Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall μετά τη Fed – Στο -0,1% ο Dow Jones, o Nasdaq +1,53% - Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500 με +0,85%

Μεικτά πρόσημα στη Wall μετά τη Fed – Στο -0,1% ο Dow Jones, o Nasdaq +1,53% - Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500 με +0,85%
Μεικτά πρόσημα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης...
Μεικτά πρόσημα παρουσίασαν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, μετά την απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για άλλη μία φορά στο εύρος του 5,25% - 5,5%.
Παράλληλα, με νέα ρεκόρ ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι S&P 500 και Nasdaq, για τρίτη διαδοχική ημέρα, τερματίζοντας μακριά από τα υψηλά ημέρας.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,09% στις 39.712 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,85% στις 5.421 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,53% στις 17.608 μον.
fdsgdfdsgf.JPG
Στο ταμπλό, η Bank of America (+1,42%) και άλλες χρηματοοικονομικές μετοχές σημειώνουν κέρδη, όπως επίσης οι Home Depot (+4%) και Lowe's (+3,25%).
Η αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia (+3,55%), η Broadcom (2,36%) και άλλες τεχνολογικές μετοχές επίσης κινούνται ανοδικά…
Άλμα 13,34% κατέγραψε η Oracle… γράφοντας ιστορικά υψηλά
Τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο ανέκτησε η Apple, εκθρονίζοντας τη Microsoft, καθώς η εταιρεία κατασκευής του iPhone σπιντάρει στην κούρσα του τομέα τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.
Η μετοχή της Apple σημείωσε κέρδη της τάξης του 2,86%, με τη Microsoft (+1,94%), με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 3,28 τρισ. δολαρίων, να μένει εντέλει στην πρώτη θέση από πλευράς market cap.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς βούτηξε 11 μονάδες βάσης στο 4,29%.

Στα μάκρο, αμετάβλητα στο εύρος 5,25% με 5,50% διατήρησε τα επιτόκια πολιτικής η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), επιλέγοντας να μην ακολουθήσει τη νομισματική χαλάρωση που έβαλε εμπρός η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας κάνουν λόγο για μόλις μία μείωση επιτοκίων, κατά 0,25%, το 2024, ενώ θα ακολουθήσουν μειώσεις κατά συνολικά 1% τόσο το 2025, όσο και το 2026.
Όπως αναφέρει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) η οποία συνεδρίασε 11-12/6, οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Τα κέρδη θέσεων εργασίας παρέμειναν ισχυρά και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός. Τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε μέτρια πρόοδος προς τον στόχο της Fed για -ετήσιο- πληθωρισμό 2%.
«Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και τον πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα.
Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό έχουν κινηθεί προς καλύτερη ισορροπία κατά το προηγούμενο έτος.
Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η FOMC παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού. (...)
Η Επιτροπή δεν κρίνει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος επιτοκίων έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του (αμερικανικού) Δημοσίου και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.
Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, στο 3,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο, έναντι 3,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Στατιστικής της Εργασίας.
Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές ήταν αμετάβλητες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα αυξάνονταν κατά 0,1%.
Επίσης, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 3,4% στις τιμές και σε ετήσια βάση, με τα στοιχεία να είναι ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4,3% καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό αμβλύνθηκαν.
«Ο σημερινός ΔΤΚ επαναφέρει τη Fed στην κατεύθυνσης της προληπτικής περικοπής μέσα στο 2024, ώστε να διασφαλίσει ότι η ύφεση παραμένει μακριά» δήλωσε ο Ashwin Alankar, επικεφαλής της παγκόσμιας κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Janus Henderson Investors.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης