Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) σε Αναστασιάδη: Έτοιμοι να συνδράμουμε σε ένα διάλογο με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη Μεσόγειο

tags :
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας) σε Αναστασιάδη: Έτοιμοι να συνδράμουμε σε ένα διάλογο με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη Μεσόγειο
Επίθεση Lavrov στις ΗΠΑ ότι συμβάλλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις
Την πρόθεση και την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνδράμει σε έναν διάλογο με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στην ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν.Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
«Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου Πούτιν.
Επιβεβαιώνουμε τη διάθεση μας προς ανάπτυξη όλων των τομέων της συνεργασίας μας.
Πρόσφατα συμπληρώθηκαν - και γιορτάζουμε σε υψηλό επίπεδο - τα 60 χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και τα 60 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων.
Είναι μια πάρα πολύ σημαντική επέτειος.
Συμμερίζομαι τις κινήσεις που κάνετε για τη συνεργασία μας και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η συνεργασία αυτή και επιβεβαιώνω τη διάθεση μας προς περαιτέρω ανάπτυξη της.
Γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση μας για το Κυπριακό που η επίλυση του πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ελπίζουμε για τη γρηγορότερη επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων και τη γρηγορότερη επίλυση του Κυπριακού» υποστήριξε ο Lavrov, ο οποίος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μεσόγειο.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά στις σχέσεις σας με την Τουρκία.
Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις» είπε ο Lavrov, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα μιλώντας για έξωθεν παίκτες «όπως οι ΗΠΑ που προσπαθούν να δημιουργήσουν» γραμμές «και να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις».
«Αυτό είναι πραγματικά θλιβερό γεγονός διότι στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, ειρηνικοί τρόποι προώθησης των συμφερόντων.
Συμβιβασμός, διάλογος είναι οι μόνες λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνική λύση οποιασδήποτε υπόθεσης.
Είμαστε ανοικτοί στην ανάπτυξη του διαλόγου μας με τους Κύπριους φίλους μας και στη διμερή ατζέντα και στα διεθνή θέματα» είπε ο Lavrov.
Από την πλευρά του ο κ.Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον αλληλοσεβασμό, στην αλληλοϋποστήριξη και τσην αλληλεγγύη που διακρίνουν τις σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο και Ρωσία.
«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου είναι βασισμένες - και παραμένουν βασισμένες - στις αρχές και αξίες που οι δύο χώρες ασπάζονται, δηλαδή στον Χάρτη των ΗΕ.
Η επίσκεψη σας, ιδιαίτερα φέτος που γιορτάζουμε τα 60χρονα των διπλωματικών μας σχέσεων, δεν αποτελεί παρά μια επιβεβαίωση των σχέσεών μας, που τις διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοϋποστήριξη και σίγουρα η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών.
Ιδιαίτερη, όμως, βαρύτητα αποδίδουμε στην επίσκεψή σας σε μια περίοδο εν μέσω εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και γενικότερα μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για το διεθνές δίκαιο.
Η εδώ παρουσία σας - κατά τη δική μας ερμηνεία και πιστεύω έτσι είναι - δεν είναι παρά η επαναβεβαίωση της πίστης σας στις διαχρονικές αρχές, όπως αυτές διαλαμβάνονται στον Χάρτη των ΗΕ και για αυτό θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω προσωπικά εσάς, αλλά γενικότερα τη φίλη Ρωσία που διαχρονικά υπήρξατε υπερασπιστές της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουμε για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος» υποστήριξε ο κ.Αναστασιάδης.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η τελετή παρασημοφόρησης του Sergei Lavrov από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ'.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης