Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κέρδος 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα - Τα νέα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για επανεκδόσεις - re opening

Κέρδος 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα - Τα νέα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για επανεκδόσεις - re opening
Aνακοινώσεις Eurostat για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2022
Σχετικά Άρθρα

Στα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το ετήσιο δημοσιονομικό όφελος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο.
Την ίδια ώρα «παγώνει» ο σχεδιασμός για την πρώτη πράσινη έκδοση λόγω της απουσίας ώριμων επενδυτικών έργων με αποτέλεσμα το βάρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να πέφτει στην κάλυψη του 1 δισ. ευρώ που είναι σε εκκρεμότητα από το φετινό πρόγραμμα δανεισμού.

Κινήσεις re-opening

Αρμόδια στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για κινήσεις re-opening, δηλαδή άνοιγμα παλιότερων εκδόσεων, καθώς το ποσό που υπολείπεται είναι μικρό.
Σημειώνεται ότι με το 5ετές που δημοπρατήθηκε την περασμένη εβδομάδα και το 10ετές που εκδόθηκε αρχές του 2023 ο ΟΔΔΗΧ έχει σηκώσει 6 δισ. από τα 7 δισ. που ήταν ο στόχος για φέτος.
Στο 5ετές το επιτόκιο ήταν αρκετά ακριβό, καθώς ανήλθε στο 3,92% ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων καθώς τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται ενώ στον χάρτη υπάρχει και η επενδυτική βαθμίδα.

Στις 21 Απριλίου 2023 το πρώτο crash test

Η προοπτική ανάκτησης μέσα στο 2023 λαμβάνεται ως δεδομένη από την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παρά την πολιτική ρευστότητα που υπάρχει στον χάρτη και λειτουργεί σαν αστερίσκος για τους οίκους αξιολόγησης.
Πρώτο κρας-τεστ απέναντι στην κρίσιμη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα είναι με την Standard & Poor's στις 21 Απριλίου.
Στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής εστιάζοντας στις δημοσιονομικές ασκήσεις που «τρέχουν» πρόσωπα με θέσεις-κλειδιά για την επενδυτική βαθμίδα και οι οποίες καταλήγουν σε κέρδος έως 1 δισ. ευρώ από την υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.
Ωστόσο το στοίχημα για το επόμενο οικονομικό επιτελείο είναι η διαχείριση αυτού του ποσού προκειμένου να υπάρξουν αναπτυξιακά οφέλη που θα διατηρήσουν ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους επενδυτές αλλά και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.

Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

Από την άλλη θα υπάρξουν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες με σφίξιμο της οικονομικής πολιτικής με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια για εκτεταμένες παροχές που θα έθεταν σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας.
Το 2023 ξεκινά από μία καλή αφετηρία για τα δημοσιονομικά με την ακρίβεια να φουσκώνει το ΑΕΠ, ισοσκελίζοντας τον προϋπολογισμό του 2022, καθώς το έλλειμμα είναι οριακό μόλις 180 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση που η τελευταία δόση των 740 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα εγγραφεί στην περσινή χρήση τότε το ταμειακό ισοζύγιο αναθεωρείται επί τα βελτίω με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του 2022 να κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που κάνει ευκολότερο τον φετινό στόχο για πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,7% του ΑΕΠ ενώ υπάρχει και το θετικό αντίκτυπο με τα 329 εκατ. ευρώ των εσόδων από την συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. 
Σύμφωνα με τη Eurostat τα χρήματα αυτά θα μετρήσουν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης