Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Μεγάλη Νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας - Η ευθύνη του Ισραήλ για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και οι αποκαλυπτικές δορυφορικές απεικονίσεις

H Μεγάλη Νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας  -  Η ευθύνη του Ισραήλ για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και οι αποκαλυπτικές δορυφορικές απεικονίσεις
Σε κίνδυνο ο άμαχος πληθυσμός
Σύμφωνα με τις τελευταίες δορυφορικές εικόνες που έλαβαν κινεζικοί Global Times από το International Research Center of Big Data for Sustainable Development Goals (SDG Center) το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023, η Λωρίδα της Γάζας, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, έχει βυθιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά στο σκοτάδι λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης από το Ισραήλ.
Αυτή η έντονη αντίθεση με τις προηγουμένως καλά φωτισμένες νύχτες στην περιοχή ανέδειξε τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας και την ανθρωπιστική κρίση που έχει ήδη ξεκινήσει.
Από τότε που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη διακοπή της παροχής νερού και ρεύματος στη Λωρίδα της Γάζας και εφάρμοσε εκτεταμένο αποκλεισμό τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, η ανθρωπιστική κρίση στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας έχει επιδεινωθεί.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-10-14_205226.png
Η κατάσταση είναι απελπιστική…

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια στενή λωρίδα γης μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους 6 έως 12 χιλιομέτρων, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες της Παλαιστίνης.
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, η πλειοψηφία των οποίων είναι Παλαιστίνιοι, ζουν σε μια συνολική έκταση περίπου 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καθιστώντας την μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, με πληθυσμιακή πυκνότητα συγκρίσιμη με αυτή της Μαδρίτης στην Ισπανία, και Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εικόνα νυχτερινής προβολής της Λωρίδας της Γάζας, που τραβήχτηκε γύρω στις 10 μ.μ. τοπική ώρα στις 14 Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας το όργανο απεικόνισης χαμηλού φωτισμού του δορυφόρου του Κέντρου SDG, δείχνει ότι πριν από την πρόσφατη σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ, ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας φωτιζόταν έντονα στο νύχτα, γεγονός που αντανακλούσε οπτικά την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα στην περιοχή.
Τα δύο τρίτα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας προέρχονται από το Ισραήλ.
Την Τετάρτη (11/10), ο μοναδικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στη Γάζα χρειάστηκε να κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων, αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε πλήρη αποκλεισμό στην περιοχή.
Ως αποτέλεσμα, ολόκληρη η περιοχή γνώρισε πλήρη συσκότιση, οδηγώντας σε μια κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση.
Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας προειδοποίησε την Τετάρτη (11/10) ότι όλα τα νοσοκομεία στη Γάζα θα ξεμείνουν σύντομα από καύσιμα για ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα «καταστροφικές συνέπειες».
Gaza: Nowhere to go, as humanitarian crisis reaches 'dangerous new low' -  Saudi Gazette

Την Πέμπτη (12/10), η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέδωσε προειδοποίηση ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα μετατρέπονται σε «νεκροταφεία» λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος. Η διακοπή ρεύματος επηρέασε επίσης τη λειτουργία των τοπικών συστημάτων επικοινωνίας και τη διατήρηση της καθημερινής τροφής για τους κατοίκους, οι οποίοι επίσης δεν μπορούσαν να αποσύρουν τις οικονομίες τους από τις τράπεζες.
Ο ΟΗΕ τόνισε επίσης την Παρασκευή (13/10) ότι η διακοπή ρεύματος στη Γάζα έχει προκαλέσει έλλειψεις σε πόσιμο νερό.
Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν γύρω στις 22:00 τοπική ώρα την Πέμπτη (12/10) έδειξαν επίσης ότι μετά από μια πλήρη διακοπή ρεύματος, η Λωρίδα της Γάζας σχεδόν βυθίζεται στο απόλυτο σκοτάδι τη νύχτα, με μόνο σποραδικό φωτισμό.
UN: Israeli Fierce Bombardment Destroys More than 1,300 Buildings in Gaza  in One Week
Inside Gaza, People Desperately Seek Safety - WSJ
Τι δείχνουν οι δορυφόροι


Αυτό σημαίνει επίσης ότι ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας έχει παραλύσει και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η βασική διαβίωση των κατοίκων της περιοχής.
Οι δορυφόροι με ωφέλιμο φορτίο απεικόνισης χαμηλού φωτισμού έχουν την ικανότητα να αντικατοπτρίζουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο μιας περιοχής ανιχνεύοντας την ένταση και την κατανομή των νυχτερινών φώτων.
Επί του παρόντος, η πλειονότητα των δορυφόρων με δυνατότητες απεικόνισης χαμηλού φωτισμού χρησιμοποιούνται από την Κίνα, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Οι δορυφόροι απεικόνισης χαμηλού φωτισμού των ΗΠΑ και του Ισραήλ χρησιμοποιούνται κυρίως σε στρατιωτικά, περιβαλλοντικά πεδία παρακολούθησης και χαρτογράφησης.
Ο China's Sustainable Development Scientific Satellite-1 είναι ο πρώτος επιστημονικός δορυφόρος στον κόσμο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να εξυπηρετεί την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Αυτός ο δορυφόρος αναπτύχθηκε υπό την καθοδήγηση του πιλοτικού προγράμματος «Earth Big Data Science Engineering» της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και είναι η πρώτη εκτόξευση που σχεδιάστηκε από το Κέντρο SDG, ένα παγκόσμιο ερευνητικό ίδρυμα αφιερωμένο στην εξυπηρέτηση της ατζέντας του ΟΗΕ μέσω μεγάλων δεδομένων (big data).
Μετά τη λειτουργία του σε τροχιά, τα δεδομένα αυτού του δορυφόρου μοιράζονται παγκοσμίως, παρέχοντας υποστήριξη για έρευνα για στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Συμβάλλει και αποτελεί παράδειγμα μείωσης της παγκόσμιας ανισορροπίας στη βιώσιμη ανάπτυξη και του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των περιφερειών.
Civilians flee Gaza City as Israel masses tanks, troops | The Wimmera  Mail-Times | Horsham, VIC

Thousands on run in Gaza fearing ground offensive
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης