Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για το δάνειο των 86 δισ στην Ελλάδα - Στα 26 δισ η α’ δόση - Στο Ταμείο οι μετοχές των τραπεζών

Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για το δάνειο των 86 δισ στην Ελλάδα - Στα 26 δισ η α’ δόση - Στο Ταμείο οι μετοχές των τραπεζών
Τσακαλώτος: Το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα το κρίνουν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες - Dijsselblοem: Στο Ταμείο των 50 δισ. ευρώ οι μετοχές των τραπεζών
(upd28) Το νέο, τριετές δάνειο, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ, ενέκριναν - μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης – οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με το Eurogroup να αποφασίζει την άμεση εκταμίευση 26 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Η συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ολοκληρώθηκε στις 22:00 το βράδυ, έλαβε την απόφαση άμεσης εκταμίευσης 26 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όλες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Η συγκεκριμένη δόση θα χορηγηθεί στην Ελλάδα σε δύο υποδόσεις:
α. Η πρώτη υποδόση ύψους 10 δισ. ευρώ θα καταβληθεί άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
β. Η δεύτερη υποδόση ύψους 16 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στην Ελλάδα τμηματικά
Η πρώτη καταβολή των 13 δισ. ευρώ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου.
Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε μία ή περισσότερες δόσεις εντός του Φθινοπώρο.
Σημειώνεται ότι τα 10 δισ. των τραπεζών θα μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό του ESM στο Λουξεμβούργο και όχι στην Ελλάδα.
Για τις τράπεζες προβλέπονται ακόμη 15 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress test των τραπεζών.
Το Eurogroup παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες καταθέτες, οι οποίοι είναι απολύτως προστατευμένοι.
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των ομολογιούχων, εφόσον το συνολικό ποσό των αναγκαίων κεφαλαίων υπερβεί τα 25 δισ. ευρώ.
Aξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των τραπεζών θα υπαχθούν στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ.
Σχετικά με το χρέος, η βιωσιμότητά του θα αξιολογηθεί εκ νέου τον Οκτώβριο, όταν και θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Όσον αφορά το ΔΝΤ, η συμμετοχή του θα καθοριστεί επίσης τον Οκτώβριο, κατόπιν της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της εφαρμογής των πρώτων μεταρρυθμίσεων.
Υπενθυμίζεται ότι τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν την ελληνική συμφωνία έως την Τετάρτη (19/8). 

Τσακαλώτος: Το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα το κρίνουν οι διάφορες κοινωνικές ομάδες
Μετά από ένα ολόκληρο 24ωρο στη Βουλή και άλλες έξι ώρες στο Eurogroup οι αντοχές του Ευκλείδη Τσακαλώτου είχαν αρχίσει να εξαντλούνται.
Η ικανοποίηση, όμως, για την επικύρωση της συμφωνίας ήταν μία καλή ανταμοιβή για τον υπουργό Οικονομικών.
Ο ίδιος ωστόσο, είπε εξερχόμενος της συνεδρίασης ότι «το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς θα το αξιολογήσει η ελληνική κοινωνία».
«Οι διάφορες κοινωνικές ομάδες αυτές είναι που θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν πόσο θετική είναι αυτή η συμφωνία".
Ο Τσακαλώτος σχολίασε και το γεγονός ότι "οι προηγούμενες συμφωνίες δεν είχαν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα" και ευχήθηκε αυτή τη φορά να συμβεί το αντίθετο.
"Εμείς απλά ελπίζουμε ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε αυτές να αμβλύνουν τις αδικίες και τις στρεβλώσεις".

Dijsselbloem: Στο Ταμείο των 50 δισ. ευρώ οι μετοχές των τραπεζών
Kατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο J. Dijsselbloem διαμήνυσε ότι το Eurogroup κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα
«Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής» υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όπως αναγνώρισε, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα τεχνικά κλιμάκια, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν γόνιμες και έγιναν σε καλό κλίμα.
«Χαιρετίζουμε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η πιστή εφαρμογή του θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα.
Σχετικά με τις τράπεζες, επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, κατόπιν της ολοκλήρωσης των stress tests (τεστ αντοχής).
Όπως διαβεβαίωσε, οι καταθέτες θα εξαιρεθούν από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.
Πάντως, κατέστησε σαφές ότι οι τραπεζικές μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, θα υπαχθούν στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ιδρυθεί στα τέλη του 2015.
Όσον αφορά το ύψος του δανείου, αποκάλυψε ότι θα ανέλθει στα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα διοχετευτούν στις τράπεζες.
Σχετικά με το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε ότι η βιωσιμότητά του θα εξεταστεί κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Dijsselbloem ξεκαθάρισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί εφόσον διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και υλοποιηθούν οι πρώτες αυστηρές μεταρρυθμίσεις.
«Έως τις 19 Αυγούστου, όλα τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Schaeuble: Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί τον Οκτώβριο, μετά την πρώτη αξιολόγηση
«Συμφωνήσαμε σε μια κοινή πρόταση και τώρα θα πρέπει να κάνουμε συστάσεις στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια», ανέφερε μετά το πέρας του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.
«Η κα Lagarde μας διαβεβαίωσε ότι αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, τον Οκτώβριο θα έχουμε τα δεδομένα, για να συζητήσουμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα βρούμε μία κοινή λύση», πρόσθεσε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ο ίδιος εκτίμησε πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πακέτο αυτό.
Παράλληλα, σχολίασε πως ίσως χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για το συνταξιοδοτικό της Ελλάδας.
Ο Schaeuble αναφέρθηκε και στο ποσοτικά δεδομένα της συμφωνίας, τονίζοντας πως «η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ είναι πολύ σημαντική για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να κινηθεί δυναμικά, ενώ τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα μπουν σε ειδικό λογαριασμό και θα διατεθούν αν υπάρξει ανάγκη».
Ο Τσίπρας δεν έχει όλο το κόμμα μαζί του, αλλά διαθέτει μία ευρεία πλειοψηφία που μας ικανοποιεί, υπογράμμισε σχετικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ σχολίασε πως «φαίνεται ότι τώρα πραγματικά στην Ελλάδα, γίνεται σοβαρή προσπάθεια, να μπει η χώρα σε έναν νέο δρόμο, να αντεπεξέλθει στις οικονομικές ανάγκες που έχει και γι'αυτό συμφωνήσαμε στο Eurogroup, να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, παραμένουμε προσεκτικοί, γιατί είναι μεγάλο το ποσό αυτό που διαθέτουμε».

Dombrovskis: Προέχει να οικειοποιηθούν οι ελληνικές αρχές το πρόγραμμα
Ως το πρώτο βήμα από τα πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν αντιμετώπισε ο Valdis Dombrovskis την επικύρωση της συμφωνίας από το Eurogroup.
"Ήταν αναγκαία η συμφωνία για να αρθούν οι ανασφάλειες και να υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε.
"Αυτή η αβεβαιότητα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.
Είναι πολύ σημαντικό να γυρίσουμε σελίδα, γιατί αντί για 2,5% ανάπτυξη περιμένουμε μικρότερα ποσοστά.
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 0,25% για φέτος, 0,5% για του χρόνου και 1,5% για το 2017, έτσι ώστε να φτάσουμε στο 3,5% του 2018.
Το συνολικό ποσό του προγράμματος θα φτάσει το 86 δις. ευρώ με 25 δισ. ευρώ από αυτά να πηγαίνουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών".
Ο Domrovskis ξεκαθάρισε και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει πλέον συνειδητά το πρόγραμμα και σε αυτή την περίπτωση θα κάνουν και οι δανειστές το καθήκον τους.
"Θα γίνουν και διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά αυτό που προέχει είναι να οικειοποιηθούν οι ελληνικές αρχές αυτό το πρόγραμμα
Η ψηφοφορία που έγινε στην ελληνική Βουλή ήταν ένα σημαντικό βήμα.
Η Κομισιόν είναι προσηλωμένη στις ανάγκες της Ελλάδας και θα διαθέσει 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2020.
Είναι προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
Θα βοηθήσουμε στην άρση των capital controls.
Επιτρέποντας την εκταμίευση της πρώτης δόσης γίνεται το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση".

Regling (ESM): Στόχος να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας
H ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη μόνο εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα, υποστήριξε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Eurogroup.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει γυρίσει την σελίδα της κρίσης» τόνισε χαρακτηριστικά, καθιστώντας αναγκαία την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Όσον αφορά το ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν και ο ESM αναμένει τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
«Το δάνειο θα εκταμιευτεί σε δόσεις τα επόμενα τρία χρόνια, με ημερομηνία αποπληρωμής κατά μέσο όρο 32,5 χρόνια μετά» εξήγησε εν συνεχεία.
Όσον αφορά την α’ δόση, κατέστησε σαφές ότι θα ανέλθει στα 26 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι άμεσες ανάγκες της χώρας.
Σχετικά με τα 10 δισ. της α’ δόσης που αφορούν τις τράπεζες, διευκρίνισε ότι δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, καθώς θα αποταμιευτούν σε ταμείο στο Λουξεμβούργο

To επίσημο ανακοινωθέν
Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τη συμβολή του ΔΝΤ, σχετικά με τους όρους πολιτικής που διέπουν το νέο πρόγραμμα προσαρμογής του ESM.
Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν, όπως φαίνεται από την εξομάλυνση της μεθόδου εργασίας με τους θεσμούς και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με έναν πιο αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο.
Αυτή η συμφωνία είναι σύμφωνα με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου και παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε μία βιώσιμη πορεία.
Τo Eurogroup καλωσορίζει το ευρύ πεδίο εφαρμογής των μέτρων πολιτικής που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU), το οποίο, εάν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα, θα αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Είμαστε σίγουροι ότι η αποφασιστική όσο και η όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων όπως περιγράφονται στο MoU θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην πορεία της βιώσιμης ανάπτυξης βασισμένη στα υγιή δημόσια οικονομία, την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα, τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η Ελλάδα θα στοχεύσει έναν μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% με μία δημοσιονομική πορεία πρωτογενούς ισοζυγίου 0,25% το 2015, 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018, που επιτευχθεί κυρίως μέσω των εκ των προτέρων παραμετρικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων με την υποστήριξη από μέτρα που θα ενισχύσουν την φορολογική συμμόρφωση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Η Ελλάδα θα αναλάβει μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητα, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης. Θα ορίσει πολιτικές για να καλύψει πλήρως την δημοσιονομική της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 και θα εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία αποδεκτά εναλλακτικά μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.
Το Eurogroup υπογραμμίζει τη βαρύτητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στο νέο πρόγραμμα του ESM και χαιρετίζει τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ενισχύσουν τη διαφάνεια των διαδικασιών.
Το νέο πρόγραμμα θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών αρχών και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2015.
Στο νέο ταμείο θα συμπεριληφθούν οι μετοχές των τραπεζών, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Συνολικά θα ενταχθούν στο ταμείο περιουσιακά στοιχεία 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα αφορούν τις ελληνικές τράπεζες και τα εναπομείναντα θα αφορούν τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα.
Η πρώτη δόση θα ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει δύο υπο-δόσεις.
Η πρώτη υπο-δόση των 10 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί άμεσα σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η δεύτερη υπο-δόση των 16 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί σε τρία στάδια.
Η πρώτη, ύψους 13 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί έως τις 20 Αυγούστου, ενώ η δεύτεη και η τρίτη, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί το Φθινόπωρο.
Ακόμη 15 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης – και όχι μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Sapin: Η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης
Την ικανοποίηση της Γαλλίας για την έγκριση του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Eurogroup.
Με την έγκριση του προγράμματος, η Ελλάδα θα μπορέσει να βρει ξανά τον δρόμο προς την ανάπτυξη και να δώσει στους νέους πρόσβαση στην εργασία, πρόσθεσε, στη συνέχεια, ο γάλλος υπουργός.
Ο κ. Sapin αναφέρθηκε στον δύσκολο δρόμο, μέχρι να υπάρξει η συμφωνία, σχολιάζοντας πως από τον Ιανουάριο έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Η Γαλλία ήθελε να παίξει τον ρόλο του συνδέσμου, ενώ εκτιμούσε πως έπρεπε να υπάρξει ένας τριπλός σεβασμός, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό.
Ειδικότερα, τόνισε πως «εμείς δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και η Ελλάδα έπρεπε να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να υπάρχει και αλληλοσεβασμός, προσθέτοντας πως πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τις ευθύνες της.
Η Ελλάδα μετά από τρεις αγχωτικές ψηφοφορίες άξιζε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων, υποστήριξε ο M. Sapin.
Η Γαλλία πάντα ήταν υπέρ του διαλόγου και εξέφρασε διαφορετικές απόψεις, αλλά ποτέ δεν πήγε ενάντια σε άλλο κράτος, επισήμανε, υποδηλώνοντας, ίσως, μια έμμεση κριτική στη γερμανική κυβέρνηση.
Τέλος, θέλησε να αναφερθεί στον χαρακτήρα του κατεπείγοντος της συμφωνίας, ο οποίος έγινε πρόδηλος μετά την επιβολή των capital controls, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση της Ελλάδας και να μπει η χώρα εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης.
Ερωτηθείς σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί τον Οκτώβριο, ωστόσο τόνισε πως δεν θα υπάρξει μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά αναδιάρθρωσή του.
Στόχος είναι να αποφευχθεί το χρέος, τόνισε ο κ. Sapin.

Juncker: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την Ελλάδα για να έχει μία δίκαιη ανάπτυξη
Την επικύρωση της συμφωνίας στο Eurogroup χαιρέτισε με δήλωσή του και ο Jean Claude Juncker.
Με δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη της Ευρώπης.
«Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν δύσκολοι.
Δοκιμάστηκε η υπομονή όσων παίρνουν πολιτικές αποφάσεις, αλλά και αυτή των πολιτών.
Κοιτάξαμε όλοι μαζί στην άβυσσο.
Αλλά είμαι χαρούμενος γιατί όλες οι πλευρές σεβάστηκαν τις δεσμεύσεις τους.
Η Ελλάδα κάνει πράξη τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στις 13 Ιουλίου.
Αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κράτησαν την υπόσχεσή εκείνης της ημέρας και συνεχίζουν να δείχνουν αλληλεγγύη.
Το μήνυμα από αυτό το Eurogroup είναι δυνατό και καθαρό: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.
Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την Ελλάδα για να έχει μία δίκαιη ανάπτυξη με δουλειές και επενδύσεις για τους κατοίκους της».


Οι δηλώσεις των "πρωταγωνιστών" πριν το Eurogroup

Ο Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, εξέφρασε την ανησυχία του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όσον αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι θα εξεταστεί τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά του, ο Wolfgang Schaeuble προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα πρέπει να εξεταστεί η λύση του δανείου – γέφυρα.
Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η σημερινή συνεδρίαση θα έχει θετικό αποτέλεσμα, επαναλαμβάνοντας παράλληλα, την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, ξεκαθάρισε ότι όλα κινούνται βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, ενώ επανέλαβε ότι το χρέος θα εξεταστεί τον Οκτώβριο.
Την εκτίμησή του ότι σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα δοθεί το «πράσινο φως» για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας εξέφρασε και ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis διαμήνυσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί εργάστηκαν πυρετωδώς για αυτή τη συμφωνία που παρέχει τη βάση για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αρκεί να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα».
Υπάρχουν ακόμα μερικά θέματα να συζητηθούν, όπως ο τραπεζικός τομέας, οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το μέγεθος των δόσεων» ανέφερε επίσης ο Dombrovskis, που κράτησε, όμως, κλειστά τα χαρτιά του για το χρέος.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο Φινλανδός υπουργός, Alexander Stubb ότι σημείωσε ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέχρι τον Οκτώβριο το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».
Πρόσθεσε ακόμη ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα συζητηθεί και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Eίναι πολύ σημαντικό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα, υποστήριξε παράλληλα,ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Peter Kazimir.
Υπάρχουν οι συνθήκες για να δοθεί σήμερα το «πράσινο φως» στη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, ανέφερε από την πλευρά του Λουξεμβούργου, ο Pierre Gramegna.
Σημειώνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσήλθε στη συνεδρίαση, δίχως να προβεί σε δηλώσεις.


Embedded image permalink


Dijsselbloem: Θα εξετάσουμε το θέμα του ελληνικού χρέους τον Οκτώβριο
Χαμογελαστός προσήλθε ο Geroun Dijsselbloem στο Eurogroup, ωστόσο, έσπευσε να προϊδεάσει τους εκπροσώπους του τύπου ότι αυτή τη μέρα θα είναι μεγάλη.
«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα είναι σύντομη» ανέφερε, λοιπόν, ο Ολλανδός και στη συνέχεια μίλησε και για την Ελλάδα.
«Το ελληνικό μνημόνιο περιέχει σημαντικές και τεράστιες μεταρρυθμίσεις.
Το θέμα του ελληνικού χρέους θα το εξετάσουμε τον Οκτώβριο.
Η βιωσιμότητα του χρέους είναι σημαντική ανησυχία για το ΔΝΤ
To ταμείο θέλει κάποιες εγγυήσεις για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Θα δούμε».
Νωρίτερα, ο Dijsselbloem χαρακτήρισε θετική είδηση χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, την ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή, ενώ χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τη συμμετοχή του ΔΝΤ. 
Ο πρόεδρος του Eurogroup έστειλε επιστολή στο ολλανδικό κοινοβούλιο, με την οποία χαιρετίζει την ψήφιση της συμφωνίας. 
«Το τρίτο πακέτο διάσωσης πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από την ελληνική βουλή. 
Απομένει να εγκριθεί και από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας. 
O πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε σημαντικά τα μέτρα που περοιλαμβάνονται στη συμφωνία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και πρέπει να συζητήσουμε για την εμπιστοσύνη που μπορούμε να έχουμε ότι όντως αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν.

Schaeuble: Το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα
Την αισιοδοξία του για ένα θετικό αποτέλεσμα στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξει σήμερα συμφωνία (σ.σ. συμμετοχή ΔΝΤ) τότε θα πρέπει να έχουμε ένα δεύτερο δάνειο – γέφυρα».
Αναφερόμενος στο ΔΝΤ και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια σαφής δέσμευση από το ΔΝΤ και ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο».
Πρόσθεσε δε, ότι φυσικά το ΔΝΤ πρέπει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες, όμως πάντα λέγαμε ότι πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Sapin: Κινούμαστε βάσει χρονοδιαγράμματος
Σήμερα (14/8) βρισκόμαστε εδώ για να πάρουμε μια απόφαση σχετικά με την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Θεσμών, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Ως στόχο έχουμε να αποφανθούμε επί της δουλειάς που έχει γίνει, πρόσθεσε ο Sapin, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της και σε πολιτικό επίπεδο.
«Έχουμε ευθύνη και πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στις ειλικρινείς προσπάθειες και στην καλή συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο γάλλος υπουργός.
Ειδικότερα, επισήμανε πως «το πρόγραμμα της Ελλάδας έχει μια πτυχή αλληλεγγύης και αν υπάρξει ανάγκη για περισσότερες λεπτομέρειες θα τις ζητήσουμε».
Ως προς το ζήτημα του χρέους κατέστησε σαφές ότι τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσής του, κάτι που χαρακτήρισε απαραίτητο, ώστε να καταστεί βιώσιμο και να ανασάνει ο ελληνικός προϋπολογισμός.
Πρέπει να υπάρξει οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, σε όλους τους τομείς, όπως η γεωργία και η βιομηχανία, ωστόσο πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, υπογράμμισε ο Sapin.
«Το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί τον Οκτώβριο», κατέληξε ο γάλλος υπουργός.

Dombrovskis: Καμία επίσημη ενημέρωση για το χρέος πριν τον Οκτώβριο
Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακάμψει, αρκεί να εφαρμόσει με ευλάβεια το νέο πρόγραμμα παρουσιάστηκε ο Valdis Dombrovskis.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, προσερχόμενος στο Eurogroup, υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί εργάστηκαν πυρετωδώς για αυτή τη συμφωνία που παρέχει τη βάση για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, αρκεί να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα».
Υπάρχουν ακόμα μερικά θέματα να συζητηθούν, όπως ο τραπεζικός τομέας, οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το μέγεθος των δόσεων» ανέφερε επίσης ο Dombrovskis, που κράτησε, όμως, κλειστά τα χαρτιά του για το χρέος.
«Δεν θα υπάρξει καμία επίσημη για το χρέος πριν τον Οκτώβριο.
Η τεχνική συμφωνία αποτελεί μία καλή βάση για την πολιτική συμφωνία σήμερα.
Και όλες οι συζητήσεις με το ΔΝΤ έγιναν σε καλό κλίμα».


Embedded image permalink


Guardian: Στα 26 δισ. η α' δόση
Στα 26 δισ. ευρώ εκτιμάται το ύψος της πρώτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ανταποκριτής του Guardian στις Βρυξέλλες, Ian Traynor.
Ο Βρετανός δημοσιογράφος επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν την άμεση εκταμίευση 26 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Εξ αυτών τα 10 δισ. θα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα 7,2 δισ. την αποπληρωμή του δανείου – γέφυρα προς τον EFSM, τα 3,7 δισ. την αποπληρωμή ομολόγων και τόκων προς την ΕΚΤ και τα 1,6 δισ. για την πληρωμή του ΔΝΤ.
Τέλος, απομένουν ακόμη 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμεύσουν ως «μαξιλάρι» ασφαλείας.

FT: Η Γερμανία έτοιμη να δώσει το πράσινο φως στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι η Γερμανία θα δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών διατυπώνουν οι Financial Times.
Ειδικότερα, επικαλούμενοι τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, οι Financial Times σημειώνουν πως το Βερολίνο φαίνεται να στηρίζει τη συμφωνία και να βάζει τέλος στις εικασίες ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
«Στο τέλος της ημέρας εκτιμώ ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, με τους αναλυτές να μεταφράζουν τη δήλωση σε ένδειξη στήριξης του νέου πακέτου, των περίπου 86 δισ. ευρώ, για την Ελλάδα.
Έτσι, φαίνεται να αποτρέπεται το ενδεχόμενο να ανοίξει ένας νέος κύκλος τεχνικών διαπραγματεύσεων της ελληνικής ομάδας με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με υπαίτια τη γερμανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας, ο Schaeuble κατέστησε σαφές ότι το ζήτημα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ασαφές.
«Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ισχυρή δέσμευση εκ μέρους του ΔΝΤ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, το ΔΝΤ φέρεται να εξετάζει τη συμμετοχή του, από το Φθινόπωρο και έπειτα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής της συμφωνίας και θα ανοίξει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Τέλος, οι FT, εκτιμούν πως αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενδεχομένως να προκύψει πρόβλημα στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα δυσκολευτεί να πείσει τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Euro Working Group: Στα 12,5 δισ. η πρώτη δόση
Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, αλλά και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ήταν τα δύο βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Euro Working Group.
Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση. 
Παράλληλα, γνωστοποίησαν ότι ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωζώνη δείχνει να προσανατολίζεται στην άμεση παροχή ενός ποσού της τάξεως των 12,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτος, στα οποία στη συνέχεια θα προστεθούν άλλα 10 δισ. ευρώ που θα απορροφηθούν για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα του ρόλου που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, καθώς και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένα, καθώς βάσει του κανονισμού λειτουργίας του, το Ταμείο δεν μπορεί να χρηματοδοτεί μη βιώσιμα χρέη.
Το ζήτημα θεωρείται άκρως σημαντικό για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει τονίσει πως επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, ώστε αντιτίθεται στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης