Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τεράστια πίεση στο ΕΣΥ - Διπλασιάστηκε σε 15 ημέρες ο μέσος όρος κρουσμάτων - Μεγάλη ανησυχία από τις μεταλλάξεις

Τεράστια πίεση στο ΕΣΥ - Διπλασιάστηκε σε 15 ημέρες ο μέσος όρος κρουσμάτων - Μεγάλη ανησυχία από τις μεταλλάξεις
Οι μεταλλάξεις παντού πλέον με κυρίαρχο το βρετανικό στέλεχος -  Εκτιμήσεις για 200 ασθενείς που θα χρειαστούν διασωλήνωση ή νοσηλεία σε ΜΕΘ την επόμενη εβδομάδα

(Συνεχές upd) Στην αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που πλέον εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια έχει μετατεθεί η αγωνία για την πανδημία στη χώρα, η οποία κατά τα χθεσινά 5/3 στοιχεία του ΕΟΔΥ κινείται σε αριθμούς παρόμοιους με τους χθεσινούς και ελαφρώς μειωμένους, αν και «το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται», σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Με 2.215 νέα κρούσματα, 16.500 ενεργά σε όλη την επικράτεια, τους διασωληνωμένους στους 451 και τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες αν τα έξυπνα μέτρα της κυβέρνησης θα προλάβουν τη διασπορά, επιτρέποντας έτσι -και σε συνδυασμό με τις στρατηγικές κινήσεις ενίσχυσης των νοσοκομείων- μια αργή αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που έχει βρεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Θα χρειαστούν εβδομάδες για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Τα επιδημιολογικά στοιχεία προσφέρονται για δυσοίωνες προβλέψεις αλλά και ακριβείς υπολογισμούς.
Ο μέσος όρος κρουσμάτων που διπλασιάστηκε σε 15 ημέρες φτάνοντας τα 1.909 κρούσματα ανά ημέρα, επιτρέπει μια εκτίμηση του βάρους που θα χρειαστεί να σηκώσει το σύστημα υγείας.
Ήδη, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 330 εισαγωγές σε νοσοκομεία ημερησίως κατά μέσο όρο, με τους νοσηλευόμενους ασθενείς COVID-19 στην επικράτεια να υπερβαίνουν τους 3.200.
Μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν 403 εισαγωγές.
Περίπου 200 ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση ή νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εκτίμησε η καθηγήτρια, αριθμός πολλαπλάσιας ανησυχίας με τη νοσηλεία παρατεταμένη κατά μία εβδομάδα σε σχέση με παλαιότερα και την αλματώδη αύξηση που παρατηρείται στο σκληρό δείκτη την τελευταία εβδομάδα: οι 196 νέες διασωληνώσεις σχημάτισαν την πληρότητα των ΜΕΘ COVID σε 63% για την επικράτεια και 87% για την Αττική, παρά την αύξηση διαθέσιμων κλινών (90 κλίνες ΜΕΘ-COVID-19)
Έντονη παραμένει η ανησυχία για την κατάσταση στο λεκανοπέδιο που δέχτηκε 1.600 ασθενείς στα νοσοκομεία του τις τελευταίες εφτά ημέρες, με τα νοσοκομεία του να φιλοξενούν τα μισά περίπου περιστατικά COVID-19.

Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφουν αύξηση στις διαγνώσεις που πιθανότατα σχετίζονται με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίζεται σε 106 χώρες και σε 56 το νοτιοαφρικανικό.
Στην Ελλάδα οι μεταλλάξεις βρίσκονται παντού με κυρίαρχο το βρετανικό στέλεχος, ο ΕΟΔΥ το συνδέει με το 60-70% των νέων κρουσμάτων και έως και 90% για Αττική και Κρήτη.
Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έχει δείξει 1.006 στελέχη στην Αττική, 200 στη Θεσσαλονίκη, 116 στο Ηράκλειο, 46 στο Ρέθυμνο και 30 στο Λασίθι, 28 στη Λάρισα, 22 στην Αχαΐα, 21 στην Κοζάνη (21) και 12 στην Εύβοια.
Δεδομένης της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας των μεταλλαγμένων στελεχών, η καθηγήτρια επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που σειρά παραγόντων οδηγούν στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Μεταλλάξεις, χειμωνιάτικος καιρός, μεγάλη ιική διασπορά στην κοινότητα και χαλάρωση του κόσμου εξαιτίας της κόπωσης δυσκολεύουν την προσπάθεια επαναφοράς δραστηριοτήτων.
«Οι πολίτες που τα τηρούν αποτελούν ένα τείχος προστασίας», ανέφερε η καθηγήτρια για τα μέτρα που μας απέτρεψαν από χειρότερη μοίρα και που, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς (1.059.304 έως σήμερα), θα οδηγήσουν στο τέλος του μαραθωνίου.

«Βράζει» η Αττική - Ανώγεια Κρήτης και Φωκίδα στο «βαθύ κόκκινο»

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.215 νέα κρούσματα κατόπιν 56.061 ελέγχων, με τα μισά σταθερά στην Αττική (1.057), 247 στη Θεσσαλονίκη και 107 στην Αχαΐα να σχηματίζουν την τριάδα στην επιδημιολογική κατάταξη.
Η πορεία της Αττικής παραμένει ανοδική, με πάνω από 8.100 ενεργά κρούσματα το τελευταίο 15ήμερο ενώ για χθες η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη στο Κέντρο με 314 νέες λοιμώξεις και ακολουθούν Πειραιάς (184), Δυτικός Τομέας Αθηνών (147), Ανατολική Αττική (122), Βόρειος Τομέας (113), Νήσοι (45) και Δυτική Αττική (35).
Αυξητικές τάσεις πως δείχνουν οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρα.
Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, σημείωσε αύξηση 37% στο επιδημιολογικό της φορτίο την εβδομάδα αυτή, με 2.000 ενεργά κρούσματα.
Η επιδημιολογική επιβάρυνση οδήγησε την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και τον Δήμο Ανωγείων της Π.Ε. Ρεθύμνου στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκρουσε καμπανάκι επιπλέον για τις περιφερειακές ενότητες: Κοζάνης (21 νέα κρούσματα), Καστοριάς (5), Ιωαννίνων (40), Καβάλας (20), Ημαθίας (10), Σερρών (8), Κιλκίς (3), Ζακύνθου (4), Χανίων (15) και Ρεθύμνου (18), οι οποίες πλησιάζουν το σημείο συναγερμού.

Τι ισχύει για ΚΤΕΟ και γάμους

Για μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν ισχύουν οι περιορισμοί για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε 2 χλμ) και απαιτείται SMS με κωδικό 2 ή έντυπη βεβαίωση και αποδεικτικό ραντεβού με ΚΤΕΟ.
Η τέλεση γάμων θα επιτρέπεται αλλά με την παρουσία αυστηρά έως 9 ατόμων συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού και των βοηθών του.

Στους 6.664 οι νεκροί


Τα νέα 5/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.215, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 201.677, εκ των οποίων 51,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

s1_10.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.664 θάνατοι.
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 451 (χθες 449).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
s2_10.jpg
To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.398 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή +10,14%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 335 ασθενείς.
s5_6.jpg

Τι ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη


Από τις 4 Μαρτίου και έως τις 16 Μαρτίου αλλάζουν τα δεδομένα στην μετακίνηση (ισχύουν σε όλη τη χώρα).

Στο SMS 2 (αγορά αγαθών) και 3 (τράπεζες) η μετακίνηση θα γίνεται εντός δήμου ή έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS 6 οι δραστηριότητα γίνεται είτε όταν κάποιος είναι πεζός ή όταν κινείται με ποδήλατο.
Στο SMS 4 από αύριο θα ζητούνται επιπλέον διευκρινήσεις.

Συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο.
Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
Ακόμα, όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο κόκκινο.
Στις περιοχές σε βαθύ κόκκινο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά πλέον από τις 19.00 με εξαίρεση την Αττική.

Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής

Σε εφαρμογή έθεσε το υπουργείο Υγείας θέτει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το σύστημα υγείας, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και το ρεκόρ νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Για αυτό και με δεδομένο ότι το ΕΣΥ πρέπει να υπηρετεί όλους τους ασθενείς και όχι μόνο αυτούς που νοσούν από Covid, η αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η εξής:
Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ.
Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο.
Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid.
Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές, είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.
Το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρικός Ντυνάν, παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών.
Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ.
Το Νοσοκομείο θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του.
Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Ερρικός Ντυνάν θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.
Το Ερρικός Ντυνάν ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο.
Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δε θα μείνει αβοήθητος.
Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

Σε ισχύ από 1/3 οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων

Σε ισχύ τέθηκαν από Δευτέρα 1 Μαρτίου οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.
Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.
Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται και χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.

Σε ποιους δεν επιτρέπεται η μετακίνηση

Επισημαίνεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:
α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
β) τηλεργασία και
γ) νόμιμη άδεια.
Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Τι γίνεται με αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες

Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.
Ειδικώς οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης