Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron: Ο στρατός θα παραμείνει στη Νέα Καληδονία για όσο χρειαστεί

Macron: Ο στρατός θα παραμείνει στη Νέα Καληδονία για όσο χρειαστεί
Δρόμοι σε όλο το νησί παραμένουν σήμερα αποκλεισμένοι με οδοφράγματα που έχουν υψώσει διαδηλωτές, και οι κάτοικοι παίρνουν οδηγίες από τα social media για το ποιοι δρόμοι είναι ασφαλείς για να βγουν σε αναζήτηση τροφίμων, βενζίνης και φαρμάκων.
Για όσο χρόνο χρειάζεται θα παραμείνουν οι δυνάμεις ασφαλείας στη Νέα Καληδονία, διεμήνυσε σήμερα (23.05.2024) ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Emanuel Macron επιθεώρησε περιοχές της Νέας Καληδονίας, το νησί του Ειρηνικού που κυβερνάται από τη Γαλλία, μετά τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τις φονικές ταραχές που πυροδότησε μια επίμαχη εκλογική μεταρρύθμιση.
Η βιαστικά οργανωμένη επίσκεψη του Μακρόν στη Νέα Καληδονία, συνοδευόμενου από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ενόπλων Δυνάμεων και Υπερπόντιων Εδαφών, πραγματοποιείται αφού έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο χωροφύλακες, σκοτώθηκαν στις ταραχές, κατά τις οποίες τραυματίσθηκαν επίσης 86 αστυνομικοί και χωροφύλακες και οι οποίες άφησαν πίσω λεηλατημένα καταστήματα και πυρπολημένα αυτοκίνητα και επιχειρήσεις αφότου ξέσπασαν πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα.
«Τις επόμενες ώρες και ημέρες, μαζικές νέες επιχειρήσεις θα προγραμματισθούν όπου είναι απαραίτητο και η δημοκρατική τάξη θα αποκατασταθεί πλήρως επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ο Macron στη διάρκεια συνάντησής του με πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στην πρωτεύουσα Νουμεά.
Δρόμοι σε όλο το νησί παραμένουν σήμερα αποκλεισμένοι με οδοφράγματα που έχουν υψώσει διαδηλωτές, και οι κάτοικοι παίρνουν οδηγίες από τα social media για το ποιοι δρόμοι είναι ασφαλείς για να βγουν σε αναζήτηση τροφίμων, βενζίνης και φαρμάκων.
Νωρίτερα ο Macron είχε πετάξει με ελικόπτερο πάνω από περιοχές κατεστραμμένες από τη φωτιά, όπου μπουλντόζες εργάζονται για να καθαρίσουν τα συντρίμμια. Δήμαρχοι από τα προάστια που έχουν πληγεί περισσότερο συναντήθηκαν με τον Macron στη γαλλική Ύπατη Αρμοστεία, μαζί με τοπικούς ηγέτες που τάσσονται υπέρ της Γαλλίας και άλλους που επιδιώκουν την ανεξαρτησία.
Με το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Μακρόν δήλωσε ότι τα επιπλέον 3.000 μέλη προσωπικού ασφαλείας που έχουν σταλεί στο νησί θα παραμείνουν, ακόμη και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, εφόσον χρειαστεί.
«Πιστεύω προσωπικά ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα πρέπει να παραταθεί», δήλωσε προσθέτοντας ωστόσο ότι θα αρθεί μόνο όταν οι διαδηλωτές αποσύρουν τα οδοφράγματα.
Οι διαδηλωτές εκφράζουν φόβους ότι η εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία έχει ήδη περάσει από τους βουλευτές στην ηπειρωτική Γαλλία, θα αμβλύνει την επιρροή στις εκλογές των αυτοχθόνων Κανάκ, οι οποίοι αποτελούν το 40% των 270.000 κατοίκων του νησιού, ενώ θα δυσχεράνει επίσης τη διεξαγωγή οποιουδήποτε μελλοντικού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.
Η μεταρρύθμιση απαιτεί για να εγκριθεί συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου. Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης είπε σήμερα στο ραδιοσταθμό Europe 1 ότι ο Μακρόν θα αναφερθεί στο ενδεχόμενο η συνεδρίαση αυτή να καθυστερήσει.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης