Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θετική η απόφαση της ΕΚΤ για αγορές ελληνικών ABS - Οverweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Θετική η απόφαση της ΕΚΤ για αγορές ελληνικών ABS - Οverweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές
Η ελβετική τράπεζα παρουσιάζει πέντε λόγους για να τεκμηριώσει τη bullish στάση της έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών
Ενθαρρυντική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Credit Suisse την απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ABS και καλυμμένων ομολόγων, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι τίτλοι των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης.
"Η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά και κυπριακά assets, αξιολόγησης junk, κρίνεται ενθαρρυντική", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας, στη νέα έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Europe: buy the dip post ECB", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως επισημαίνει η Credit Suisse, η εν λόγω εξέλιξη κρίνεται θετική, ακόμη κι αν η ΕΚΤ ζητά ως αντάλλαγμα από τις δύο χώρες την παραμονή τους σε οικονομικό πρόγραμμα.
Μέσω της νέας έκθεσής της η ελβετική τράπεζα ανακοινώνει πως παραμένει overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Μάλιστα αναλύει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά συνολικά πέντε λόγους για να τεκμηριώσει τη bullish (αισιόδοξη) στάση της έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών.
Αναλυτικά:
1) Οutlook ανάπτυξης
Η Credit Suisse επισημαίνει πως για να σημειωθούν πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, η Ευρωζώνη θα πρέπει να εισέλθει εκ νέου σε ύφεση.
Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο κρίνεται απίθανο για την ελβετική τράπεζα.
Ειδικότερα, η Credit Suisse προβλέπει σημαντική ισχυροποίηση - της τάξης του +1,6% - της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το επόμενο έτος, 2015.
Η ανάπτυξη +1,6% για την Ευρωζώνη το 2015 κρίνεται ένα ρεαλιστικό σενάριο, τονίζει.
2) Πολιτική
Οι νέες δράσεις της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν κατά 1 τρις ευρώ περίπου τον ισολογισμό της, κάτι που αντιστοιχεί στο 10% περίπου του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αναμένεται να εκπλήξουν... αρνητικά, αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται πως θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά, για μια σειρά από λόγους, όπως:
- υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων.
- διαρκής αποδυνάμωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.
Όπως προβλέπει η Credit Suisse, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων, είτε τον Δεκέμβριο του 2014, είτε τον Ιανουάριο του 2015.
3) Μεταρρυθμίσεις
Η ελβετική τράπεζα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις παραδοχές πως Γαλλία και Ιταλία δεν εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις.
Για να τεκμηριώσει την άποψή της η Credit Suisse, αναφέρει χαρακτηριστικά πως:
- Στην Ιταλία εμφανίζεται αυξημένη ευελιξία σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας
- Στη Γαλλία έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια για τη μείωση του εργατικού κόστους
4) Αποτιμήσεις
Οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών παραμένουν ελκυστικές, εν συγκρίσει με τις αποτιμήσεις των μετοχών διεθνώς.
5) Εταιρικά κέρδη
Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών τους για την κερδοφορία τους.
Συγκριτικά με την εικόνα που εμφανίζει το επιχειρείν διεθνώς, αυτή είναι μια θετική εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης