Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Έρχονται εκλογές και ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θα προκαλέσουν το σοκ του 2012

Credit Suisse: Έρχονται εκλογές και ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θα προκαλέσουν το σοκ του 2012
Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην αγορά, αλλά δεν θα οδηγήσουν σε ισχυρές αναταράξεις, όπως έγινε το 2012
Τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις αναλύει σε σημερινή της έκθεση η Credit Suisse, εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι οι πιθανότητες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2015 στην Ελλάδα υπερβαίνουν το 50%.
Στην 16σέλιδη ανάλυση με τίτλο «The thick of it» (μτφ: στο επίκεντρο των προβλημάτων), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Credit Suisse τονίζει ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται διότι πρώτον ζητά επαναδιαπραγμάτευση και ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να απειλεί για στάση πληρωμών, και δεύτερον κατάφερε να μετατραπεί στον δεύτερο πόλο μεταξύ "νέας αριστεράς" και "παλαιάς δεξιάς".
Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πολώσει το πολιτικό κλίμα, να εμφανιστεί ριζοσπαστικός χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Υπό αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την Credit Suisse, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα πρέπει να δημιουργεί ανησυχίες, αλλά να εκληφθεί ως συνισταμένη των τάσεων που επικρατούν στη χώρα.
Ωστόσο, μελετώντας τις δημοσκοπήσεις, η Credit Suisse εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει με αυτοδυναμία.
Πιθανότατα να χρειαστεί να συνεργαστεί με το νεοσυσταθέν Ποτάμι, εξέλιξη που θα έδειχνε την κεντροαριστερή προσέγγιση της επόμενης κυβέρνησης, σε αντίθεση με την επιλογή της συνεργασίας με άλλα πολιτικά κόμματα.
Βέβαια, στην προσπάθεια να διαγνωστούν οι εξελίξεις των επόμενων μηνών στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να παραβλεφτεί το ενδεχόμενο τα παραδοσιακά κόμματα να συσπειρωθούν και να επανέλθουν δυναμικά στη διεκδίκηση της εξουσίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Credit Suisse καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει στην εξουσία τόσο λιγότερο ριζοσπαστικός γίνεται.
Γι' αυτό το λόγο, μπορεί οι πρόωρες εκλογές να έχουν αρνητικές συνέπειες στην αγορά, αλλά δεν θα οδηγήσουν σε ισχυρές αναταράξεις, όπως έγινε το 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης