Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Φρενάρει η άνοδος των τιμών των τροφίμων στο πρώτο 4μηνο του 2024 - Τα μέτρα θα ισχύσουν έως τέλη Μαίου 2024

Φρενάρει η άνοδος των τιμών των τροφίμων στο πρώτο 4μηνο του 2024 - Τα μέτρα θα ισχύσουν έως τέλη Μαίου 2024
Μεγάλη πάντως η αύξηση τον Απρίλιο αφού ο δείκτης των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ενισχύθηκε κατά 5,4%
Πιο φθηνό έστω και οριακά έγινε το καλάθι των τροφίμων στα super markets στο πρώτο τετράμηνο του 2024 ενώ τα «καλά» νέα για τα νοικοκυριά είναι ότι ανακόπηκε η άνοδος των τιμών των τροφίμων.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του μηνός Απριλίου δείχνουν ότι αυξήθηκε στο 3,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Απρίλιο του 2023.
Ο δείκτης των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών ενισχύθηκε κατά 5,4% τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 αλλά η πορεία των τιμών στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά για το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι ενθαρρυντική τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για την κυβέρνηση.

Πέφτουν οι τιμές των τροφίμων από τις αρχές του 2024

Ο δείκτης της υποκατηγορίας Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ήταν στις 130,56 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Απρίλιο του 2024 έπεσε στις 129,66 μονάδες.
Πρόκειται για οριακή πτώση αλλά ικανή να φέρει στο προσκήνιο εκτιμήσεις ότι ο γύρος των ανατιμήσεων έκλεισε.
Πιο αναλυτικά καταγράφηκε πτώση κατά 0,69%.
Η πτώση μπορεί να σηματοδοτεί ότι οι τιμές δεν μπορεί να ανέβουν άλλο διότι θα φέρει πτώση στη ζήτηση ή λειτούργησε ο ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων.
Βέβαια για τα νοικοκυρά το ζητούμενο είναι οι τιμές να διορθώσουν τουλάχιστον κατά 1/3% σε σχέση με την άνοδο που σημείωσαν τα δύο τελευταία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι στα τρόφιμα λειτουργεί το καλάθι του νοικοκυριού και μέχρι τέλη Μαΐου θα είναι σε ισχύ το μέτρο μείωσης της τιμής -5% το οποίο αφορά 1300 προϊόντα.
Ακόμη ο περιορισμός του μεικτού περιθωρίου κέρδους θα είναι σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2024.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση (Απρίλιος 2024 με Απρίλιο 2023)

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,1% τον μήνα Απρίλιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 5,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ρύζι, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια.
• 2,6% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 4,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 0,1% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
• 3,6% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 3,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης