Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ): Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ): Η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας
Περίπου 3 δις ευρώ καταθέσεων έχουν εγκαταλείψει το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δύο μήνες τονίζει ο ΥΠΟΙΚ
Την ανησυχία του ότι εάν η χώρα εισέλθει σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και έρθει σε ρήξη με τους δανειστές της, θα υπονομευθούν οι προσπάθειες των τελευταίων ετών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εκφράζει σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Όπως αναφέρει στη συνέντευξη του ο κ.Χαρδούβελης, υπό το κλίμα της αβεβαιότητας και ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου περίπου 3 δις ευρώ έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δύο μήνες, αν και όπως υπογραμμίζεται ένα μεγάλο μέρος των εκροών αυτών θα πρέπει να συνδεθούν και με φορολογικές υποχρεώσεις και πληρωμές.
Αν και αναφέρεται ότι το ποσό αυτό είναι μικρό σε σύγκριση με τα 70 δις ευρώ που χάθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία 5 χρόνια, ο κ.Χαρδούβελης επισημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος του τι θα ακολουθήσει.
«Η πιθανότητα ενός bank run είναι πολύ μικρή. Η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείας. Βέβαια είναι ακόμα η αρχή και για αυτό πρέπει να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των καταθετών πολύ προσεκτικά» υπογραμμίζει ο κ.Χαρδούβελης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει μπει σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής λόγω της μη εκλογής ΠτΔ και της προκήρυξης εκλογών, γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς και να μειωθεί η είσπραξη φόρων.
«Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν επιλυθεί σύντομα, μήνες οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαθούν. Αν απολέσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, τότε ίσως και το δεύτερο τρίμηνο θα σου δώσει τη μισή αύξηση από αυτή που θα προσέφερε διαφορετικά», είπε ο κ. Χαρδούβελης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,9% για το 2015, αν και ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό «στο χειρότερο σενάριο».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε περίπτωση που η κάλπη της 25ης Ιανουαρίου δεν βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή τα κόμματα δεν καταφέρουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας, τότε θα ακολουθήσουν και δεύτερες εκλογές όπως συνέβη και το 2012.
«Δεν χρειάζεται μόνο να σχηματιστεί άμεσα μια σταθερή κυβέρνηση. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με ξεκάθαρη πολιτική» τονίζει ο κ.Χαρδούβελης.
Όπως λέει ο κ.Χαρδούβελης μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Η πολιτική που ασκείται σε μια χώρα συμβαδίζει με τις βαθιές επιθυμίες του πληθυσμού.
Και ο πληθυσμός θέλει να μείνει με τη Δύση.
Κάτι που σχετίζεται με την παραμονή στη ζώνη του ευρώ» αναφέρει ο κ.Χαρδούβελης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης