Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνολικά 35 funds Adage, Tiger, Baupost, Apollo, Blackstone, Soroban, Suvretta, Lansdowne, Oaktree, Omega κυρίως πωλητές στην Ελλάδα

Συνολικά 35 funds Adage, Tiger, Baupost, Apollo, Blackstone, Soroban, Suvretta, Lansdowne, Oaktree, Omega κυρίως πωλητές στην Ελλάδα
Τραπεζική πηγή που έχει διερευνήσει μετοχολόγια ανέφερε στο bankingnews ότι κατά βάση αμερικανικά funds ήταν πωλητές στην Ελλάδα σε ποσοστό 75% και 25% από την Ευρώπη
Υπολογίζεται ότι σχεδόν 35 funds κυρίως αμερικανικά – και όχι μόνο – ήταν βασικοί πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο την τελευταία περίοδο και έτσι ίσως να εξηγείται γιατί η εγχώρια αγορά εμφάνισε την χειρότερη επίδοση διεθνώς.
Τραπεζική πηγή που έχει διερευνήσει μετοχολόγια ανέφερε στο bankingnews ότι κατά βάση αμερικανικά funds ήταν πωλητές στην Ελλάδα σε ποσοστό 75% και 25% από την Ευρώπη.
Από τα 35 funds που ήταν επιθετικοί πωλητές εκ των οποίων τα περισσότερα αμερικανικά αντικαταστάθηκαν από λιγότερους επενδυτές αυξάνοντας το μερίδιο των ευρωπαϊκών funds.
Funds όπως η Adage Capital, Tiger Global, Baupost, Apollo, Blackstone, Soroban, Coatue, Suvretta capital, Lansdowne, Oaktree, Omega advisors κ.α. ήταν εκ των βασικών τελικών πωλητών.
Να σημειωθεί ότι πολλές φορές εμφανίζονται επενδυτικές τράπεζες να έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές όπως Goldman Sachs, Morgan Stanley, J P Morgan, Bank of America, HSBC, UBS, Nomura κ.α. ωστόσο σχεδόν πάντα εκτελούν εντολές πελατών τους δεν είναι κινήσεις δικών τους χαρτοφυλακίων.

Από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν είναι
1)Πολλά από τα funds είχαν θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο μακρά περίοδο
2)Κυρίως τα αμερικανικά funds ήταν κατά βάση πωλητές στις τράπεζες.
3)Έτσι εξηγείται και γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 950 μονάδες υψηλό έχει υποχωρήσει στις 593 μονάδες ή πτώση -38%.
4)Βασικός λόγος των ρευστοποιήσεων ήταν ότι τα αμερικανικά funds ανησυχούσαν για την ρευστότητα τους.
Μπορεί να ειπωθεί ότι ο λόγος αυτός μπορεί να αντιστοιχεί στο 80% των λόγων πώλησης από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
5)Υπήρξαν και επενδυτές που ανησυχούσαν ότι η Ελλάδα θα υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία.
6)Υπήρξαν και αγορές προφανώς καθώς κάποιος πουλάει κάποιος άλλος αγοράζει, ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι επίσης πολλά αμερικανικά funds ήταν κατά βάση αγοραστές των μετοχών στην Ελλάδα που πουλούσαν άλλα αμερικανικά funds ενώ αυξήθηκε και το ποσοστό των ευρωπαϊκών funds.  

Ελληνικές τράπεζες: Με την μεγαλύτερη πτώση -69% έναντι -50% στην Ευρώπη – Για τα υψηλά 2020… χρειάζονται άνοδο 300%

 Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των τραπεζών στην ευρωζώνη καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα απόρροια γενικών και ειδικών λόγων.
Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των υψηλών του Φεβρουαρίου 2020 και των χαμηλών του Μαΐου 2020, οι απώλειες που σημειώνουν οι ελληνικές τράπεζες ανέρχονται μεταξύ -71% η Alpha bank με -67% η Eurobank ή μέσο όρο -69%.
Οι μόνες τράπεζες στην ευρωζώνη συγκρινόμενες πάντα για την ίδια χρονική περίοδο που κατέγραψαν παραπλήσιες αρνητικές επιδόσεις είναι η Unicredit στην Ιταλία -58% και η Societe Generale στην Γαλλία με πτώση -65%.
Παραδόξως η Deutsche bank σημείωσε απώλειες μόνο -43%, η ιταλική Intesa -45% και η Ισπανική Santander -53%.
Πάντως ο μέσος όρος στην Ευρώπη των τραπεζών σε πτώση μεταξύ των υψηλών του Φεβρουαρίου 2020 και των χαμηλών του Μαίου 2020 είναι 50%.

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη;

Οι βασικοί λόγοι για την μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη είναι οι εξής
1)Το μέγεθος της ύφεσης στην Ελλάδα με βάση τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων θα είναι το μεγαλύτερο επιδρώντας και στο χρηματιστήριο.
Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών στην Ελλάδα από 10 δισεκ. μειώθηκε στα 3,2 δισεκ. ευρώ σε διάστημα 3 μηνών.
2)Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι θα δημιουργηθούν 7 με 10 δισεκ. νέα προβληματικά δάνεια ενώ ήδη το απόθεμα των προβληματικών δανείων ανέρχεται 68 δισεκ. θα φθάσουν στα 75 με 78 δισεκ.
3)Η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις από τις εκροές πολλών funds τα οποία ρευστοποίησαν τις επενδυτικές τους θέσεις λόγω της παγκόσμιας ύφεσης
4)Προτάσεις για bad bank συνέβαλλαν στην περαιτέρω χρηματιστηριακή πίεση καθώς bad bank σημαίνει κρατικοποίηση άμεσα ή έμμεσα των τραπεζών
5)Στην Ιταλία η Unicredit με πτώση -58% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου 2020 και με αποτίμηση 13,9 δισεκ. εμφανίζει πολύ κακή εικόνα χρηματιστηριακά απόρροια των ανησυχιών ότι θα πληγεί από την αύξηση των NPEs.
Τα προβληματικά δάνεια στην Ιταλία έχουν μειωθεί στα 212 δισεκ. και έχει εκτιμηθεί ότι λόγω της ύφεσης στην οικονομία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 30 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
6)Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι οι απώλειες στις τράπεζες της ευρωζώνης μεταξύ των υψηλών του Φεβρουαρίου 2020 και των χαμηλών Μαίου 2020 είναι -50%.

Για να φθάσουν στα υψηλά αρχές 2020 απαιτείται άνοδος 300%

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα για να φθάσουν ξανά στα υψηλά του Φεβρουαρίου 2020 σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές απαιτείται άνοδος 300%.
Καθίσταται κατανοητό ότι σε πρώτη φάση πιο ρεαλιστικό είναι π.χ. η Eurobank για τους επόμενους μήνες να βρεθεί στα 0,46 ευρώ από 0,2866 ευρώ ενώ τα 0,93 ευρώ είναι εξωπραγματικός στόχος σε αυτή την φάση.
Η τιμή προς λογιστική αξία στις ελληνικές τράπεζες είναι 0,11 που σημαίνει το 1 ευρώ κεφάλαια αποτιμάται στο χρηματιστήριο 11 λεπτά.
Το ερώτημα είναι οι τράπεζες που είναι φαινομενικά φθηνές… είναι και στην πράξη φθηνές;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης