Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιόδοξη η Oxford Economics – Σύντομα θα μειωθούν οι τιμές των τροφίμων

Αισιόδοξη η Oxford Economics – Σύντομα θα μειωθούν οι τιμές των τροφίμων
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αναμένεται να μειωθούν το 2024, προσφέροντας κάποια ανακούφιση για τους καταναλωτές
Η άνοδος των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο μπορεί τελικά να κορυφώθηκε και να αρχίσουν την πτώση φέτος.
Αυτό εκτιμά η Oxford Economics, βλέποντας ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αναμένεται να μειωθούν το 2024, προσφέροντας κάποια ανακούφιση για τους καταναλωτές.
«Η βασική μας πρόβλεψη είναι ότι οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής θα σημειώσουν πτώση φέτος, μειώνοντας την πίεση στις τιμές λιανικής πώλησης τροφίμων περαιτέρω», εκτίμησε η συμβουλευτική εταιρεία.
Η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από τη μείωση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής είναι η «άφθονη προσφορά» για πολλές σημαντικές καλλιέργειες, ιδίως το σιτάρι και τον αραβόσιτο.
Οι συγκομιδές τους τελευταίους μήνες και για τις δύο βασικές καλλιέργειες οδήγησαν σε σταθερή πτώση των τιμών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού σημείωσαν πτώση σχεδόν 10% σε ετήσια βάση, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αραβοσίτου έχασαν περίπου 6% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Οι αγρότες αύξησαν την παραγωγή τόσο του σιταριού όσο και του καλαμποκιού μετά τις υψηλότερες τιμές που υπήρξαν από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες συγκομιδές αραβοσίτου για την περίοδο εμπορίας που λήγει τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είναι πιθανό να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την ανάλυση της Oxford.
Η συγκομιδή σιταριού προβλέπεται επίσης να είναι υψηλή, αν και ελαφρώς χαμηλότερη από το επίπεδο ρεκόρ της περιόδου εμπορίας 2022 έως 2023, αναφέρει η Oxford.

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Οι πιέσεις προσφοράς σιτηρών στη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν επίσης μειωθεί.
Παρά την κατάρρευση της πρωτοβουλίας Black Sea Grain τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων κρατούν καλά, έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Kiran Ahmed.
Οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού έχουν επίσης κατακλύσει τις διεθνείς αγορές, διατηρώντας τις τιμές χαμηλές, πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, παρόλο που οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έχουν σημειώσει έντονη πτώση, οι τιμές του ρυζιού ανεβαίνουν σταθερά, με τις παγκόσμιες προμήθειες να παρεμποδίζονται από τους περιορισμούς στις εξαγωγές που επιβλήθηκαν από την Ινδία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.
Οι κακές σοδειές στη χώρα πέρυσι ώθησαν επίσης τις τιμές υψηλότερα.
Σε αντίθεση με την πτώση που παρατηρείται στις τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ακατέργαστου ρυζιού έχουν κερδίσει πάνω από 8% από έτος μέχρι σήμερα.
Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κατέγραψαν πτώση 9% το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ομοίως, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών έφτασε σε χαμηλό τριετίας τον Φεβρουάριο, αλλά σημείωσε ελαφρά ανάκαμψη τον Μάρτιο, λόγω των αυξήσεων για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα φυτικά έλαια.
«Αναμένουμε ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5,6% φέτος πριν αυξηθούν σε ετήσια βάση το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ahmed.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Oxford Economics σημείωσε ότι οι κίνδυνοι για την πρόβλεψή της για τις τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να είναι «συντριπτικά λοξοί προς τα πάνω», με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να παραμένουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης