Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έξι μετοχές που θα βρεθούν στο χρηματιστηριακό επίκεντρο – Νέα από ΤΕΝΕΡΓ, Intrakat, Mυτιληναίο, Alpha, Πειραιώς

Έξι μετοχές που θα βρεθούν στο χρηματιστηριακό επίκεντρο – Νέα από ΤΕΝΕΡΓ, Intrakat, Mυτιληναίο, Alpha, Πειραιώς
Υπολογίζεται ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Intrakat και της Attica bank που ανήκουν στους ίδιους μετόχους θα φθάσει τα 2,2 με 2,4 δισεκ. ευρώ επίδοση εντυπωσιακή.
Έξι μετοχές θα βρεθούν στο χρηματιστηριακό επίκεντρο, είτε γιατί βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις πώλησης, είτε γιατί έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια στο χρηματιστήριο, είτε γιατί σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου… είτε για άλλους ειδικότερους λόγους.

1)Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Φαίνεται ότι υπάρχει ξανά κινητικότητα στον όμιλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, αφού με βάση πληροφορίες οι Άραβες και η First Sentier έχουν συμφωνήσει στην από κοινού διεκδίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με στόχο τα 18,3 με 18,8 ευρώ.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες, το σχήμα της First Sentier και Αράβων –είναι κοινό σχήμα πλέον– θα πάρει την πλειοψηφί της εταιρίας και μειοψηφικό ποσοστό θα κρατήσει ο βασικός μέτοχος είτε ως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είτε ως Γ. Περιστέρης.
Μάλιστα έχει ξεκινήσει νέος οικονομικός έλεγχος ή due diligence από τους ενδιαφερομένους... στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αξίζει σήμερα 1,92 δισεκ. με τιμή στα 16,30 ευρώ, αλλά το deal θα κλείσει στην πάνω ζώνη των 18,5 ευρώ.
Δεν αποκλείεται να δούμε κάποια κινητικότητα τις επόμενες εβδομάδες στη μετοχή…
Η First Sentier θα αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό και οι Άραβες τουλάχιστον 25% με 30%....
Η κοινή διεκδίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από First Sentier και Άραβες διευκολύνει τα μέγιστα το σχέδιο χρηματοδότησης και σίγουρα έχει το πράσινο φως από τις ελληνικές τράπεζες που είχαν υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης η οποία δεν ικανοποιούσε όλες τις πλευρές…
Στα 18,8 ευρώ τιμή η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αποτιμάται συνολικά 2,22 δισεκ. ευρώ από 1,92 δισεκ. σήμερα…

2)Ο όμιλος Intrakat θα έχει χρηματιστηριακή αξία 1 με 1,2 δισεκ. ευρώ
Η Intrakat για να μπορεί να μπει με άνεση στον FTSE 25 σενάριο εξόχως πιθανό θα πρέπει να περάσει το 1 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία.
Με 160,52 δισεκ. μετοχές Χ 5 ευρώ σήμερα έχει σχεδόν 800 εκατ και για να φθάσει το 1 δισεκ. χρειάζεται χρηματιστηριακή αξία πάνω από 6 ευρώ.
Πρέπει να αποτιμηθεί με μεγάλο προσοχή ότι ο στόχος για 1 δισεκ. ή ακόμη και 1,2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία ή πάνω από 6 ευρώ ή ακόμη και 7,5 ευρώ είναι ρεαλιστικός στόχος για την Intrakat και αυτή η επιτυχία πρέπει να αποδοθεί στον Εξάρχου τον επικεφαλής του ομίλου.
Η μετοχή της Intrakat το 2024 θα ενταχθεί στον FTSE 25… είναι μονόδρομος και θα αρχίσει να αξιολογείται από επενδυτικούς οίκους…

3)Attica bank με Παγκρήτια
Το deal της συγχώνευσης θα προχωρήσει αλλά το ουσιώδες είναι τι ζημιές θα προκύψουν από την ένταξη στον Ηρακλή 3 τα NPEs των δύο τραπεζών πάνω από 2,3 δισεκ.
Υπολογίζεται ότι θα προκύψουν ζημιές πέριξ των 200 εκατ ευρώ.
Θα ακολουθήσει αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ ευρώ.
Υπολογίζεται ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Intrakat και της Attica bank που ανήκουν στους ίδιους μετόχους θα φθάσει τα 2,2 με 2,4 δισεκ. ευρώ επίδοση εντυπωσιακή.

4))Ο Μυτιληναίος στο β΄ 6μηνο του 2024 στοχεύει με 6,5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία να μπει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και στον FTSE 100 με τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες…
Ο στόχος δεν είναι εύκολος αλλά μπορεί να επιτευχθεί…
Για να φθάσει ο Μυτιληναίος όμως να έχει χρηματιστηριακή αξία 6,5 δισεκ. από 5,38 δισεκ. με 37,70 ευρώ ανά μετοχή θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις…
Για να έχει μεγαλύτερη ασφάλεια ο Μυτιληναίος θα πρέπει η χρηματιστηριακή του αξία να φθάνει τα 7 δισεκ. ευρώ που σημαίνει (142,89 εκατ μετοχές) σημαίνει 50 ευρώ….
Όμως ο Μυτιληναίος στα 37 ευρώ ήδη θεωρείται ακριβή μετοχή και π.χ. κίνηση προς τα 42 ευρώ θα είναι ακόμη πιο δύσκολη πολύ περισσότερο για τα 50 ευρώ…
Θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το free float …
Επίσης χρειάζεται μια συστηματικά καλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων που ο όμιλος επιτυγχάνει…
Για να φθάσει στα 7 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία ο Μυτιληναίος απαιτούνται πολύ καλές συγκυρίες…
Από τα 37,70 ευρώ στα 50 ευρώ σημαίνει 37% άνοδος, δεν είναι εξωπραγματική αλλά χρειάζεται πολύ συντονισμένη προσπάθεια…

5)Η Alpha bank έκανε τις κινήσεις της ιδιωτικοποιήθηκε, έφερε στο μετοχικό της κεφάλαιο την UniCredit και πρέπει η μετοχή να ανακάμψει.
Η τράπεζα πρέπει να πλησιάσει την Πειραιώς έχουν απόκλιση 550 εκατ ευρώ περίπου, ωστόσο το placement του 27% της Πειραιώς θα δώσει προσεχώς ώθηση στην μετοχή της Πειραιώς θα είναι δύσκολη μάχη και η Alpha bank δεν μπορεί να βρίσκεται στην 4η θέση βάση κεφαλαιοποιήσεων.
Πιστεύουμε ότι θα δούμε εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο το προσεχές διάστημα.

6)Το μοντέλο πώλησης του 27% της τράπεζας Πειραιώς ή 338 εκατ μετοχές, θα είναι πανομοιότυπο με το μοντέλο πώλησης του 22% της Εθνικής τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…
Θα πωληθεί το 27% της Πειραιώς στην τιμή των 4 ευρώ με το 22% να διατίθεται σε ευρεία διασπορά και το 5% σε μικρομετόχους.
Τα 4 ευρώ σημαίνουν υπερτίμημα 25% από τις τρέχουσες τιμές στα 3,21 ευρώ και επειδή το placement θα πραγματοποιηθεί με discount η μετοχή της Πειραιώς πρέπει να είναι πάνω από τα 4 ευρώ για να διατεθεί το 27% στα 4 ευρώ που σημαίνει 4 ευρώ Χ 338 εκατ μτχ = 1,35 δισ
Το 27% της Πειραιώς πρέπει να πωληθεί με ευρεία διασπορά αφού στόχος είναι να αυξηθεί το free float δηλαδή η διασπορά μετοχών.
Η Eurobank αποτιμήθηκε στα 0,95 PBV αλλά πωλήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόλις το 1,4%.
Η Alpha bank αποτιμήθηκε 0,53 P/BV και η Εθνική που είχε και μεγάλη υπερκάλυψη το βιβλίο προσφορών αποτιμήθηκε 0,71 P/BV…
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το ΤΧΣ που κατέχει το 27% θα ήθελε να πωλήσει με χρηματιστηριακή τιμή στα 4 ευρώ που σημαίνει συνολική χρηματιστηριακή αξία 5 δισεκ.
Σε αυτή την περίπτωση εάν υποθέσουμε ότι η τιμή διάθεσης του 27% θα οριστεί κοντά στα 4 ευρώ σημαίνει συνολική αξία 1,35 δισεκ. ευρώ
Τα 1,35 δισεκ. θα είναι τα περισσότερα που έχει συγκεντρώσει έως σήμερα το ελληνικό δημόσιο.
Τα 5 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία δίνουν αποτίμηση P/BV 0,82 που είναι η υψηλότερη που θα έχει καταγραφεί αφού της Eurobank θεωρείται ειδική περίπτωση.
Ωστόσο στο βασικό σενάριο – όπως και στην Εθνική – θα υπάρξει ένα discount που θα καθοριστεί με βάση κυρίως τις τότε χρηματιστηριακές συνθήκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης