Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η θλιβερή Fed ομολογεί πως δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου φούσκα: Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι αδικαιολόγητες

Η θλιβερή Fed ομολογεί πως δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου φούσκα: Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι αδικαιολόγητες
Οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν ταχύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη, ωθώντας τον δείκτη PE (τιμή προς κέρδη) στο ανώτερο άκρο της ιστορικής κατανομής του, λέει η Fed
Οι αποτιμήσεις των μετοχών φαίνονται εξίσου ακραίες όπως το 1929 και το 2021 προτού οι αγορές υποχωρήσουν ραγδαία και οι επενδυτές κινδυνεύσουν να βιώσουν απότομη κατάρρευση...
Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό παραδέχεται η ίδια η Federal Reserve στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή 19 Απριλίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Fed, σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων, αυξήθηκαν σε επίπεδα πιο υψηλά σε σχέση με τα θεμελιώδη.
Οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν ταχύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη, ωθώντας τον δείκτη PE (τιμή προς κέρδη) στο ανώτερο άκρο της ιστορικής κατανομής του.
Τα spread των εταιρικών ομολόγων μειώθηκαν και επί του παρόντος βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλά σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους.
Οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν υψηλές σε σχέση με τα θεμελιώδη και συνέχισαν να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες.
Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων (CRE) υποχώρησαν εν μέσω ασθενούς ζήτησης για γραφειακούς χώρους.

Σε σχέση με τα δάνεια, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει πως οι ισολογισμοί των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών παρέμειναν σταθεροί, καθώς ο λόγος του συνολικού ιδιωτικού χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε περαιτέρω, πλησιάζοντας τον ιστορικό του μέσο όρο.
Αν και το επιχειρηματικό χρέος παρέμεινε υψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ (ή με τα επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία για τις εισηγμένες εταιρείες), το επιχειρηματικό χρέος μειώθηκε σε πραγματικούς όρους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.
Η ικανότητα των επιχειρήσεων να εξυπηρετούν το χρέος τους παρέμεινε ισχυρή λόγω των ισχυρών κερδών και του χαμηλού κόστους δανεισμού του υπάρχοντος χρέους.
Το χρέος των νοικοκυριών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ.
Το δε μεγαλύτερο μέρος του οφείλεται από νοικοκυριά με ισχυρή πιστωτική ιστορία ή σημαντικό κεφάλαιο.

Για τη μόχλευση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ λέει πως οι τράπεζες παραμένουν ισχυρές, με κεφαλαικούς δείκτες πολύ πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.
Ωστόσο, οι απώλειες σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού επιτοκίου παρέμειναν σημαντικές για ορισμένες τράπεζες ενώ άλλες με έκθεση σε δάνεια που υποστηρίζονταν από εμπορικά ακίνητα πιέστηκαν ιδιαίτερα.
Εκτός του τραπεζικού τομέα, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μόχλευση των hedgefunds αυξήθηκε σε ιστορικά υψηλά.
Η μόχλευση στις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής παρέμεινε γύρω από τη διάμεση τιμή, ενώ συνέχισαν να αναλαμβάνουν πιστωτικό κίνδυνο και κίνδυνο ρευστότητας.
Η μόχλευση μεσιτών-διαπραγματευτών παρέμεινε κοντά στα ιστορικά χαμηλά.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους χρηματοδότησης, η ρευστότητα στις περισσότερες εγχώριες τράπεζες παρέμεινε άφθονη, με περιορισμένη εξάρτηση από βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση χονδρικής.
Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες αντιμετώπισαν πιέσεις χρηματοδότησης, πιθανώς λόγω τρωτών σημείων που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα ανασφάλιστων καταθέσεων, μειώσεις της εύλογης αξίας των περιουσιακών στοιχείων και αυξημένη έκθεση σε CRE.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης