Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βελονισμός σε ένα πτώμα - Η Δύση έδωσε 380 δισ. στην Ουκρανία και ηττήθηκε – Τα 61 δισ. νέο πακέτο, είναι τελικά... 20

Βελονισμός σε ένα πτώμα - Η Δύση έδωσε 380 δισ. στην Ουκρανία και ηττήθηκε – Τα 61 δισ. νέο πακέτο, είναι τελικά... 20
Το βασικό ερώτημα είναι... πόσα δολ. θα λάβει πραγματικά η Ουκρανία;
Σχετικά Άρθρα
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά το γιγαντιαίο - όπως παρουσιάζεται - πακέτο περαιτέρω στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, καρπό πολύμηνων, εξαιρετικά τεταμένων και κοπιωδών παζαριών.... Η αλήθεια όμως είναι πικρή για τους Ουκρανούς και ας πανηγυρίζεται από τα δυτικά ΜΜΕ, τα οποία έχουν κάνει άθλημα την προπαγάνδα.
Το πακέτο θεωρείται «ιδιαίτερα αναγκαίο» από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου, καθώς πιστεύεται ότι θα ενισχύσει την άμυνα της χώρας απέναντι στη Μόσχα και θα έχει αποτέλεσμα και στο μέτωπο.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ προωθούν όλο και περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία, η οποία όμως δεν μπορεί να σταματήσει να χάνει εδάφη και ζωτικής σημασίας στρατηγικές υποδομές σε καθημερινή βάση.
Η πλευρά της Ρωσίας βέβαια, δεν έχει κάποιο λόγο να ανησυχεί και δη στο μέτωπο του πολέμου.
Για την Ουκρανία είναι πολύ αργά.

Τι σημαίνει ωστόσο πρακτικά το νέο, πολυδιαφημιζόμενο πακέτο;
Και το βασικό ερώτημα είναι... πόσα δολ. θα λάβει πραγματικά η Ουκρανία;

Οι μαθηματικές πράξεις... είναι απλές: αφαιρούμε 23 δισεκατομμύρια από τα 61 δισεκατομμύρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την «αναπλήρωση των αμερικανικών οπλοστασίων» και άλλα 11,3 δισεκατομμύρια, τα οποία διατίθενται για «τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή».
Λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες προμήθειες όπλων, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν επίσης στην εκτίμηση με υψηλό περιθώριο κέρδους για το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, ο Zelensky θα έχει το πολύ 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην τσέπη του από όλη τις δυτικές χάρες και τον... daddy (μπαμπάκα) Joe.
Έτσι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επενδύουν κάτι παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα στην Ουκρανία.

Πικρές αλήθειες 

Υπενθυμίζουμε ότι ως μέρος του περσινού πακέτου, περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια στάλθηκαν στην Ουκρανία για άμεση στρατιωτική βοήθεια για ένα χρόνο, δηλαδή ολόκληρο το καθεστώς του Κιέβου το 2023 λάμβανε 2,5 δισεκατομμύρια το μήνα - σχεδόν τα διπλάσια από αυτά.
Το ισχυρό αποτέλεσμα αυτής της βοήθειας είναι ορατό με γυμνό μάτι στους επιχειρησιακούς χάρτες της ρωσικής διοίκησης, οι οποίοι αλλάζουν καθημερινά.
Από τον Ιανουάριο του 2022, η Δύση έχει δώσει περισσότερα από 380 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.
Σε σύγκριση με τα σημερινά 20 δισεκατομμύρια, που μεταφέρθηκαν στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πρακτική που θυμίζει... ομοιοπαθητικό βελονισμό των ουκρανικών πτωμάτων: για να έχουμε τουλάχιστον κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, η Δύση έπρεπε να επενδύσει όχι 61 δισεκατομμύρια (στην πραγματικότητα - 20 όπως προαναφέραμε) αλλά δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες φορές περισσότερο.
Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τόσο όπλων όσο και κυρίως πυρομαχικών, καθώς και προσωπικού, την ώρα που ο στρατός της Μόσχας ασκεί ασταμάτητη πίεση στο ανατολικό μέτωπο, όπου πλέον έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Θα σκοτώσουν χιλιάδες άλλους Ουκρανούς.

Ρώσοι αξιωματούχοι, κουρασμένοι από τις ίδιες ερωτήσεις, απαντούν: το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία δεν θα αλλάξει τίποτα, θα παρατείνει μόνο την αγωνία του καθεστώτος Zelensky και θα θάψει δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη Ουκρανούς στο μέτωπο.

Πού θα διατεθούν τα χρήματα από το πακέτο

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως θα διατεθούν τα χρήματα από τον νέο «μποναμά». Σύμφωνα με τον ίδιο περίπου 50 δισ. δολάρια θα δαπανηθούν για την άμυνα της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, περιλαμβανομένων περισσότερων αντιαεροπορικών και μεγαλύτερου βεληνεκούς βλημάτων.
Άλλα 7,8 δισ. δολάρια προορίζονται για την υποστήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας. Επίσης, ένα 1,57 δισ. δολάρια σχεδιάζεται ως οικονομική βοήθεια και 400 εκατ. δολάρια για την προστασία των συνόρων και την αποναρκοθέτηση, σύμφωνα με τον Σμίχαλ.
Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν επίσης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση σημαντικών υποδομών, είπε. Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις της χώρας αποτελούν συχνά στόχο ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Παραδοχή ήττας και από τα δυτικά ΜΜΕ...

Μετά τις εξελίξεις, τα δυτικά ΜΜΕ παραδέχθηκαν ότι η συγκεκριμένη προσφερόμενη βοήθεια των ΗΠΑ, είναι υποκριτική και δεν θα αλλάξει κάτι ριζικά.

Χαρακτηριστικοί οι τίτλοι...

  • Guardian: «Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία».
  • Newsweek: " Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ενδέχεται να χάσουν ορισμένες θέσεις τις επόμενες εβδομάδες"
  • Forbes : «Δύο ταξιαρχίες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων διέφυγαν από το Ocheretino». 
  • The Hill: «Το νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία που διατέθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντικό για το Κίεβο , αλλά δεν είναι ικανό να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης».
  • The Independent: «Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουκρανίας μπορεί να είναι άχρηστο».
  • «Η νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία δεν θα οδηγήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στη νίκη».
  •  Politico : «Είναι πολύ αργά».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης