρατείνουν τις υπάρχουσες επίσημες περικοπές που επρόκειτο να λήξουν φέτος, καθώς και μια εθελοντική μείωση κατά περίπου 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Αυτοί οι περιορισμοί θα ισχύουν πλέον για ολόκληρο το 2025.
Αρκετά μέλη του OPEC+ επέκτειναν επίσης 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε πρόσθετες εθελοντικές περικοπές από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 στο τρίτο τρίμηνο, με σκοπό να επιστρέψουν σταδιακά αυτούς τους όγκους στην αγορά έως τον Σεπτέμβριο του 2025 στη συνέχεια.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί σύμβουλοι εμπορευμάτων… καθώς και [αλγόριθμοι] και η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, η οποία είναι μια ουσιαστικά μεγάλη αγορά συμβάσεων που επηρεάζει την κίνηση των τιμών», πρόσθεσε ο Almoqbel.
«Αν κοιτάξετε κάθε συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ που πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 36 μήνες, θα παρατηρήσετε ότι μετά από κάθε συνάντηση, υπάρχει μια καθοδική κίνηση των τιμών».

Υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου;

Στις αγορές πετρελαίου, τα δικαιώματα προαίρεσης χρησιμοποιούνται συχνά ως μηχανισμοί αντιστάθμισης κινδύνου για την προστασία από τις μεταβολές των τιμών.
Τα προστατευτικά συμβόλαια "put" και "call" - τύποι χρηματοοικονομικών παραγώγων - μπορούν να ορίσουν ένα καθοδικό και ανοδικό όριο για το εύρος στο οποίο μια τιμή μπορεί να ποικίλλει πριν από τον τερματισμό μιας θέσης.
Η αντιστάθμιση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για την υπεράσπιση της αξίας της παραγωγής αργού ή των εμπορευμάτων που πραγματοποιήθηκαν στις συναλλαγές στη φυσική αγορά.
Η απόφαση στρατηγικής παραγωγής του OPEC+ το Σαββατοκύριακο έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να δώσει ώθηση στις τιμές, δεδομένης της πρόωρης ανακοίνωσης των εθελοντικών περικοπών για το πώς σχεδιάζουν να επαναφέρουν τις προμήθειες των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μετά το τέλος του τρίτου τριμήνου.
Η συνάντηση πρόσφερε μια «πτωτική έκπληξη» στην αγορά και ενίσχυσε τον καθοδικό κίνδυνο για την πρόβλεψη της Goldman Sachs ότι το Ice Brent θα κυμαίνεται από 75 έως 90 δολάρια το βαρέλι, είπε στους πελάτες ο Daan Struyven, επικεφαλής έρευνας πετρελαίου στην επενδυτική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης