Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: H Ελλάδα το 2015 - Βλέπει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι ή ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ

Credit Suisse: H Ελλάδα το 2015 - Βλέπει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι ή ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ
Μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας
Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, αναγνωρίζει η Credit Suisse, σε νέα 6σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Greece – don't leave me this way".
Όπως επισημαίνει η ελβετική επενδυτική τράπεζα, η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα, σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού η χώρα κινείται εντός των στόχων του οικονομικού προγράμματος που ακολουθεί.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι εξαιρετικά πρόσφατη και η πολιτική κατάσταση ιδιαιτέρως εύθραυστη, οι αγορές αντέδρασαν εντόνως στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από τα μνημόνια.
Οι επενδυτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη διαρκή άνοδο των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της κρίσιμης εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015.
Η Credit Suisse προβλέπει πως η κατάσταση της Ελλάδας θα παραμείνει εύθραυστη κατά τους επόμενους μήνες, μέχρι να ξεκαθαρίσει τουλάχιστον το πολιτικό τοπίο.
Η κατάσταση πιθανότατα δεν θα ξεκαθαρίσει μέχρι τον Μάρτιο του 2015, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Credit Suisse χαιρετίζει την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή η κυβέρνηση, ωστόσο διαμηνύει πως το γεγονός αυτό αφενός ήταν αναμενόμενο, αφετέρου δεν εξαλείφει την πολιτική αβεβαότητα.
Εάν υπάρξει αδιέξοδο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
Η ελβετική τράπεζα υπενθυμίζει πως η ίδια είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδας, ήδη από τον περασμένο χρόνο.
Απλά οι αγορές μέχρι σήμερα είχαν εισέλθει σε τροχιά εφησυχασμού, κυρίως λόγω του ότι η ελληνική οικονομία παρουσίασε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης.
Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν προς το συμφέρον της Αθήνας και της ελληνικής κυβέρνησης.
Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη, η διαρκής άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και η αβεβαιότητα για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ώθησαν στα ύψη την ανησυχία των επενδυτών για την Ελλάδα.
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα αμφισβήτησε εντόνως τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη απεμπλοκή από τα μνημόνια, αφού γρήγορα έγινε σαφές πως η στρατηγική εξόδου δεν είναι ξεκάθαρη.
Σύμφωνα με τη Credit Suisse, πρέπει να επισημανθούν ορισμένα καίρια σημεία που αφορούν την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία:
- Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο δεν είναι ικανός να κυβερνήσει από μόνος του, γεγονός το οποίο θα αυξήσει την αβεβαιότητα για τη μορφή και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Για παράδειγμα, μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ - Το Ποτάμι θα ήταν μια πιο παραδοσιακή κεντροαριστερή κυβέρνηση, σε σχέση με μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς οι τελευταίοι εμφανίζονται περισσότερο εθνικιστές και αντιδρούν σθεναρά στα μνημόνια και τις στρατηγικές της τρόικας.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τάσσεται πλέον υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας.
- Συνιστά πλάνη να πιστεύει κάποιος πως η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ και να χρεοκοπήσει, τώρα που η χώρα έχει παράξει πρωτογενές πλεόνασμα και θεωρωτικά μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της.
Υπάρχουν πολλές μορφές στήριξης που μπορεί να παράσχει στην Ελλάδα η Ευρωζώνη.
- Σε ό,τι αφορά τα σχέδια εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, οι ελληνικές αρχές επιδιώκουν χαλάρωση της αυστηρής επιτήρησης και περιορισμό των όρων.
Πιθανότατα αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ δεν αναμένεται να αποχωρήσει άμεσα από την Ελλάδα.
- Δεδομένης της πρόσφατης αντίδρασης των αγορών, οι επενδυτές δεν αναμένεται να στηρίξουν τις αποφάσεις της Ελλάδας, εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.
- Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έχουν σημαντικά περιοριστεί.
Κατά τις πληροφορίες, για τη διετία 2015 - 2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κυμαίνονται κοντά στα 30 δισ. ευρώ.
- Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει το κατά πόσον οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, μετά τα αποτελέσματα των stress tests, αλλά και να δρομολογήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης