Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα deals που αλλάζουν την ελληνική ενεργειακή αγορά - Σκυλακάκης: Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμους επενδυτές

Τα deals που αλλάζουν την ελληνική ενεργειακή αγορά - Σκυλακάκης: Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμους επενδυτές

Έρχονται νέες πράσινες επενδύσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δύο μεγάλες συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν χθες στην αγορά ενέργειας, αποδεικνύοντας το δυναμισμό των ελληνικών εταιρειών ενέργειας που καταφέρνουν να τοποθετούνται έγκαιρα στην αγορά και να εξασφαλίζουν σημαντικές υπεραξίες.
Ταυτόχρονα η απόκτηση της Τέρνα Ενεργειακή από την Masdar σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις ελληνικές ΑΠΕ, όπου πλέον η ισχυρή εταιρεία των Η.Α.Ε γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής στις ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή η Energean plc συμφώνησε να μεταβιβάσει στην Carlyle International Energy Partners (διαχειρίζεται assets αξίας άνω των 400 δισεκ. δολαρίων) το χαρτοφυλάκιό της σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, έναντι τιμήματος έως 945 εκατ. δολάρια και όχι λιγότερο από 820 εκατ. δολάρια, δηλαδή πάνω από 3 φορές περισσότερο σε σχέση με το κόστος απόκτησής τους από την Edison προ 4ετίας, που ήταν 284 εκατ. δολάρια το 2020.

Η μεταβίβαση των assets σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία επιτρέπει στην Energean να εξορθολογίσει το χαρτοφυλάκιό της, εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στην στρατηγική ανάπτυξης με βάση το φυσικό αέριο, η οποία σηματοδοτείται από την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Karish North στο Ισραήλ καθώς και από την πρόσφατη είσοδο στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο. Είναι μια στρατηγική που ενισχύει τις προοπτικές οικονομικής αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου, δημιουργεί ελεύθερες ταμειακές ροές και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους μετόχους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenegynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης