Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Το ευρωπαϊκό παράδοξο - Σε στασιμότητα η οικονομία, αλλά τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται με ρυθμούς άνω του 13%

HSBC: Το ευρωπαϊκό παράδοξο - Σε στασιμότητα η οικονομία, αλλά τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται με ρυθμούς άνω του 13%
Ποιοι είναι οι λόγοι της αύξησης της εταιρικής κερδοφορίας στην Ευρώπη
Αισιόδοξη για την πορεία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εμφανίζεται η HSBC, εκτιμώντας ότι το 2014 θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σημάδια.
Στην 9σέλιδη ανάλυση της υπό τον τίτλο "Q3 results season: double-digit earnings growth" (αποτελέσματα γ' 3μηνου: διψήφια αύξηση κερδών), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC τονίζει ότι το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη είναι η αντίθεση μεταξύ της δυναμικής της αύξησης των κερδών και της αδυναμίας της οικονομίας.
Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την επιδείνωση ή τη στασιμότητα της εταιρικής κερδοφορίας, εξαιτίας της αδυναμίας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Και όμως, οι εταιρείες έχουν καταφέρει να καταγράψουν αύξηση 13% στην κερδοφορία τους το τρίτο τρίμηνο.
Πώς γίνεται αυτό;
Η HSBC πιστεύει ότι η απάντηση βρίσκεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του αδύναμου νομίσματος, των χαμηλότερων αποδόσεων των ομολόγων, την έλλειψη της αύξησης των μισθών και της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων.
Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ότι τα περιθώρια ήδη συρρικνώνονται γι 'αυτό και δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στο άμεσο μέλλον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της HSBC, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη εμφανίσει αύξηση 13% στα κέρδη ανά μετοχή το γ' 3μηνο, αν και οι πωλήσεις έχουν παρουσιάσει μικρή στασιμότητα.
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία η αύξηση της κερδοφορίας ξεπερνά συνήθως την αύξηση των πωλήσεων κατά το πρώτο έτος της ανάκαμψης των κερδών.
Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα ήταν το 2003, όταν τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 35%, ενώ η αύξηση των πωλήσεων ήταν ελαφρώς αρνητική.
Είδαμε παρόμοια παραδείγματα το 1983 και το 2010.
Η HSBC ορίζει τρεις παράγοντες που είναι επί του παρόντος υπεύθυνοι για την ενίσχυση της κερδοφορίας:
- Η οικονομική στασιμότητα είναι μια βελτιωμένη "έκδοση" της αρνητικής ανάπτυξης.
- Η επίδραση του νομίσματος είναι θετική
- Οι μειώσεις στο κόστος είναι σημαντικές
Για τους παραπάνω λόγους, ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερος από εκείνον των αμερικανικών:



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης