Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Κάνουν «παιχνίδι» τα αποτελέσματα – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. – Κάνουν «παιχνίδι» τα αποτελέσματα – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Βελτιωμένη η επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό μετά και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, τα οποία δεν ήταν άσχημα. Το βλέμμα παραμένει στα εταιρικά αποτελέσματα και μέχρι στιγμής είναι θετικά και ανώτερα από αυτά της προηγούμενης χρήσης, για ένα σημαντικό αριθμό εταιρειών. Επιπλέον αυξάνονται τα μερίσματα. Η αγορά μας άνοιξε με άνοδο και στις 1.400 μονάδες. Ξεχωρίζει η Aegean, η Eurobank και η Alpha Bank.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Βλέπουμε αυξημένες προτάσεις από τις διοικήσεις. Από τη μία αυτό θεωρούμε πως οφείλεται στη βελτιωμένη κερδοφορία, αλλά από την άλλη νομίζουμε πως συνδέεται και με την άνοδο των τιμών των μετοχών. Προφανώς και οι διοικήσεις βλέπουν πως αν δώσουν ανάλογα με τα περσινά μερίσματα θα έχουν χαμηλή μερισματική απόδοση, άρα δε θα τραβήξουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Επιπλέον υπάρχει σύγκριση με τα έντοκα για παράδειγμα, άρα θα πρέπει να δώσουν κάτι παραπάνω, για να κρατήσουν τους επενδυτές.

ΤΙΤΑΝ: Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως αυτά που έλεγε στις τηλεδιασκέψεις η διοίκηση πριν λίγα χρόνια και αγνοούσε η αγορά, επιβεβαιώνονται. Ισχυρά τα νούμερα και αυξημένο το μέρισμα. Θα πούμε ,ωστόσο, πως θέλαμε υψηλότερο μέρισμα, καθώς πλέον η τιμή δεν είναι στα 13 ή 15 ευρώ, αλλά πάνω από 25 ευρώ, άρα η μερισματική απόδοση θα θέλαμε να ήταν κάτι παραπάνω από 3,3%. Στα 0,85 ευρώ το μέρισμα και στα 268,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη. Το p/e στις 7,44 φορές, δηλαδή μεταξύ των φθηνότερων εταιρειών του Χ.Α. είναι η εισηγμένη. Με άνοδο 0,4% η μετοχή.

AEGEAN: Περιμέναμε καλύτερο το τελευταίο τρίμηνο και όχι με ζημιές. Πάντως ήταν εντός των εκτιμήσεων που είχε δώσει η διοίκηση τα αποτελέσματα χρήσης. Υψηλό το μέρισμα και σημαντικά μεγαλύτερο των εκτιμήσεων (0,75 ευρώ ανά μετοχή) και καθαρά κέρδη 168,7 εκατ. ευρώ στη χρήση 2023. Με p/e 6,8 φορές η μετοχή, άρα μεταξύ των φθηνότερων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η συγκεκριμένη. Περίπου 6% η μερισματική απόδοση, δηλαδή πολύ καλή. Στα 12,90 ευρώ στο άνοιγμα και στο +1,9%.

ΟΠΑΠ: Μετά το κλείσιμο τα δικά του αποτελέσματα με το βλέμμα στο υπόλοιπο του μερίσματος. Κάποια αναλυτές περιμένουν ακόμα και ένα ευρώ επιπλέον! Στα 16,92 ευρώ και στο +1,32%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μετά από αρκετό καιρό νομίζουμε πως οι επενδυτές θα αρχίσουν να μην έχουν όλο το βλέμμα τους πάνω στην Πειραιώς. Ολοκληρώθηκε το placement και πλέον βαδίζει στο δρόμο της «ελευθερίας», δηλαδή χωρίς κρατική συμμετοχή. Ωραία πούλησε το ΤΧΣ και περιμένουμε να δούμε αν έχει ακόμα περιθώριο ανόδου. Λογικά αν το κλίμα στην αγορά παραμείνει καλό από βδομάδα θα δούμε μία βελτίωση. Βέβαια, έχει κάνει και τεράστιο ράλι και είναι πολλοί με μεγάλο κέρδος. Καλό άνοιγμα από Alpha Bank και Eurobank.

ΜΕΖΖ: Έχουν τα μετρητά οι δύο από τις 4 να δώσουν και πάλι μεγάλες επιστροφές κεφαλαίου. Η Phoenix μπορεί να κάνει την ίδια όπως με τις προηγούμενες δύο και η Sunrise την ίδια με την προηγούμενη. Υστερεί η Galaxy σε μετρητά. Παρά την άνοδο που έχουν καταγράψει, η απόδοση είναι πάλι πάνω από 17%.

ΔΡΟΜΕΑΣ (απάντηση): Δε νομίζουμε πως ένα ποσοστό 3% στο τεχνολογικό πάρκο μπορεί να αλλάξει τον ισολογισμό. Πόσα κέρδη να κάνει αυτό το πάρκο και τι μερίσματα να δίνει;

TRADE ESTATES: Στα 298,4 εκατ. ευρώ η εσωτερική λογιστική αξία ή 2,47 ευρώ ανά μετοχή. Με κλείσιμο χθες 1,6960 ευρώ το discount είναι μεγάλο. Θα δώσει μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σημειώνουμε το swap που έκανε στο επιτόκιο μεγάλου μέρους του δανεισμού της με αποτέλεσμα να πετύχει μείωση του επιτοκίου περίπου 1,4%.

ΕΥΔΑΠ: Μακράν η χειρότερη μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Καλπάζει η αγορά και αυτή πάει να γράψει νέο χαμηλό! Προφανώς και η διοίκηση φέρει την ευθύνη και όσα έχει κατά καιρούς πει ο κ.Σαχίνης. Προφανώς φταίει και ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος πρέπει να εντοπίζει τις αδυναμίες της «ομάδας» και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Στα 5,53 ευρώ και στο -0,18%.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Έχει συμπληρώσει έξι συνεχόμενες πτωτικές. Το ταμπλό λέει την αλήθεια. Η στήλη επίσης έγραψε αυτό που είδε στον ισολογισμό και όχι τα περί ανθεκτικότητας, ισχυρών αποτελεσμάτων και άλλα τέτοια που διαβάζαμε δεξιά και αριστερά. Με τη μετοχή βέβαια πλέον στα 1,96 ευρώ πρέπει να δούμε να αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Ξεχωρίζουν στο ξεκίνημα Q&R, Κυριακούλης, Ικτίνος και Άβαξ. Δεν έχουν μεγάλους όγκους αλλά έχουν καλή άνοδο άνω του 2,8%

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Τα αναγραφόμενα στη στήλη είναι για την ενημέρωση των αναγνωστών και δεν πρέπει να θεωρηθούν ως πρόταση για αγορά ή πώληση μετοχών. Οι πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές αλλά δεν υπάρχει εξασφάλιση ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης