Τελευταία Νέα
Συνεδρίαση Χρηματιστηρίου

Επιφυλακτικότητα μετά τη χθεσινή «βουτιά», σε τράπεζες και ΧΑ στις 2.666 μον. - Βασική πηγή μεταβλητότητας πετρέλαιο και ομόλογα

Επιφυλακτικότητα μετά τη χθεσινή «βουτιά», σε τράπεζες και  ΧΑ στις 2.666 μον. - Βασική πηγή μεταβλητότητας πετρέλαιο και ομόλογα
Τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στις αγορές πετρελαιου και των κρατικών ομολόγων, οι οποίες παραμένουν βασική πηγή μεταβλητότητας
Σχετικά Άρθρα
(upd08) Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 2.670 μονάδες, μετα τη χθεσινή «βουτιά», με μικτές τάσεις στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chipς,  με περιορισμένες τις συναλλαγές . 
Αναλυτικά, ανοδικά κινούνται Eurobank +0,50% και  Εθνική +0,40%....ενώ πτωτικά κινούνται Alpha Bank -0,20% και Πειραιώς -0,20%
Στα μη τραπεζικά blue chips,  ανοδικά κινούνται Metlen +2%,  ΕΛΧΑ +1,5%, Viohalco +1,5%..ενώ υποχωρούν ΕΛΠΕ -1,3%, ΕΥΔΑΠ -1,1%, Allwyn -1%...
Τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στις αγορές πετρελαιου και των κρατικών ομολόγων, οι οποίες παραμένουν βασική πηγή μεταβλητότητας.
Τα υψηλά επίπεδα χρέους, τα υψηλά επιτόκια, οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων και τα αυξημένα κόστη δανεισμού αποτελούν τη νέα κανονικότητα.
Το Brent κινείται στα 99,85 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο +1,85%, ενώ το αμερικανικό WTI στα 91,60 δολάρια, επίσης ενισχυμένο κατά +1,25%.
Οι ανησυχίες για τους κινδύνους στις τιμές ενέργειας που απορρέουν από τη σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν, σε συνδυασμό με τον υπερβολικό κρατικό και εταιρικό δανεισμό, προκαλούν έντονες πωλήσεις στις αγορές ομολόγων, με τους επενδυτές να προεξοφλούν πλέον ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επόμενες ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών. Την αύλαα ανοίγει στις 28/10 η Fed και ακολουθούν η ΕΚΤ 29/10 της BoJ 30/10 και της BoE στις 5/11
Σήμερα 2/10 η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί μετά το χθεσινό sell off , με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει των κρίσιμων στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώνονται σήμερα 2/10 και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων της Federal Reserve.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις διπλωματικές εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν. Η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε νέα περίοδο πολεμικής έντασης, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία γύρω από το Ιράν με μια ανάπτυξη δυνάμεων που θυμίζει προετοιμασία μεγάλης κλίμακας επιχείρησης.
Αρνητικά επιδρά το γεγονός ότι η Κίνα ανέστειλε τις εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων. Σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έχουν ενημερωθεί σχετικά, τα κινεζικά διυλιστήρια δεν έχουν λάβει έγκριση για εξαγωγές τον Οκτώβριο προς προορισμούς εκτός Χονγκ Κονγκ και Μακάο.Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις πιέσεις στη διαθεσιμότητα καυσίμων, σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια αγορά επηρεάζεται ήδη από τις διαταραχές που έχουν προκαλέσει οι πολεμικές συγκρούσεις.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,78% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,23%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +0,22% στις 2.675 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.675,87 μονάδες και χαμηλό τις 2.664,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι επικεντρωμένος στις τράπεζες...
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 8 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 6,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,93 εκατ. ευρώ και όγκου 1,29 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 4,7 εκατ. ευρώ, η Εθνική 114,4 χιλ. αξίας 1,96 εκατ. ευρώ, η Τρ. Κύπρου 74,8 χιλ. αξίας 808,7 χιλ. ευρώ.
Ο Aktor 2,03 χιλ. τεμάχια αξίας 20,1 χιλ. ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 431 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 2.675 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 2.750 μονάδες και ακολουθούν οι 2.780, οι 2.800 μονάδες και οι 2.850 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.650 μονάδες και ακολουθούν οι 2.600, οι 2.585, οι 2.500, οι 2.470, οι 2.420, οι 2.400, οι 2.393 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.369 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 3.226 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 3.350 μονάδες και ακολουθούν οι 3.380 και οι 3.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 3.200 μονάδες και ακολουθούν , οι 3.100, οι 3.075, οι 3.000, οι 2.950, οι 2.900, οι 2.850, οι 2.720, οι 2.750 μονάδες o εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 2.720 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -13 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα, 2/10, στην αγορά ομολόγων, μετά τι χθεσινό sell off ακολουθώντας την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου
Στο επίκεντρο παραμένουν τα υψηλά επίπεδα χρέους, τα υψηλά επιτόκια και τα αυξημένα κόστη δανεισμού με τις αγορές να προεξοφλούν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,55% και το 10ετές ιταλικό 4,68% με το μεταξύ τους spread στις -13 μονάδες βάσης.
Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 5,25% και το 2ετές στο 4,80%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνος που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Για το 2026, ο πρώτος κύκλος των αξιολογήσεων άνοιξε την Παρασκευή 6 Μαρτίου με τον καναδικό οίκο DBRS να διατηρεί σε BBB τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως αναμενόταν, χωρίς να μεταβάλει στις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), αμετάβλητη ήταν η αξιολόγηση από την Moody’s στις 13/3 η οποία διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο Baa3, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ομοίως και η γερμανική Scope διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση την Παρασκευή 20/3.
Στάση αναμονής κράτησε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 24/4, με τη βαθμολογία του να παραμένει σε «ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές.
Eν τω μεταξύ και η Fitch Ratings, στις 8/5/2026 διατήρησε σε ΒΒΒ την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Ο δεύτερος γύρος των αξιολογήσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, και πάλι με την DBRS, με τη διατήρηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB, αναθεωρώντας τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές.
Σε αναβάθμιση πολιτικού τύπου της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε BBB+ από BBB προχώρησε η Scope Ratings στις 18/9 , διατηρώντας σταθερό το outlook, σε μια κίνηση που φέρνει τη χώρα ένα βήμα πριν από την κατηγορία Α.
Την ίδια ημέρα η Moody’s Ratings αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγηση στο Baa3, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.
Η αυλαία πέφτει στις 23 Οκτωβρίου με την S&P και στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το ελληνικό χρέος από 353 δισεκ. το 2019 εκτινάχθηκε στα 400,5 δισεκ. το 2026 με υψηλό 406 δισεκ. ευρώ στο μεσοδιάστημα. Γιατί το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος δεν μειώνεται;
«Η Ελλάδα έχει συνάψει δάνεια με αγγλικό δίκαιο 216 δισεκ. ευρώ και αυτά σε βάθος 44 ετών περίπου πρέπει να αποπληρωθούν και αντικατασταθούν με κρατικά ομόλογα δηλαδή θα τα χρηματοδοτήσουν οι αγορές, οι τράπεζες και διεθνή επενδυτικά funds.
Λόγω αυτής της πραγματικότητας το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να μειωθεί επί της ουσίας και ένα λογικό χρέος θα ήταν 200 δισεκ. και όχι 400 δισεκ. αλλά λόγω μιας δυσμενούς πραγματικότητας η Ελλάδα θα παραμείνει σε ομηρία.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 38 δισεκ. εκ των οποίων 24,5 δισεκ. αφορούν κεφαλαιακό μαξιλάρι για το χρέος προς τον ESM και τον EFSF… δηλαδή τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα την εποχή των Μνημονίων.
Οπότε το καθαρό ταμείο του κράτους είναι 13,5 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο τα συνολικά Ταμειακά Διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης φθάνουν τα 45 δισεκ. με διασταλτική ερμηνεία οπότε το καθαρό ταμείο (μείον τα 24,5 δισεκ. για το χρέος) διαμορφώνεται στα 20,5 δισεκ. ευρώ… ωστόσο όπως θα δούμε αυτό το υψηλό ταμείο συνδέεται με τα repos τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό.
Να τονίσουμε ότι η Ελλάδα σήμερα μετά τις αποπληρωμές χρωστάει στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης περίπου 216 δισεκ. ευρώ και τα 24,5 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι υπάρχει για να προστατεύει τα 216 δισεκ. ευρώ και όχι το συνολικό χρέος κατ΄ ουσία.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει το δημόσιο της χρέος το οποίο φθάνει στα 400 δισεκ. καθώς από τη μια η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης, πριν λίγα χρόνια ήταν 264 δισεκ. και σήμερα είναι 216 δισεκ. ευρώ και από την άλλη για να συντηρήσει τον κυβερνητικό μηχανισμό κρατάει υψηλά τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό ή repos ή βραχυχρόνιο δανεισμό στα 59 δισεκ. ευρώ.
Από την μια έχουμε υποχρέωση πληρωμών στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης και από την άλλη η Ελλάδα συντηρεί ακραία υψηλό ενδοκυβερνητικό δανεισμό ή repos.
Τα repos των 59 δισεκ. συντηρούν ουσιαστικά το κρατικό σύστημα της χώρας χωρίς αυτά η Ελλάδα θα ήταν νεκρή οικονομία κατά μια έννοια…
Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί το Ελληνικό Κρατικό Χρέος παραμένει κολλημένο στα 400 δισεκ. και δεν θα ξεκολλήσει όσο χρωστάμε στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές μέσω ομολόγων και εντόκων γενικά έχουμε δανειστεί 108 δισεκ. για να καλύψει ευρύτερες ανάγκες του κράτους και μαζί με τα repos δημιουργείται ένα σκηνικό ομηρίας.
Εάν λοιπόν θέλουμε να εξηγήσουμε γιατί το Ελληνικό Χρέος είναι κολλημένο στα 400,5 δισ. η απάντηση είναι απλή η ομηρία στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης και η ομηρία στα repos έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα…
Συντελείται μια πρωτοφανή αναδιάρθρωση όσο θα μειώνονται τα δάνεια από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς Στήριξης αυτά τα 216 δισεκ. τόσο θα αυξάνεται ο δανεισμός από τις αγορές τα 108 δισεκ. σήμερα…
Αυτή η εικόνα δεν θα αλλάξει έως το 2035… οπότε για πολλά χρόνια ακόμη θα έχουμε στάσιμο χρέος.
Υπό αυτή την έννοια, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα αφορά μια περιορισμένη αλλά κρίσιμη αγορά τίτλων, και όχι το σύνολο του δημόσιου χρέους. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν επαναλαμβάνουν τα σφάλματα της περιόδου 2008–2009, καθώς το ρίσκο που αναλαμβάνουν σήμερα είναι σαφώς περιορισμένο, δεδομένης της θεσμικής δομής και των μακρών λήξεων του ελληνικού χρέους.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές - Ο Hang Seng -3%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 2/10 οι ασιατικές αγορές, με τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου να αποτρέπουν για την ανάληψη νέου ρίσκου
Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μεγάλων περιφερειακών αγορών, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στις συναλλαγές μετά την αργία της Πέμπτης, αντιμετωπίζοντας την απότομη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διεθνώς, αλλά και τις νέες ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι τεχνολογικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng TECH να υποχωρεί 2,5%.
Στα οικονομικά δεδομένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή στο Τόκιο αυξήθηκε κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, επιταχυνόμενος από το 1,8% του Αυγούστου και ξεπερνώντας την πρόβλεψη της αγοράς για αύξηση 2,4%, ενώ το ποσοστό ανεργίας της Ιαπωνίας αυξήθηκε στο 2,5% τον Αύγουστο, ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν.
Τα στοιχεία ήρθαν μετά τη δημοσιοποίηση περίληψης της συνεδρίασης της Bank of Japan τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης των αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς εντείνονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι.
Η BOJ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 1,25%, ενώ οι επενδυτές αξιολογούν το ενδεχόμενο νέας αύξησης είτε στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου είτε σε εκείνη του Δεκεμβρίου.
Από την άλλη, ο πληθωρισμός στη Νότια Κορέα υποχώρησε στο 2,9% τον Σεπτέβριο από το 3,1% τον Αύγουστο
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,93%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ΣΤΟ -2,8%, ο δείκτης Kospi στην Ν. Κορέα στο +0,35% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία +0,69%.
Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας Golden Week για την Εθνική Ημέρα και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 8 Οκτωβρίου.
Κλειστές παρέμειναν την Παρασκευή και οι αγορές της Ινδίας, λόγω της αργίας για την επέτειο γέννησης του Mahatma Gandhi.

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Συγκρατημένη άνοδο καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επίμονες ανησυχίες για τον ενεργειακό πληθωρισμό και το αδιέξοδο στη διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή παραμένουν...
Η ευρωζώνη εξακολουθεί να υφίσταται άμεσα τις οικονομικές επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος των καυσίμων.
Αρνητικά επιδρούν και οι δημοσιονομικές πιέσεις στο Παρίσι μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2027.
Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να διατηρήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την περιοριστική νομισματική της πολιτική, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο ο υψηλός πληθωρισμός να καταστεί διαρθρωτικός.
Η αγορά ομολόγων βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα: η επιστροφή σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων καθυστερεί, ενώ ο πληθωρισμός και οι ισχυρές επενδύσεις στην οικονομία της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνουν τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται πλέον για τη δημοσίευση της προκαταρκτικής μέτρησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για τον Σεπτέμβριο.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός στο μπλοκ του ενιαίου νομίσματος θα αυξηθεί στο 3,6%, από 3,2% τον Αύγουστο, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους που συνδέεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται παράλληλα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στα στοιχεία για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο.
Μια ανθεκτική εικόνα στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσδοκίες για διατήρηση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ασκώντας παράλληλα νέες ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και κατ’ επέκταση στις διεθνείς αγορές.
Σήμερα, το Brent κινείται στα 101,15 δολάρια το βαρέλι, με πτώση -1,2%, ενώ το αμερικανικό WTI υποχωρεί στο -1,7% στα 91,26 δολάρια
Πτώση -3%καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδιό συμβόλαιο TTF Οκτωβρίου στα 71,70 ευρώ.
Οι τιμές του πετρελαίου, παραμένοντας τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την τάση των επενδυτών.
Στα νέα οικονομικά δεδομένα, οι λιανικές πωλήσεις στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 1% ή 23.587 άτομα τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Αναλυτικά, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο +0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,25%..
Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,35%, του S&P 500 στο +0,35%και του Nasdaq στο +0,50%.

Αγορές στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με τη Γερμανία στις 107 μ.β.

Αγορές καταγράφονται σήμερα 2/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,55% και το 10ετές ιταλικό 4,68% με το μεταξύ τους spread στις -13 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 36 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,35% ή 350 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -13 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 56 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 2 Οκτωβρίου του 2026 στο 4,68%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/10/2026 στο 3,48%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,64% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,99% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 4,10% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,68% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,09%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης