Ο Γενικός Δείκτης περιόρισε τις απώλειες στις δημοπρασίες παρά την ισχυρή πτώση των διεθνών αγορών
Ωστόσο, μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στις διεθνείς αγορές καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τον πληθωρισμό, με τον Dax στην Γερμανία -2,5% και τον Dow Jones -1,7%.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -2,67% και ακολούθησαν Εθνική -2,08% και Eurobank -1,2% ενώ η Πειραιώς από χαμηλό ημέρας -3,76% έκλεισε με οριακά κέρδη +0,64%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα 11/5 στην εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με τις αλλαγές να ισχύουν την Πέμπτη 27 Μαΐου.
Δεδομένη θεωρείται η αναβάθμιση της Eurobank ενώ έντονες είναι οι προσδοκίες για πιθανή εισαγωγή της Εθνικής τράπεζας.
Σημειώνεται ότι παρά τα υψηλά επίπεδα κεφαλαιοποίησης της Εθνικής, η εξίσωση δεν είναι τόσο εύκολη λόγω της σχετικά χαμηλής ελεύθερης διασποράς, αποτέλεσμα του αυξημένου ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο στο 40,3%.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η Attica Bank όπου συνεχίστηκε η κερδοσκοπία κλείνοντας στο +20,15% κοντά στα υψηλά της ημέρας καθώς με απίστευτες λογιστικές αλχημείες προσπαθούν να συγκαλύψουν μια χρεοκοπία, μια αποτυχία.
Η Attica bank θα κρατικοποιηθεί με ακραίο dilution – αραίωση για τους παλαιούς μετόχους ασφαλιστικά ταμεία και μικρομετόχους που με βάση τις τρέχουσες τιμές θα είναι 60% ... και ακολούθως η τράπεζα να ιδιωτικοποιηθεί δηλαδή να πουληθεί σε επενδυτή.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 896 μονάδες, διασπώντας το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με πρώτη στήριξη τις 880 - 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν απώλειες στην πλειονότητα των τίτλων, με Μυτιληναίο 2,92%, ΟΠΑΠ -2,16%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,92%... ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ +2,23%.
Στο επίκεντρο οι εταιρικές ανακοινώσεις για την πορεία του πρώτου τριμήνου του 2021.
Οι Coca Cola Hellenic, ΟΤΕ, Cenergy Holdings και Πλαστικά Θράκης θα ανακοινώσουν αύριο 12/5 τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ενώ η Titan Cement International την Πέμπτη 13 Μαΐου.
Fitch: Πιο σύντομα οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς επιταχύνουν την εκκαθάριση των ισολογισμών
Σε νέο σημείωμά της η Fitch Ratings σχολιάζει ότι οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των τεσσάρων συστημικά σημαντικών τραπεζών της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν την επιτάχυνση των σχεδίων εκκαθάρισης των ισολογισμών τους.
Μάλιστα, θεωρεί ότι τα πιστωτικά προφίλ των Eurobank (B -/ Positive), Εθνικής (B -/ Positive), Alpha Bank (CCC +/ Positive) και Πειραιώς (CCC +) θα βελτιωθούν ταχύτερα, εξαιτίας των επικαιροποιημένων σχεδίων βελτίωσης των ισολογισμών και της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί.
Ο οίκος αναθεώρησε επίσης και τις προοπτικές για το λειτουργικό περιβάλλον του ελληνικού τραπεζικού τομέα σε θετικό, καθώς η εκκαθάριση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα έδινε στις τράπεζες μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία για να παρέχουν νέο δανεισμό.
Πώλησεις στην ελληνική αγορά ομολόγων και στην Ευρωζώνη
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 11/5 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα ομόλογα της Ευρωζώνης εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο 12/5 .
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1% και το ιταλικό 10ετές στο 0,95% και με το μεταξύ τους spread στις 5 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 82 μονάδες ή 0,82% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -2,25% και τον Γενικό Δείκτη στο -1,07%.
Περί τις 12:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank -4,27% , Eθνική -4,49%....αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,74% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,15%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,11% στις 896 μονάδες έχοντας υψηλό στις 896,39 μονάδες και χαμηλό 886,58 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,8 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 47,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 36,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,87 εκατ. ευρώ και όγκου 3,61 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2,4 εκατ. τεμάχια αξίας 1,99 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 663 χιλ. αξίας 1,01 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 150 χιλ. τεμάχια αξίας 203 χιλ. ευρώ
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ διακίνησε 76 χιλ. τεμάχια αξίας 750 χιλ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή διακίνησε 33,5 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 288 χιλ. τεμάχια αξίας 3,51 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 896 μονάδες, διασπώντας το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με πρώτη στήριξη τις 880 - 870 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 920 - 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 596 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 600 - 590 μονάδων και ακολουθούν οι 580 - 570 μονάδες και οι 560- 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 – 655 μονάδες και ακολουθούν οι 680 μονάδες.
Τα διαδραματιζόμενα στην Attica bank δεν έχουν προηγούμενο
Υπάρχουν σοβαρότατες ποινικές, νομικές και εποπτικές ευθύνες για το σκάνδαλο της Attica bank.
Η τράπεζα της Ελλάδος, συγκαλύπτει το σκάνδαλο με απίστευτες λογιστικές αλχημείες, προσπαθεί να συγκαλύψει μια χρεοκοπία, μια αποτυχία.
Η Attica bank υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κοινών μετόχων CET 1 αρνητικά κεφάλαια -0,38%.
Επίσης αναγνώρισε ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι 3,13% δηλαδή η τράπεζα διαθέτει μόλις 78 εκατ ευρώ κεφάλαια και όχι 206 εκατ που δημοσίευσε.
Το bankingnews επιμένει ότι η Attica bank έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια άνω των -50 εκατ ευρώ δηλαδή υπάρχει ένα έλλειμμα σε σχέση με αυτά που αναφέρει η τράπεζα 250 εκατ ευρώ.
Η Attica bank είναι σε καθεστώς default δηλαδή η τράπεζα έχει τυπικά και ουσιαστικά χρεοκοπήσει.
Η τράπεζα απέκρυπτε το πρόβλημα και ξαφνικά για να ενταχθεί στον Ηρακλή 2 μέσω των τιτλοποιήσεων NPEs έπρεπε να φέρει στο φως… την σάπια τιτλοποίηση Artemis 1 η οποία κρύβει ζημία άνω των 350 εκατ ευρώ.
Έτσι ξαφνικά η τράπεζα χρεοκόπησε το CET 1 κατέρρευσε στο 4,93% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 8,25%.
Με βάση τον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση πιθανότατα θα επιλέξουν την ενεργοποίηση του ως προς τις σωρευμένες ζημίες τα 385 εκατ ευρώ που αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου με έκδοση παραστατικών τίτλων warrants ύψους 93 εκατ ευρώ που θα αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή η ΔΕΚΑ η Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών.
Με βάση τις τρέχουσες τιμές, το dilution των παλαιών μετόχων και ειδικά των Ταμείων θα είναι 60%, προφανώς η αραίωση θα γίνει σε τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές.
Ωστόσο με τα 93 εκατ δεν θα προστεθούν νέα κεφάλαια, η Attica bank θα έχει τα ίδια κεφάλαια και πριν την αύξηση υπέρ του δημοσίου.
Η Attica bank θα διαθέτει δηλαδή ας υποθέσουμε 206 εκατ που αναφέρει η τράπεζα ότι είναι τα κεφάλαια της και έναντι της χρηματιστηριακής αξίας δηλαδή P/BV είναι 0,40 δηλαδή υψηλότερα από την Πειραιώς και Alpha bank.
Είναι προφανές ότι η Attica bank θα χρειαστεί 200 εκατ νέα κεφάλαια για να μπορέσει να επανέλθει αλλά ακόμη και εάν βρίσκονταν τα 200 εκατ – αυτό είναι αδύνατο – παράγει 72.000 ευρώ έσοδα σε προ προβλέψεων βάση δηλαδή έχει χρεοκοπήσει και ως επιχειρηματικό μοντέλο.
Οι εξελίξεις στην Alpha Bank - Έρχεται νέο business plan με αυξημένους στόχους κερδοφορίας
Όπως είχε πει ρητώς η διοίκηση της Alpha bank στα αποτελέσματα έτους 2020, δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια για να καθαρίσει τον ισολογισμό της, εκμεταλλευόμενη την ολοκλήρωση του Galaxy που αναμένεται άμεσα καθώς και τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτει (περί του 17%) μετά την έκδοση τον Μάρτιο του 2021 του ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ.
Έτσι η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις στα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 στις 27 Μαίου για περαιτέρω συναλλαγές μείωσης NPEs με στόχο μονοψήφιο ποσοστό και καινούργιο Business Plan με αυξημένους στόχους κερδοφορίας.
Η αξία της Alpha bank προσαρμοσμένη για την προαναφερθείσα επιθετική μείωση προβληματικών δανείων, «δείχνει άνοδο» περίπου 25%-30% με την αποτίμηση να κινείται προς τα επίπεδα του 0,6x (P/TBV ) ήτοι κεφαλαιοποίηση 2,5 δισεκ. ευρώ αφού η Alpha Bank λογικά κλείνει την ψαλίδα σε επίπεδα κερδοφορίας με την Eurobank μετά την μείωση των προβληματικών της δανείων.
Όλα αυτά χωρίς κανείς να λάβει υπόψη τα επιπλέον θετικά νέα που αναμένονται σε επίπεδο κερδοφορίας από όλες τις ενέργειες που δρομολογεί η Alpha bank μέσω του σχεδίου μετασχηματισμού της.
Οι εξελίξεις στην Ελλάκτωρ
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 120,5 εκατ στα 0,90 ευρώ θα ξεκινήσει αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί μέσα Ιουλίου του 2021.
Η Reggeborgh θα συμμετάσχει όπως και η Greenhill αυτό είναι 100% βέβαιο.Εδώ και πολύ καιρό έχουμε αναλύσει τις ανορθόδοξες πολιτικές και στρατηγικές που ακολουθεί η Reggeborgh στην Ελλάκτωρ.
Αποχώρησε – όπως αποχώρησε – από την ΓΕΚ Τέρνα και τοποθετήθηκε – όπως τοποθετήθηκε στον Ελλάκτωρ δημιουργώντας ένα όγκο εντάσεων και συγκρούσεων.
Μια νέα σύγκρουση που έχει προκύψει είναι με τον Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,54% του Ελλάκτωρ ή 26,88 εκατ μετοχές.
Στις 10 Μαίου 2021 έληξε η option που διέθετε η Reggeborgh η οποία άμεσα κατέχει το 14,79% του Ελλάκτωρ ή 31,69 εκατ μετοχές.
Η option με τον Μπόμπολα με βάση πληροφορίες φέρει τιμή εξάσκησης 1,60 ευρώ (εύρος 1,55 με 1,68 ευρώ) περίπου και όχι 2,10 ευρώ που είχε αναφερθεί.
Ωστόσο οι σχέσεις Reggeborgh και Μπόμπολα έχουν επιδεινωθεί, υπάρχει ένταση και σχετίζεται με την option.
Την ίδια στιγμή η Reggeborgh έχει δημιουργήσει και νέα option για το 3,18% ή 6,82 εκατ μετοχές με λήξη περιόδου εξάσκησης έως τις 20 Ιουλίου 2021.
Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι εάν θεωρητικά εξασκηθούν όλες οι option η Reggeborgh θα ελέγχει το 30,52% του Ελλάκτωρ ή 65,40 εκατ μετοχές.
Όμως εάν δεν εξασκηθεί η option του Μπόμπολα… είναι πιθανόν η Reggeborgh να χάσει ένα σύμμαχο στις περίεργες μετοχικές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί.
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh πλήρωσε επίσης 5 εκατ για να δελεάσει τον Διαμαντίδη της Delta Tankers που κατέχει το 3,18% του Ελλάκτωρ ώστε να ψηφίσει υπέρ της αύξησης κεφαλαίου στην Γενική Συνέλευση.
Η Reggeborgh έχει στηριχθεί στις option και δείχνει ότι δεν λειτουργεί στρατηγικά αλλά ευκαιριακά.
Την ίδια στιγμή και η πλευρά των εφοπλιστών της Greenhill ελέγχει το 25,58% του Ελλάκτωρ έμμεσα και άμεσα.
Η επικαιρότητα
Συναγερμός έχει σημάνει για την ινδική παράλλαξη του ιού, με τον ΠΟΥ να τον εντάσσει στη λίστα με τις άλλες ανησυχητικές παραλλάξεις – βρετανική, νοτιοαφρικάνικη, βραζιλιάνικη -, καθώς θεωρείται πως είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, με την κατάσταση στην Ινδία να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, μια και όπως αναφέρεται, εκεί καταγράφεται ημερησίως ο ένας στους τρεις θανάτους που καταγράφονται παγκοσμίως.
Εν τω μεταξύ, στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αναμένεται να προχωρήσουν από μεθαύριο Πέμπτη 13/5 οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ύστερα από το πράσινο φως που έδωσε ο αρμόδιος φορέας, ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA).
Κατόπιν της εξέλιξης αυτής θεωρείται πως είναι θέμα χρόνου να λάβει αντίστοιχη απόφαση και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τη στιγμή που οι εμβολιασμοί επιταχύνονται και στην Ευρώπη, όπου θεωρείται πως έχει ήδη εμβολιαστεί το 34% των ενήλικων Ευρωπαίων.
Στην Ελλάδα, αν και ο κορωνοϊός εξακολουθεί να είναι απειλητικός η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, με αφορμή το άνοιγμα του τουρισμού Παρασκευή 14/5, να προχωρήσει στην χαλάρωση μιας σειράς περιοριστικών μέτρων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η χαλάρωση αυτή είναι απόφαση κυρίως πολιτική παρά υγειονομική, αν και παραδέχονται πως τα οριζόντια μέτρα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και ότι πλέον τα κύρια «όπλα», είναι τα εμβόλια και τα self test.
Όλα δείχνουν πως από την ερχόμενη Παρασκευή 14/5 με το άνοιγμα του τουρισμού, θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό με σύσταση για την ύπαρξη αρνητικού self test ενώ δεν αποκλείεται το self test να είναι υποχρεωτικό σε όσους μεταβαίνουν σε νησιά.
Παράλληλα από την ίδια ημέρα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12:00 τα μεσάνυχτα (από 11:00 που είναι σήμερα), γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία της εστίασης ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να καταργηθεί η αποστολή sms για μετακινήσεις.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται αλλαγές να υπάρξουν και στον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου, με το αρμόδιο υπουργείο να πιέζει για κατάργηση του click away και του click inside και της αντίστοιχης αποστολής μηνύματος στο 13032.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 363.904, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.089 θάνατοι.
Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν σήμερα 11/5 οι ασιατικές αγορές μετά το χθεσινό 10/5 τεχνολογικό sell off στη Wall Street.
Οι μετοχές του τεχνολοικού κλάδου δέχονται ισχυρές πιέσεις, εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 12/5.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -3,08%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,40%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,22% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,23%.
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 10/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο 12/5.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι ετών ενισχύθηκε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ZEW.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στις 84,4 μονάδες, καταγράφοντας άλμα 13,7 μονάδων και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, στα υψηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία κινείται στο -2,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,5%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,9%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,7%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,7%, ο S&P 500 στο -1,7%, ο Nasdaq στο -1,6% ενώ το ETF GREC με οριακές ααπώλειες -0,03% (28,88 δολ.).
Πτωτικές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα - Συνεχίστηκε η κερδοσκοπία στην Attica Bank +20%
Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές αν και περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες στις δημοπρασίες ....ενώ συνεχίστηκε η κερδοσκοπία στην Attica Bank.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,68 ευρώ, με πτώση -2,08% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2750 ευρώ, με πτώση -2,67%, με όγκο 11,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,58 ευρώ, με άνοδο +0,94% με όγκο 10,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε σήμερα 11/5/2021 στα 0,0918 ευρώ ή 1,5110 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8250 ευρώ, με πτώση -1,2% με όγκο 9,4 εκατ. εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,06 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9860 ευρώ, με πτώση -0,40% με κεφαλαιοποίηση 440 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1638 ευρώ με άνοδο +22,24% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 76 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές
Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρ +2,23% και Τέρνα Ενεργειακή +1,01%.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,02 ευρώ, με πτώση -1,46% και κεφαλαιοποίηση στα 10,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,46 ευρώ, με πτώση -0,28% και αποτίμηση 6,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,72 ευρώ, με πτώση -1,36% και αποτίμηση 2,02 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,6750 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 621 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,22 ευρώ, με πτώση -2,16% και αποτίμηση 4,17 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,08 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,17 ευρώ, με πτώση -1,91% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,47 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,27 ευρώ, με πτώση -2,92% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με πτώση -1,25% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,38 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 892 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,54 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 236 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,025 ευρώ, με πτώση -1,57% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.
Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 11/5 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί από τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού ενώ αύριο 12/5 αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 1% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1% με το αμερικανικό 10ετές 1,62% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 47 μονάδες βάσης.
Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,91 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,63%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,80% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,88% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,87%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 1% με απόδοση πώλησης 0,99%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 116 μονάδες βάσης από 117 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 82 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,82% ή 82 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Επιδείνωση στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης
Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 11/5 στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Μαΐου 2021 στο 0,93%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/5/2021 στο -0,16% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,51% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,95% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,51%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών