Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κούρκουλας (υφ. Εσωτερικών) - Έφθασε η ώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι να συζητήσουν μέτρα για ελάφρυνση του χρέου

Κούρκουλας (υφ. Εσωτερικών) - Έφθασε η ώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι να συζητήσουν μέτρα για ελάφρυνση του χρέου
Για δυνάτοτητες ανάπτυξης έως 3% το 2015, έκανε λόγο ο κ. Κούρκουλας
Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία αλλά και απόλυτος ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εμφανίζεται ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας σε συνέντευξη του στη συντηρητική εφημερίδα «L’ Opinion».
Μάλιστα η ε συνέντευξη φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «το δίδαγμα από την Ελλάδα είναι ότι όσο καθυστερούμε τις μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο σκληρή είναι η θεραπεία».
Μάλιστα ο κ. Κούρκουλας μίλησε για ανάπτυξη 0,8% το 2014, που θα μπορούσε να φθάσει το 3% το 2015, υπογραμμίζοντας ότι έφθασε η ώρα και για τους Ευρωπαίους εταίρους να συζητήσουν μέτρα για ελάφρυνση του χρέους, ενώ υποστήριξε ότι οι εκλογές του Μαΐου θα είναι δύσκολες ακόμα και για την αντιπολίτευση, αλλά δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει πολιτική αστάθεια.
Στην εισαγωγή του, ο δημοσιογράφος Ζιλ Σανζές σημειώνει ότι δύο εβδομάδες μετά την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στη διεθνή αγορά και την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, τίθεται το ερώτημα εάν είναι αποδεκτή μια νέα μείωση του χρέους και εάν η Ελλάδα σκοπεύει να προχωρήσει σε μια τέτοια διαπραγμάτευση.
Απαντώντας, ο κ. Κούρκουλας υπενθύμισε ότι «πριν από δύο χρόνια είχε ειπωθεί ότι εφόσον επιβεβαιωθεί από τη Eurostat ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οι εταίροι μας θα συζητήσουν τα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο» και σημείωσε ότι «βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο».
«Ενώ ο στόχος των εταίρων μας ήταν να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία το 2023, εμείς πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,47 δισ. ευρώ, εκτός εξυπηρέτησης του χρέους (σ.σ. 1,5 δισ. με τη μεθοδολογία Eurostat). Είναι το πρώτο καλό νέο, που δείχνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ. Για πρώτη φορά μετά το 1949, επιτυγχάνουμε πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών, το οποίο είναι ένας δείκτης ανταγωνιστικότητας. Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, η χώρα μας, αυτή τη χρονιά, θα ξαναβρεί την ανάπτυξη με 0,8 % και 3% του χρόνου. Όμως δεν μπορούμε να κραυγάζουμε νίκη», προσέθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας ότι «οι ζημιές ως προς την ανεργία και την απώλεια πλούτου (25% του ΑΕΠ ) είναι τεράστιες».
Σε ερώτημα για το εάν φοβάται μια πολιτική τιμωρία στις ευρωεκλογές, αλλά και τις αυτοδιοικητές εκλογές, υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολο για όλους, συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης.
«Οι ελπίδες νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να διαψευσθούν, όπως στις εκλογές του 2012 που είχαν ποντάρει στον φόβο για τη λιτότητα. Υπάρχουν ακόμα πολλοί αναποφάσιστοι. Παρά τις μεγάλες θυσίες που τους επιβλήθηκαν, οι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν ότι η εναλλακτική λύση εξόδου από την ευρωζώνη δεν είναι η καλή (...) Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος πολιτικής αστάθειας» είπε ο κ. Κούρκουλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης