Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιες είναι οι βασικές ανησυχίες των στελεχών της αγοράς και γιατί τηρείται στάση αναμονής στο ΧΑ

tags :
Ποιες είναι οι βασικές ανησυχίες των στελεχών της αγοράς και γιατί τηρείται στάση αναμονής στο ΧΑ
Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο οπότε και θα φανεί η φοροεισπρακτική ικανότητα του δημοσίου
Παρά την τεχνικά συγκρατημένη θετική εικόνα της αγοράς, όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης τηρώντας στάση αναμονής με κυριότερο επακόλουθο την σημαντική μείωση του όγκου συναλλαγών.
Προβληματίζει δε η συνεχιζόμενη αυτονόμηση (για άλλη μια φορά) της Ελληνικής χρηματαγοράς από τις Διεθνείς αγορές, που παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα τους, παρά το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα του BREXIT, κυρίως λόγω των συνεχών QE από τις Κεντρικές τράπεζες.
Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, Head Corporate Officer και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, αναδεικνύει τα συνεχιζόμενα ενδογενή προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας όπως, η υψηλή φορολόγηση, η υψηλή ανεργία, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και ο υψηλός βαθμός μη εξυπηρετούμενων δανείων από το τραπεζικό σύστημα. Τέλος, η κατάσταση του Δημόσιας Διοίκησης αλλά και οι πτωχεύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων εντείνουν την επενδυτική ανασφάλεια.
Εκτιμάται ότι οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής για να δουν τα αποτελέσματα της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κρατικού μηχανισμού ή αντιστρόφως τον βαθμό εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, μέσα στο επόμενο 3-μηνο.
Σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων και παρά τα αντιθέτου δηλούμενα περί επίτευξης στόχων, η ενεργοποίηση του αυτόματου κόφτη θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, εκτιμά ο κ.Παπαϊωάννου.
«Αν και κάποια Μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν μια μικρή βελτίωση μεγεθών, όπως η μείωση της ανεργίας , η αύξηση των καταθέσεων, η αύξηση του πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης, για να εξάγουμε αντικειμενικά συμπεράσματα θα πρέπει να τα αναλύουμε περαιτέρω.
Η Βελτίωση της καταγεγραμμένης απασχόλησης, αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, δείχνει ότι το 52% των απασχολουμένων αφορά:
• Μερική ή Ωρομίσθια απασχόληση.
• Τάση μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου σε ωρομίσθιο.
• Αντικατάσταση υψηλόμισθων με χαμηλόμισθους νεοεισερχόμενους.
Αντίστοιχα η αύξηση των καταθέσεων θα πρέπει να μετρηθεί Οκτώβριο και Δεκέμβριο, όταν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα έχουν απομυζηθεί αρκετά δισ. ευρώ σε φορολογικές υποχρεώσεις.
Οι προσπάθειες των τραπεζών για προσέλκυση καταθέσεων και η «χαλάρωση» των capital control για νέο χρήμα, δεν εκτιμάται ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα υπό τις παρούσες συνθήκες και οι στόχοι των τραπεζών κρίνονται μάλλον αισιόδοξοι.
Ως αναφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης, παρά και τις θετικές- αισιόδοξες δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% έναντι 0,5% του ΑΕΠ, «τα εφόσον και εάν» που βάζει ως προϋποθέσεις, δεν μας εφησυχάζουν», σημειώνει ο κ.Παπαϊωάννου.
Αντιθέτως το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις προς Ιδιώτες ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα το Δημοσίων επενδύσεων υπολείπεται κατά περίπου 800 εκ. ευρώ (5-μηνο) και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία χτύπησαν νέα υψηλό πριν καν την έναρξη των φορολογικών υποχρεώσεων, καθιστούν επιτακτική την αναμονή, προς επιβεβαίωση των προβλέψεων.
Όμως το ποίο ανησυχητικό φαινόμενο είναι ο 2ος κύκλος πτωχεύσεων μεγάλων επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους, με υψηλή συμμετοχή στην Ελληνική οικονομία, με κορωνίδα αυτών τα Σ/Μ Μαρινόπουλος.
Τυχόν αποτυχία του σχεδίου διάσωσης από την Σκλαβενίτης, θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικές αρνητικές παρενέργειες (domino effect) στην αγορά και περαιτέρω μεγέθυνση υφιστάμενων προβλημάτων.
Μην ξεχνάμε ότι με βάσει τα στοιχεία που έστειλαν Εισηγμένες εταιρίες (κατόπιν αιτήματος της Ε.Κ.) διευκρινίζοντας την έκθεση τους στα Σ/Μ Μαρινόπουλος, τα ανακοινωθέντα ανοίγματα, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μηνύματα έδωσαν για αρκετές εισηγμένες, που ταλαιπωρούνται ήδη από αρνητικά αποτελέσματα, αρνητικές ταμειακές ροές & έλλειψη χρηματοδότησης, αναφέρει ο κ.Παπαϊωάννου.
Τέλος, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι μόνο ο Τουρισμός δεν μπορεί να συντηρήσει μία ολόκληρη χώρα και μάλιστα με τα προβλήματα που του προξενεί το φορολογικό πλαίσιο. Τυχόν προβλήματα των ανταγωνιστών μας δεν θα διατηρηθούν για πάντα και ούτε μπορούν να αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα.
Οι παράγοντες του τουρισμού αν και μιλούν για υψηλές πληρότητες φέτος, θίγουν το πρόβλημα των μειωμένων εσόδων και προειδοποιούν για αρνητικές εξελίξεις το 2017.
Σε μία χώρα που η Βιομηχανική παραγωγή συνεχώς φθίνει, το Brain Drain συνεχίζεται αμείωτο και ο παραγωγικός ιστός της σκέφτεται πως θα φοροδιαφύγει ή δεν θα παράγει για να επιβιώσει, εξαιτίας του φορολογικού συστήματος και της γραφειοκρατίας, οι επενδυτές κρατούν επιφυλακτική στάση.
Ως αναφορά δε τις ιδιωτικοποιήσεις της Δημόσιας περιουσίας, οι διαχρονικές πολιτικές δεκαετιών, οδήγησαν σε λάθος timing, για λάθος λόγους και με λάθος τρόπους, αποφέροντας πολύ χαμηλότερα τιμήματα από αντίστοιχες ιδιωτικοποιήσεις του εξωτερικού.
Όλα τα ανωτέρω, έχουν σαν αποτέλεσμα ξένοι οίκοι να βγάζουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις σε εκθέσεις τους, επιτείνοντας την αμηχανία των εμπλεκομένων, αναφέρει το μέλος του Δ.Σ. της Fast Finance.
Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι, οι ομολογιακές αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν το 10-ετές Ελληνικό ομόλογο πάνω από 8% και το 5-ετές πάνω από 9,50%, επίπεδα που αντανακλούν ακόμα την δυσπιστία των επενδυτών για τα συμβαίνοντα στη Ελληνική οικονομία ακόμα και μετά το κλείσιμο της Α΄ αξιολόγησης.
Η επερχόμενη Β΄ Αξιολόγηση μέσα στον Σεπτέμβριο δημιουργεί ακόμα μια εστία ανησυχίας για τους επενδυτές.
Εκτιμούμε ότι η τήρηση του υφιστάμενου προγράμματος και των στόχων του, η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας (χωρίς αιφνιδιασμούς) και η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την Β’ αξιολόγηση, θα δώσει τη δυνατότητα στην αγορά να σταθεροποιηθεί βραχυχρόνια και να ατενίσει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Απώτερος στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η διόρθωση όλων των στρεβλώσεων του προγράμματος με κύριο άξονα ένα νέο φορολογικό σύστημα και την τελική επίλυση του Χρέους, τονίζει ο κ.Παπαϊωάννου.
Ένας επιπλέον κίνδυνος που προστέθηκε στους υπάρχοντες είναι η γεωπολιτική αστάθεια που εμφανίστηκε στο προσκήνιο, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και οι χειρισμοί της Τουρκικής κυβέρνησης στο εσωτερικό & στο εξωτερικό.
Πιθανή αθέτηση της συμφωνίας για το προσφυγικό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία & κοινωνία.
Τεχνικά αξιολογώντας την χρηματιστηριακή εικόνα, βλέπουμε ότι με διάσπαση των 572 μον. οι επόμενες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη, οριοθετούνται στις 589, 595 και 611 μον.
Αντίθετα αν το ψυχολογικό επίπεδο στήριξης των 550 μον. δεν διατηρηθεί οι επόμενοι στόχοι εντοπίζονται στα επίπεδα των 534-522 μον. αποτελώντας κοντινό stop loss.
Αντίστοιχα ο Δείκτης FT25 εμφανίζει αντιστάσεις στο επίπεδο των 1550-1552 μον., με επόμενο σημείο αντιστάσεων τις 1604-1605 μονάδων.
Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1440-1435 μον.
Ημερήσια διάσπαση των 1435 μον. θα οδηγήσει στα χαμηλά επίπεδα των 1374-1370 μον.
Συμπερασματικά, αν και η τεχνική εικόνα στην Ελληνική χρηματιστηριακή και ομολογιακή αγορά αρχίζει να εμφανίζει ψήγματα αισιοδοξίας, δεν πρέπει να μας ξεγελά.
Θα πρέπει οι επενδυτές να διατηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι να μειωθούν οι κίνδυνοι και οι ασάφειες στο οικονομικό σύστημα, καταλήγει ο κ.Παπαϊωαννου.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης