Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η νάρκη των κόκκινων δανείων και η βόμβα του ΔΝΤ που ζητάει νέα μέτρα - Εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς

Η νάρκη των κόκκινων δανείων και η βόμβα του ΔΝΤ που ζητάει νέα μέτρα - Εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς
«Οι πλειστηριασμοί του νόμου Κατσέλη είναι το μεγαλύτερο αγκάθι αυτού του πακέτου», επεσήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτικές διαφορές»
«Τορπίλη» για πρόσθετα μέτρα, παρά το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 1,7 δισ. ευρώ που δημιουργεί η μικρότερη ύφεση, εξαπέλυσαν μέσω του ΔΝΤ οι δανειστές πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα.
Την ίδια ώρα, η «εμπλοκή» στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών απειλεί και την δόση των 2 δισ. ευρώ που επρόκειτο να εκταμιευθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και η οποία βρίσκεται στον «αέρα».
Το γεγονός ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει μόλις 18 από τα 48 προαπαιτούμενα  που συνδέονται με αυτή την υποδόση, προκάλεσε ένταση στις χθεσινές διαπραγματεύσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής των θεσμών ( σ.σ. ο Γιώργος Σταθάκης απουσίαζε από τον συνάντηση).
«Οι πλειστηριασμοί του νόμου Κατσέλη είναι το μεγαλύτερο αγκάθι αυτού του πακέτου», επεσήμανε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτικές διαφορές».
Σύμφωνα  με τον ίδιο παράγοντα «υπάρχει συμφωνία για πιο αυστηρό πλαίσιο για κάποιους που δεν έπρεπε να μπουν στο νόμο», ωστόσο δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων στα κριτήρια υπαγωγής.
Τόνισε επίσης, ότι η δεύτερη «λίστα» προαπαιτουμένων, η οποία είναι συνδεδεμένη με το 1 δισ. ευρώ θα έχει πολλά τραπεζικά πεδία ενώ εντός αυτής θα είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και των εσόδων ύψους 1,7 δισ. ευρώ που θα διασφαλίζει, τα «κόκκινα δάνεια», η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μαζί με άλλα ενεργειακά και φορολογικά  θέματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη «κλείσει».
Καθησυχάζοντας, ο προηγούμενος αξιωματούχος υποστήριξε ότι πρόκειται για «μικρές»  διαφορές οι οποίες είναι «αντιμετωπίσιμες».
Μέσα σε αυτά βρίσκεται και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που λόγω του «κενού» των 150 εκατ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στα έσοδα η χώρα θα πρέπει να στείλει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την εισπρακτικότητα και τις ισοδύναμες παρεμβάσεις που θα καλύψουν την «τρύπα» στο συγκεκριμένο μέτρο.            
Ο εφιάλτης για πρόσθετα μέτρα εξακολουθεί να στοιχειώνει τους Έλληνες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από υπουργικά στελέχη ότι «έχει κλείσει διαπραγματευτικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015» και συνεπώς υφίσταται κάτι τέτοιο.                     
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες  πηγές το «χαλί» των νέων παρεμβάσεων «έστρωσε» ο  Τεχνικός Σύμβουλος του κουαρτέτου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).  
Το Ταμείο μπορεί να μη μετέχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει το «τοπίο» με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πλην όμως, ο ρόλος του Επόπτη του δίνει τη δυνατότητα για τέτοιους είδους δημοσιονομικές παρατηρήσεις.
Κλείνοντας ένα δεκαήμερο εξονυχιστικού ελέγχου στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού τα μεικτά τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αποφάνθηκαν ότι απαιτούνται άλλα 1,35 δισ. ευρώ στη διετία 2015 - 2016 πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, για να μην «εκτροχιαστεί» ο προϋπολογισμός.
Εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι  πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και πρωτογενές πλεονάσματος 0,5% το 2016 που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.  
Δηλαδή, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ , θεωρεί ότι τα φετινά μνημονιακά μέτρα θα αποδώσουν σε πρωτογενές επίπεδο περίπου 450 εκατ.  ευρώ λιγότερα απ' ό,τι αναφέρει το Μνημόνιο και τα μέτρα του 2016 περίπου 900 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Να σημειωθεί ότι τα ίδια ανέφερε και η έκθεση του Ταμείου που δόθηκε στην δημοσιότητα λίγο πριν την επίσημη Σύνοδο στη Λίμα του Περού.   
Το μόνο θέμα  για το οποίο υπήρξε σύμπτωση εκτιμήσεων με του δανειστές ήταν στην πορεία του ΑΕΠ το 2015.
Από το -2,3% η ύφεση θα περιοριστεί στο -1,3%, με το ακαθάριστο εισόδημα να μειώνεται κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με ό,τι είχε προϋπολογιστεί για το 2016.
Το κουαρτέτο αναχώρησε από την Αθήνα ευχαριστημένο από τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και της πρόσβασης που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια στα Υπουργεία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης